Home > Πρώτο Θέμα > Παρουσίαση αρχιτεκτονικής προμελέτης της Καπναποθήκης οδού Περδίκκα Ένα αξιόλογο έργο, άγνωστο για το πότε θα μπορούσε να κατασκευαστεί!

Παρουσίαση αρχιτεκτονικής προμελέτης της Καπναποθήκης οδού Περδίκκα Ένα αξιόλογο έργο, άγνωστο για το πότε θα μπορούσε να κατασκευαστεί!

Ένα αξιόλογο έργο, άγνωστο για το πότε θα μπορούσε να κατασκευαστεί!

Παρουσίαση αρχιτεκτονικής προμελέτης

της Καπναποθήκης οδού Περδίκκα

► Συνδυάζεται με τη λειτουργία της Σχολής Κινηματογράφου αλλά…

► Μια πρώτη κοστολόγηση αναφέρεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ 7η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απριλίου, ως πρώτο τακτικό θέμα συζητήθηκε η «παρουσίαση, παράδοση και αποδοχή αρχιτεκτονικής προμελέτης για την αποκατάσταση και την ενεργειακή αναβάθμισης της Καπναποθήκης Πορτοκάλογλου που βρίσκεται επί της οδού Περδίκκα στη Δράμα».

Την παρουσίαση της αρχιτεκτονικής προμελέτης, έκανε ο κ. Στέλιος Κόης, της εταιρείας Kois Associated Architects, ενώ μαζί του παραβρέθηκαν συνεργάτες του καθώς και εκπρόσωποι της εταιρείας RAYCAP, η οποία προσφέρει τις μελέτες αυτές.

Όπως σημείωσε ο κ. Κόης, «η προμελέτη αφορά στην αξιοποίηση της Καπναποθήκης από το Φεστιβάλ Δράμας και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως Τμήμα Σπουδών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων και Κέντρο Έρευνας Κινηματογράφου».

Kapnapothiki Perdikka (1)1

Αρχικά, ο κ. Κόης αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία, όπως το ότι κτίστηκε πριν από το 1910 από τον καπνέμπορο Πορτοκάλογλου με σχέδια του Αυστριακού μηχανικού K.J.J. von Vilas ως χώρος αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού. «Το κτίριο εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1990 και η καπναποθήκη άρχισε να φθείρεται ραγδαία. Το 2000 αγοράστηκε από το Δήμο Δράμας, για να μετατραπεί σε χώρος στέγασης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και λοιπών δραστηριοτήτων, όπως το Κέντρο Προβολής της Ιστορίας του Καπνού στη Δράμα και τη γύρω περιοχή. Το 2018 με την υπογραφή μνημονίου συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Δήμου Δράμας και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, συμφωνήθηκε η ίδρυσης Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων και Κέντρου Έρευνας και Κινηματογράφου στη Δράμα».

Dimotiko symvoylio kapnapothiki1

Ο κ. Στέλιος Κόης, αναπτύσσει την πρόταση της αρχιτεκτονικής προμελέτης

για την Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου της οδού Περδίκκα

Όπως τόνισε ο αρχιτέκτονας κ. Κόης, «η εγκατάσταση νέων χρήσεων σε υπάρχον διατηρητέο κτίριο, είναι πάντα ένα σύνθετο και απαιτητικό πρόβλημα προς επίλυση. Καθώς η αρχική χρήση του κτιρίου ως χώρος επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνού, υπαγόρευσε σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό του, οι διαστάσεις των χώρων, τα ύψη και τα υλικά του αρχικού κτιρίου, ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της χρήσης αυτής». Η παρουσίαση του σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής προμελέτης έγινε από τον κ. Κόη με διαφάνειες, ο οποίος τις ανέπτυξε στο μέγιστο δυνατό.

Προκοστολόγιση 15 εκατ. ευρώ!

Στη συζήτηση που ακολούθησε με εισηγητή τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Καραμπατζάκη, έγινε γνωστό ότι μια πρώτη και πρόχειρη κοστολόγηση, ανεβάζει την κατασκευή και την ανακαίνιση του κτιρίου σε χώρο ικανό να φιλοξενήσει όλα τα παραπάνω, σε 15 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό αρκετά μεγάλο ήδη από το ξεκίνημα, που σίγουρα αναμένεται να ξεπεραστεί.

Έτσι, μέσα από τη συζήτηση βγήκαν συμπεράσματα όπως για το από πού θα υπάρξει χρηματοδότηση της κατασκευής του, για το ποιος και ως τι θα διαχειρίζεται στη συνέχεια το κτίριο αυτό και κυρίως, για τη βιωσιμότητά του στη συνέχεια! Δηλαδή, ποιος θα αναλάβει την συντήρηση και τα έξοδα λειτουργίας του.

Όπως μάλιστα ειπώθηκε από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους, είναι άγνωστο αν ποτέ και πόσο σύντομα, μπορεί αυτό το έργο να πάρει μια τελικά μορφή. Κάποιοι μάλιστα μίλησαν ακόμα και για 10 ή και 20 χρόνια ολοκλήρωσής του.

Και ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, αναφέρθηκε και η σκέψη, για το πώς, πότε και πού θα μπορεί τελικά να λειτουργήσει η Σχολή Κινηματογράφου. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, στο οποίο κανείς δεν αναφέρθηκε, παρ’ όλο που τέθηκε από πλευράς της αντιπολίτευσης.

Kapnapothiki Perdikka (3)1

Οι αντιπολιτεύσεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης, αναρωτήθηκε αρχικά, γιατί το θέμα δεν ήρθε μόνο του σε μια ειδική συνεδρίαση αλλά τόσο βεβιασμένα και το χαρακτήρισε ως «σκοπιμότητα» της δημοτικής αρχής.

Σημείωσε επίσης, ότι θα έπρεπε πρώτα να υπάρχει μια μελέτη σκοπιμότητας καθώς και μελέτη βιωσιμότητας του έργου, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε ο Δήμος με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την ίδρυση της Σχολής Κινηματογράφου, αυτή θα έπρεπε πρώτα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να περάσει ανάλογα.

Υποστήριξε ακόμα ότι, ίσως θα έπρεπε να ιδρυθεί κάποιος φορέας ή ένα Νομικό Πρόσωπο, το οποίο θα μπορούσε να αναλάβει τη διαχείριση της Καπναποθήκης όταν κατασκευαστεί και λειτουργήσει, θέτοντας θέμα, για το ποιος θα το διαχειρίζεται, ποιος θα το συντηρεί και ποιος θα πληρώνει όλα αυτά τα έξοδα.

Ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ θετικό βήμα για να λειτουργήσει η Καπναποθήκη και ότι η Δράμα πρέπει να γίνει η πόλη του πολιτισμού. Φυσικά ο ίδιος εξέφρασε και τους προβληματισμούς του για το κόστος και την ολοκλήρωση του έργου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, σημείωσε αρχικά ότι «δεν αρκεί να αποδεχόμαστε προμελέτες, αρκεί να προχωράμε μπροστά», ενώ αναρωτήθηκε για το κόστος των μελετών και του έργου και ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά. Τέλος, εξέφρασε την απαισιοδοξία του, λέγοντας ότι το έργο δεν μπορεί να τελειώσει ούτε στα 5, ούτε στα 10 χρόνια ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Στεφανίδης, μίλησε για παλάτια στην άμμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «δεν είναι απλώς ότι χτίζουμε στην άμμο… ούτε άμμος υπάρχει από κάτω». Σημείωσε ότι το μόνο θετικό είναι η υπόσχεση του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βρει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι, «θα περάσουν 30 χρόνια για να γίνει αυτό το έργο! Ποιος θα το κάνει; Ο χρεωκοπημένος Δήμος θα μπει εταίρος με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων;»

Η αποδοχή της αρχιτεκτονικής προμελέτης έγινε ομόφωνα από το σώμα.