Πέμπτη 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Παρόχθιες περιοχές και πάρκα
της Δράμας γεμάτα από πλαστικές
συσκευασίες κάθε είδους
Μιλάει στον «Π.Τ.» Δασοπόνος –Υδρολόγος κ. Ιορδάνης Κασαπίδης, διαχειριστής της ΑΜΚΕ Roots
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΕΜΠΤΗ 5 Ιουνίου σήμερα και η ανθρωπότητα εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μια Ημέρα, κατά την οποία όλοι μας, οφείλουμε να σκεφτούμε την συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον, τι κάνουμε γι’ αυτό και αν οι δράσεις μας μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, το προστατεύουν.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι αφιερωμένη στον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η πλαστική ρύπανση δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντική κρίση, αλλά και κοινωνική και οικονομική πρόκληση. Στην Ελλάδα, παράγονται ετησίως πάνω από 700.000 τόνοι πλαστικών αποβλήτων, εκ των οποίων μόλις το 8% ανακυκλώνεται, ενώ η πλειονότητα καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή διαρρέει στη φύση.
Κάθε καλοκαίρι, η εισροή τουριστών αυξάνει τα απόβλητα έως και κατά 26%, φτάνοντας τους 40.000 τόνους πλαστικού που ρυπαίνουν τη γη και τις θάλασσές μας ετησίως. Το κόστος για την κοινωνία και το περιβάλλον είναι τεράστιο, εκτιμώμενο σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το μήνυμα της ΑΚΜΕ Roots
Σε ένα μήνυμά της για το περιβάλλον, η ΑΜΚΕ Roots με έδρα τη Δράμα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ρύπανση από τα πλαστικά διαπερνά κάθε γωνιά του πλανήτη, ακόμα και στο ίδιο το σώμα με την μορφή μικροπλαστικών.
Αντλώντας έμπνευση από τη φύση και παρουσιάζοντας λύσεις από τον πραγματικό κόσμο, η καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ενθαρρύνει άτομα, οργανισμούς, βιομηχανίες και κυβερνήσεις να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές που προωθούν τη συστημική αλλαγή.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έρχεται ακριβώς δύο μήνες πριν οι χώρες συναντηθούν ξανά για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συνθήκη για τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται σε λύσεις για την καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλαστικά.
Κασαπίδης: Η ρύπανση στο Νέστο και τα πλαστικά στα πάρκα
Για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο «Π.Τ.» μίλησε με το διαχειριστή της ΑΜΚΕ Roots κ. Ιορδάνης Κασαπίδη, Δασοπόνο – Υδρολόγο, ο οποίος αναφέρεται στην γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κασαπίδης, «από τα προγράμματα τα οποία είχαμε εκπονήσει παλαιότερα από το Πανεπιστήμιο (σ.σ. το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας), βλέπουμε ότι οι πλαστικές συσκευασίες στην περιοχή μας είναι παντού».
Όπως διευκρινίζει, «τις είχαμε παρατηρήσει έντονα σε παρόχθιες περιοχές και κυρίως σε μεγάλο βαθμό στις όχθες του Νέστου. Από τις συσκευασίες αυτές, βλέπουμε ότι είναι βουλγαρικές και αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι διασυνοριακό. Το μεγάλο πρόβλημα είναι όταν τα ποτάμια ή τα ρέματα περνούν μέσα από καλλιέργειες, όπου βλέπουμε συσκευασίες φυτοφαρμάκων πεταμένες αριστερά και δεξιά».
Συνεχίζοντας, τονίζει χαρακτηριστικά ότι, «ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα εντός των πόλεων, όπου βλέπουμε ότι δυστυχώς η νεολαία πετάει πολλές πλαστικές συσκευασίες. Και τις πετάει μάλιστα σε χώρους όπως πάρκα, κήπους και άλλους δημόσιους χώρους. Για παράδειγμα στην περιοχή της ανάπλασης στη Δράμα. Συναντάμε συσκευασίες από σνακ, καφέδες και άλλα πολλά».
Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, «οι δίοδοι για να φτάσουν όλα αυτά μέχρι τη θάλασσα, είναι τα ποτάμια και τα ρέματα και φυσικά και ο αέρας. Το πλαστικό είναι υλικό το οποίο μεταφέρεται εύκολα και με το νερό και με τον αέρα. Κι όταν αυτά φτάσουν στη θάλασσα, τότε είναι πολύ δύσκολη η αποκομιδή τους από εκεί».
Αυτό που εξηγεί ο κ. Κασαπίδης, είναι ότι «είναι πιο εύκολο να μειώσουμε τη χρήση τους και να βρούμε τρόπους να υπάρξουν ενέργειες από την πολιτεία, για καλύτερη ανακύκλωση, ενημέρωση για την κυκλική οικονομία, ώστε να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η χρήση τους».
Όπως μάλιστα διευκρινίζει ο κ. Κασαπίδης, «φέτος τον Αύγουστο, θα συγκεντρωθούν τα κράτη στον ΟΗΕ, προκειμένου να μιλήσουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων του πλαστικού, αλλά και το πώς μπορεί να μειωθεί η χρήση τους στην καθημερινότητά μας».
Κλιματική κρίση
Αναφερόμενος σε γενικότερο επίπεδο, σημειώνει ότι «με την κλιματική κρίση και η περιοχή μας αντιμετωπίζει ζητήματα σοβαρά, καθώς μεγαλώνει πλέον η περίοδος της λειψυδρίας στην περιοχή της Δράμας. Ένας δείκτης για εμάς εδώ, είναι και οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας και θα δούμε πώς θα κυλήσει η ποσότητα του νερού. Αν και μέσα στο Μάιο είχαμε αρκετές βροχές, παρ’ όλα αυτά δεν νομίζω ότι σωζόμαστε με ένα μήνα να έχουμε καλές ποσότητες νερού».
Διευκρινίζει εδώ, «οι πηγές ενισχύονται κυρίως από τις χιονοπτώσεις. Παλαιότερα, ακόμα και το Μάιο είχαμε χιόνια στο Φαλακρό, που αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο κρατάνε, τόσο αργεί η αποδέσμευση του νερού προς τις πηγές και από αυτές προς τα κατάντη».
Το πλαστικό πνίγει τον πλανήτη
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται στο μήνυμα της ΑΜΚΕ Roots, ότι πλέον η ρύπανση από πλαστικά πνίγει τον πλανήτη μας βλάπτοντας τα οικοσυστήματα, την ευημερία και το κλίμα.
Όπως αναφέρεται, «τα πλαστικά απόβλητα φράζουν τα ποτάμια, ρυπαίνουν τους ωκεανούς και θέτουν σε κίνδυνο την άγρια ζωή. Και καθώς το πλαστικό διασπάται σε όλο και μικρότερα μέρη, διεισδύει σε κάθε γωνιά της Γης: από την κορυφή του Έβερεστ, μέχρι τα βάθη του ωκεανού· από τους ανθρώπινους εγκεφάλους· μέχρι το ανθρώπινο μητρικό γάλα. Ωστόσο, υπάρχει ένα κίνημα για επείγουσα αλλαγή στη χρήση τους».
Επισημαίνεται ακόμα, ότι «σε δύο μήνες, οι χώρες θα συνεργαστούν για να καταρτίσουν μια νέα παγκόσμια συνθήκη για τον τερματισμό της ρύπανσης από τα πλαστικά.
Χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη, αξιόπιστη και δίκαιη συμφωνία φέτος.
Ένα πρόγραμμα που καλύπτει τον κύκλο ζωής του πλαστικού, μέσα από την οπτική γωνία των κυκλικών οικονομιών…
Αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κοινωνιών…
Αυτό ευθυγραμμίζεται με τους ευρύτερους περιβαλλοντικούς στόχους, τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και πέραν αυτών…
Και αυτό υλοποιείται γρήγορα και πλήρως.
Ελπίζουμε οι διαπραγματευτές να επιστρέψουν στις συνομιλίες τον Αύγουστο του 2025, αποφασισμένοι να οικοδομήσουν μια κοινή πορεία μέσα από τις διαφορές τους και να υλοποιήσουν τη συνθήκη που χρειάζεται ο κόσμος μας.
Μαζί, ας τερματίσουμε τη μάστιγα της ρύπανσης από πλαστικά και ας χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».