Home > νέα > Παρουσιάστηκε το Κέντρο Ζωγραφικής «Γιάννης Νίκου» Eγκαίνια της έκθεσης «Κόσμοι Τέχνης Επάλληλοι»

Παρουσιάστηκε το Κέντρο Ζωγραφικής «Γιάννης Νίκου» Eγκαίνια της έκθεσης «Κόσμοι Τέχνης Επάλληλοι»

 

Παρουσιάστηκε το Κέντρο

Ζωγραφικής «Γιάννης Νίκου»

Eγκαίνια της έκθεσης «Κόσμοι Τέχνης Επάλληλοι»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Η παρουσίαση της έκθεσης του ζωγράφου Γιάννη Νίκου αλλά και του ομώνυμου νεοϊδρυθέντος Κέντρου Ζωγραφικής, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας, από τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, κ. Γιώργο Ψαρρά, τον ζωγράφο και πρόεδρο του Κέντρου Ζωγραφικής κ. Γιάννης Νίκου, την αντιπρόεδρο του Κέντρου κα. Σεμέλη Κωνσταντινίδου, και τον γραμματέα του Κέντρου κ. Κώστα Κόντο.

EKTHESH NIKOY

 Από αριστερά, η κα. Κωνσταντινίδου, ο κ. Νίκου, ο κ. Ψαρράς και ο κ. Κόντος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Κόσμοι Τέχνης Επάλληλοι», πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελευθερία». Η έκθεση, θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, λειτουργώντας καθημερινά (εκτός Τρίτης), από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ.

Ο κ. Ψαρράς, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην  έκθεση όπου ο ζωγράφος θα παρουσιάσει έργα από διαφορετικούς θεματικούς κύκλους, ενώ την διοργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει η ΔΕΚΠΟΤΑ για να τιμήσει τη σύσταση και έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ζωγραφικής «Γιάννης Νίκου» που έχει έδρα τη Δράμα.

«Για το Δήμο Δράμας και ειδικότερα για τη ΔΕΚΠΟΤΑ, για μια επιχείρηση πολιτισμού, είναι όχι μόνο χαρά και τιμή να συνεργάζεται με ανθρώπους σαν τον κ. Νίκου, αλλά είναι και υπόθεση ευθύνης για τον πολιτισμό», πρόσθεσε ο κ. Ψαρράς.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκου, μίλησε για την έκθεση του, αλλά και για την πρώτη φορά που παρουσίασε την δουλειά του στο κοινό της Δράμας και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελευθερία», λέγοντας ότι: «Οι εντυπώσεις από την πρώτη φορά ήταν πολύ καλές και η επιτυχία ήταν αρκετά μεγάλη. Ελπίζω το ίδιο να συμβεί και τώρα. Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη έκθεση που γίνεται από το Κέντρο Ζωγραφικής «Γιάννης Νίκου». Είναι μια καινούργια μορφή που έχει πάρει η δουλειά μου. Έχει γίνει κάτι σαν Νομικό Πρόσωπο και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι θα μπορέσουν έτσι να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία έχω στο νου μου».

Έπειτα, ο κ. Νίκου ανέφερε ότι η έκθεση θα μεταφερθεί στις 11 Δεκεμβρίου, στην Ολυμπιακή Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου, ενώ μίλησε και για τον παιδαγωγικό χαρακτήρα που θα έχει το Κέντρο Ζωγραφικής, στα παιδιά. «Επειδή ο χώρος εκεί είναι πολύ μεγαλύτερος, θα εμπλουτιστεί και με έργα μεγάλων διαστάσεων που θα είναι και πιο αντιπροσωπευτικά. Από εκεί και πέρα βλέπουμε, γιατί η παραγωγή των έργων συνεχίζεται. Δεν υπάρχει θέμα να σταματήσει. Τουλάχιστον έτσι προβλέπω. Θα έχουμε επίσης στο μέλλον καινούργιες εκδηλώσεις, καινούργιες εκθέσεις.

Το Κέντρο θα έχει και παιδαγωγικό σκοπό. Θα έρχονται σχολεία. Δεν είναι η πρώτη φορά. Έρχονται πολλά σχολεία στο σπίτι στο Βαθύτοπο. Είναι σαν μουσείο ο χώρος. Με έχουν επισκεφθεί, λένε τις απορίες του τα παιδάκια, και τις λύνουμε. Είναι πολύ ευχάριστο αυτό να συμβαίνει».

Στη συνέχεια, η κα. Κωνσταντινίδου, μίλησε για την καλλιτεχνική δουλειά του ζωγράφου, αλλά και για τη δημιουργία του Κέντρου Ζωγραφικής, αναφέροντας ότι, ο ζωγράφος Γιάννης Νίκου επέλεξε την πόλη μας πριν από 25 χρόνια για να δημιουργήσει το καλλιτεχνικό του εργαστήρι και μέσα σε αυτά τα χρόνια παρήγαγε απεριόριστο αριθμό έργων, τελειοποίησε τη δουλειά του, προέβαλλε τον τόπο μας και καταξιώθηκε πανελληνίως και παγκοσμίως. «Εμείς επειδή εκτιμούμε και τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη Γιάννη Νίκου θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε αυτό το σύλλογο, που είναι οι φίλοι του Γιάννη Νίκου. Ο σύλλογος αυτός, έχει σκοπό να κάνει ευρύτερα γνωστό και τον καλλιτέχνη και το έργο του στην κοινωνία της πόλης μας και όχι μόνο σε όλη την περιοχή. Ό,τι είναι το δυνατόν καλύτερο».

Όπως επεσήμανε η κα. Κωνσταντινίδου, υπάρχει η σκέψη για έκδοση βιβλίων με ενότητες του έργου του ζωγράφου, και κατά χρονολογική επακολουθία. Επίσης θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, και στο χώρο του και στην πόλη μας ή και σε άλλους χώρους, όπως είναι τα οινοποιία της περιοχής μας, γιατί τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί και ως ετικέτες δραμινών κρασιών.

Ένας ακόμη στόχος του Κέντρου, είναι η πραγματοποίηση εκθέσεων, όπως αυτή που θα πραγματοποιείται στο χώρο «Ελευθερία» τις επόμενες ημέρες, η οποία είναι η πρώτη.

«Να συνεχίσουμε να κάνουμε εκθέσεις κατά τακτά διαστήματα, διότι ο κ. Νίκου έχει κάνει στην πόλη μας δυσανάλογα μικρό αριθμό εκθέσεων σε σχέση με τα χρόνια που έχει ζήσει και την πορεία της δουλειάς του. Και το τελευταίο, που είναι ένα όνειρο για μας, είναι αν είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο χώρο έκθεσης στην πόλη μας με έργα του Γιάννη Νίκου. Αυτοί είναι οι στόχοι μας, οι επιδιώξεις μας, ένα όνειρο, όπως είναι όνειρο και τα έργα του καλλιτέχνη μας», υποστήριξε μεταξύ άλλων η κα. Κωνσταντινίδου.