Home > νέα > Η παρουσία του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας Συζήτηση στη Βουλή μετά από επερώτηση του βουλευτή Δ. Κυριαζίδη

Η παρουσία του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας Συζήτηση στη Βουλή μετά από επερώτηση του βουλευτή Δ. Κυριαζίδη

Συζήτηση στη Βουλή μετά από επερώτηση του βουλευτή Δ. Κυριαζίδη

Η παρουσία του Ιατρικού Συλλόγου

Δράμας στη δομή φιλοξενίας

προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας

► Βίτσας: Αποχωρούν οι Μ.Κ.Ο. από το μεταναστευτικό και αναλαμβάνουν οι κρατικές δομές

► Ευπρόσδεκτη η βοήθεια του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας για τους πρόσφυγες στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ χθες στη Βουλή, ερώτηση του βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δ. Κυριαζίδη, σχετικά με τη συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και την προσφορά τους σε ζητήματα υγείας, στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Δράμας.  Όπως είναι γνωστό, τη δομή φιλοξενίας προσφύγων διαχειρίζεται πλήρως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ τον τομέα της υγείας έχει αναλάβει η ιδιωτική μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου».

Να σημειώσουμε ότι η ερώτηση του κ. Κυριαζίδη είχε κατατεθεί πριν από ένα χρόνο ακριβώς, στις 2 Ιουνίου 2017 και  υπουργός ήταν τότε ο κ. Μουζάλας. Στην ερώτηση απάντησε χθες ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτριος Βίτσας, ο οποίος τελικά, άμεσα και έμμεσα, αποδέχθηκε όσα με εύστοχο και τεκμηριωμένο τρόπο περιείχε η έγγραφη διαμαρτυρία του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, αποδεχόμενος στην ουσία τις πράξεις-παραλήψεις του προκατόχου του (κ. Μουζάλα). Τέλος δεσμεύθηκε για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα συνεργασίας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και των συναρμόδιων Υπουργείων με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας.

Κατά την πρωτολογία του ο κ. Κυριαζίδης έκανε αναφορά στο ζήτημα της επιλογής των «Γιατρών του Κόσμου» και πως έγινε αυτή, ενώ αναρωτήθηκε και για τον τρόπο χρηματοδότηση της Μ.Κ.Ο., όπως και με ποια διαδικασία αδειοδοτήθηκαν τα ιατρεία της εν λόγω ΜΚΟ και από ποιους.

Βίτσας: Τα διαχειρίζεται ο ΔΟΜ

Απαντώντας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσας, είπε ότι «οι κύριοι φορείς που χρησιμοποιούν ή διαχειρίζονται τους υλικούς όρους υποδοχής και ταυτοποίησης των αιτούντων διεθνή προστασία και αιτούντων άσυλο, αυτό που λέμε πρόσφυγες και μετανάστες, είναι το ελληνικό κράτος με συντονιστή το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και από εκεί και πέρα, σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα όσον αφορά το ελληνικό κράτος και την έκτακτη ενίσχυση, δηλαδή το Ταμείο DG Echo, είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και δύο μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης».

Αναφερόμενος στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Δράμας, τόνισε ότι αυτό, «κατά κύριο λόγο και σε συμφωνία με το ελληνικό κράτος, το διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οπότε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με τις δικές του διαδικασίες για τα ζητήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη Δράμα επέλεξε, και μάλιστα με διαδικασίες πρόσκλησης και επιλογής, μία πολύ γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση παγκοσμίως, τους «Γιατρούς του Κόσμου». Δηλαδή το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή το Υπουργείο Υγείας δεν είχε την αρμοδιότητα της επιλογής».

Αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης

Ο κ. Βίτσας, εξήγησε στη συνέχεια ότι, από το 2018 και μετά, «επειδή αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης από τη DG Echo, την έκτακτη ενίσχυση, στην τακτική ενίσχυση, στην DG Home, αρχίζει και αναλαμβάνει το ελληνικό κράτος, και με στόχο να αξιοποιήσει όλους τους θεσμούς, και την ευθύνη και έχει την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Ξεκινάμε μάλιστα από 1η Ιουλίου με την ανάληψη των μεταφορών σε όλη την Ελλάδα. Απλώς γίνεται μία τεράστια αλλαγή σε σχέση με αυτό».

Θα συμβάλλει ο Ιατρικός Σύλλογος

Στη συνέχεια, ο κ. Βίτσας είπε ότι, «δεν έχουμε καμία, μα καμία αντίρρηση να συμβάλλει και να συνεργαστεί ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας μέσα σε αυτήν την περίοδο, πολύ περισσότερο που γνωρίζουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας και τα προηγούμενα χρόνια είχε συμβάλει. Εκείνο που δεν επέτυχε ήταν η απευθείας χορηγία του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας από τον γερμανικό οργανισμό German Doctors. Έτσι δεν είναι; Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Αλλά εμείς θέλουμε οι ιατρικοί σύλλογοι να είναι ένα κομμάτι του σχεδίου, μαζί με το Υπουργείο Υγείας, σε αυτήν τη συμβολή. Άρα μένω σε αυτό».

Η χρηματοδότηση των «Γιατρών του Κόσμου»

Σε άλλο σημείο ο υπουργός κ. Βίτσας, είπε ότι την χρηματοδότηση των «Γιατρών του Κόσμου», την αναλαμβάνει ο ΔΟΜ, «που έχει το κύριο έργο κι ο οποίος χρηματοδοτείται απευθείας από τα έκτακτα, δηλαδή δεν συμμετέχει το ελληνικό κράτος μέσα σε αυτά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελέγχεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως, η εμπειρία έχει δείξει ότι το κάνει με μεγάλη επάρκεια και με μεγάλη διαφάνεια, γιατί έχει, όπως καταλαβαίνετε, και μια μεγάλη εμπειρία».

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας

Τέλος, υπογράμμισε ο κ. Βίτσας, ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση. «Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις σιγά-σιγά σταματούν τη λειτουργία τους και αναλαμβάνουν οι δομές του κράτους, δηλαδή αναλαμβάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ τα ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας, το οποίο συστήνει ομάδες και μέσω του συντονιστικού επιχειρησιακού οργάνου στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που συμμετέχει και το Υπουργείο Υγείας, αξιοποιεί όλες τις ιατρικές και όλες τις ιατροφαρμακευτικές δυνάμεις της χώρας.

Θα είναι μια περίπτωση, που θα έλεγα, ότι πρέπει οι ιατρικοί σύλλογοι να συνδράμουν. Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας  έχει αποδείξει ότι μπορεί να συμβάλλει. Αναφέρατε και τα γεγονότα. Και ήταν περισσότερα, δεν ήταν μόνο γι’ αυτό το χρονικό διάστημα. (…)

Εμείς σε αυτή τη συμβολή, σε αυτή τη συνδρομή τους, αν θέλετε, εκτελώντας και τους όρκους τους απέναντι στην ιατρική επιστήμη και στην ανθρωπότητα αλλά και στον ρόλο για τον οποίο υπάρχουν οι ιατρικοί σύλλογοι, όχι απλώς προσβλέπουμε, αλλά προστρέχουμε για να συνδράμουμε».