Home > νέα > Παρουσίαση των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Παρουσίαση των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

 

Παρουσίαση των προφεστιβαλικών

εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών

Μικρού Μήκους Δράμας

Δ. Καραμπατζάκης: «Η φετινή μας προσπάθεια έχει στόχο να έρθει πιο κοντά σε αντικείμενα σχετικά με τον κινηματογράφο κι έτσι να είναι ο προπομπός του φετινού μας Φεστιβάλ»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Συνέντευξη τύπου, σχετικά με το πρόγραμμα και την παρουσίαση των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων έγινε χθες το πρωί, στο δημαρχείο Δράμας, από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμπατζάκης, και φέτος το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας δηλώνει παρών, και είναι δυναμικό. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, πραγματοποιεί τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει το κανονικό τμήμα του Εθνικού και Διεθνούς Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

«Οι Δραμινοί τις επόμενες ημέρες, θα βρούν μέσα στην πόλη το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, όπου φέτος έχει μια διαφορετική χροιά. Η φετινή μας προσπάθεια έχει ως στόχο να έρθει πιο κοντά σε αντικείμενα τα οποία είναι σχετικά με τον κινηματογράφο κι έτσι να είναι ο προπομπός του φετινού μας Φεστιβάλ», επεσήμανε ο κ. Καραμπατζάκης.

Σήμερα Σάββατο, το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, ξεκινάει με την 1η Διεθνή Συνάντηση Performance, το οποίο διοργανώνεται από το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών «AlmaKalma», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό, το Δήμο Δράμας και άλλους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο κ. Καραμπατζάκης, στόχος αυτής της τριήμερης διεθνούς συνάντησης, είναι να έρθουν οι καλλιτέχνες, αλλά και ο κόσμος, κοντά στη δουλειά που εκτελεί – επιτελεί ένας performer. «Αυτό είναι κάτι καινούργιο. Είναι το πρώτο που γίνεται στη χώρα και ευελπιστούμε να συνδυαστεί με το συνολικό ύφος που έχει ο Πολιτιστικός Οργανισμός, αλλά και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και να αποτελέσει μια δράση, η οποία θα ενσωματωθεί στα προφεστιβαλικά μας δρώμενα από εδώ και πέρα».

Ακολούθως, ο πρόεδρος του πολιτιστικού Οργανισμού, μίλησε για ένα εξίσου σημαντικό φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων και δεν είναι άλλων, από το Φεστιβάλ Comics.  Το εν λόγω Φεστιβάλ, προέκυψε κι αυτό από ιδέες μιας Δραμινής ομάδας, του «Λευκού Χώρου» και από την πολύ καλή συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας και την Πρεσβεία της Ιταλίας, και την Πολιτιστική Ακόλουθο, κα. Άννα Μοντάβι. «Είχαμε μια άψογη συνεργασία και για αυτό θα έχουν στο 1ο Φεστιβάλ τη δυνατότητα οι Δραμινοί να συναντήσουν καλλιτέχνες του Comics από την Ιταλία και φυσικά Έλληνες. Αφιερώνοντας τέσσερις ημέρες, ξεκινώντας από την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο και φυσικά για δυο εβδομάδες οι εκθέσεις, θα δώσουν τη δυνατότητα στους Δραμινούς να έρθουν κοντά σε μια ακόμη τέχνη, η οποία είναι πολύ γνώριμη στον κόσμο του κινηματογράφου».

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Καραμπατζάκης, είναι εξίσου σημαντική και η αξιοποίηση για μια ακόμη χρόνια και μετά από κάποιο διάλειμμά, της θεατρικής και κινηματογραφικής αίθουσας, η οποία υπάρχει στην Καλλίφυτο. Έτσι, την ερχόμενη Τετάρτη το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους θα επιστρέψει στην Καλλίφυτο και θα έχουν τη δυνατότητα όλοι οι Δραμινοί, να παρακολουθήσουν ταινίες και να προετοιμαστούν για την εβδομάδα η οποία έρχεται στο Φεστιβάλ.

 

Τα μέλη της ομάδας «Λευκός Χώρος» μιλούν για το Φεστιβάλ Comics

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, συμμετείχαν και μέλη της Δραμινής ομάδας «Λευκός Χώρος», οι κ.κ. Χρ. Βογιατζής και Γ. Μιχαηλίδης, οι οποίοι παρουσίασαν το Φεστιβάλ Comics.

Με Έλληνες και Ιταλούς δημιουργούς, πρόκειται να ανοίξει η αυλαία του «Drama Comics Festival», το οποίο θα διεξαχθεί στην πόλη μας, από τις 8 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνει παρουσίαση των εκθέσεων και από τις 11 έως τις 14, θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια, οι διαλέξεις, οι ομιλίες και τα δρώμενα.  Το φεστιβάλ, εντάσσεται στο πλαίσιο διεξαγωγής των φετινών προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο σκοπός του φεστιβάλ, είναι η προώθηση και η μελέτη τω πολιτισμικών προϊόντων της 9ης Τέχνης. Το «Drama Comics Festival 2019», αποτελεί το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου σχεδίου καλλιέργειας της Τέχνης των Comics. Ο προσανατολισμός του Φεστιβάλ, έχει διεθνή χαρακτήρα, καθώς δυο από τις φετινές εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα και την χορηγία της Ιταλικής Πρεσβείας της Αθήνας και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Πέντε εκθέσεις σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους της Δράμας

Ο κ. Χρήστος Βογιατζής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία η οποία για πρώτη φορά θα πάρει σάρκα και οστά, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, με την οποία ευελπιστεί η Δραμινή ομάδα «Λευκός Χώρος», να γίνει θεσμός. «Πραγματικά νομίζω ότι θα είναι μια εντυπωσιακή πρώτη προσπάθεια. Θα υπάρχουν εκθέσεις, διαλέξεις και θα εργαστήρια για μικρά παιδιά, ώστε να μάθουν για το εκφραστικό μέσο της τέχνης αυτής των Comics».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι πρόκειται για την προσπάθεια μιας ομάδας που αποτελείται κυρίως από εικαστικούς καλλιτέχνες οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στον τομέα της εικοναφήγησης. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι, το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ είναι αρκετά πλούσιο ως πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας. Είναι μια πρώτη προσπάθεια αυτή που κάνουμε. Έχουμε πάρα πολλές προεκτάσεις, είτε στον εκδοτικό χώρο είτε στον τομέα της εκπαίδευσης, τόσο στον εντοπισμό των δυνατοτήτων του μέσου στα σχολεία και στην εκπαίδευση, όσο και στην ίδια την καλλιέργεια του μέσου από τους δημιουργούς».