Home > νέα > Παρουσιάστηκαν οι πρώτες πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις από τo LAB 40 -Άνοιξε η πλατφόρμα του LAB 40 για προτάσεις ένταξης στο δεύτερο κύκλο

Παρουσιάστηκαν οι πρώτες πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις από τo LAB 40 -Άνοιξε η πλατφόρμα του LAB 40 για προτάσεις ένταξης στο δεύτερο κύκλο

Από το Επιμελητήριο Δράμας

Παρουσιάστηκαν οι πρώτες πέντε

νεοφυείς επιχειρήσεις από τo LAB 40

Άνοιξε η πλατφόρμα του LAB 40 για προτάσεις ένταξης στο δεύτερο κύκλο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Δευτέρας 18 Οκτωβρίου, στον ισόγειο χώρο του Επιμελητηρίου Δράμας, στο LAB 40, παρουσιάστηκαν οι πρώτες 5 νεοφυείς ιδέες επιχειρηματικότητας, οι οποίες εισέρχονται πλέον στον χώρο της θερμοκοιτίδας, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν ως επιχειρήσεις.

Στην παρουσίαση, που έγινε με υβριδικό τρόπο, άλλοι δια ζώσης και άλλοι μέσω διαδικτύου, παρέστησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου, καθώς το έργο που υλοποιείται αποτελεί υποέργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου, η διευθύντρια του LAB 40 κα. Δημίου, και οι κ.κ. Άγγελος Μαγκλής,  διευθύνων σύμβουλος της Συμβουλευτικής Atlantis και ο κ. Αργύρης Σπυρίδης από την εταιρεία  Innovation Farm, η οποία υποστηρίζει τέτοιες επιχειρήσεις. Και οι δύο συνέβαλαν στον έργο ως ανάδοχοι σύμβουλοι. Η τρίτη εταιρεία είναι η Com and Com και ο κ. Θάνος Κουλουτμπάνης που υποστηρίζει επίσης όλο το έργο, ο οποίος απουσίαζε.

Η Demo Day

Στην πρώτη παρουσίαση που έγινε στο πλαίσια της ημέρας επίδειξης – Demo Day, παρουσιάστηκαν οι πρώτες 5 ιδέες, οι οποίες ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της ανάπτυξής τους, από εδώ και πέρα θα εισέλθουν στον χώρο που έχει ετοιμαστεί από το Επιμελητήριο, στα πλαίσια του έργου του ΒΑΑ, προκειμένου να τύχουν των πλεονεκτημάτων της θερμοκοιτίδας, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια, όλες είτε κάποιες από αυτές, θα χρηματοδοτηθούν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ – ΕΠΑΝΕΚ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ή από κάποιο ενδιαφέρον που θα επιδείξουν επενδυτές της αγοράς.

Αναλυτικότερα για το έργο του LAB 40 που υλοποιείται από το Επιμελητήριο Δράμας, ο «Πρωινός Τύπος» είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα με συνέντευξη του προέδρου του κ. Στ. Γεωργιάδη.

Η Demo Day, είναι η πρώτη ημέρα επίδειξης των πρώτων 5 ιδεών, και όπως σημειώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης, «οι ιδέες αυτές στη συνέχεια θα μπορέσουν να θερμοκοιτιαστούν ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν ως επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Demo Day έχει τρεις στόχους. Πρώτος στόχος είναι να παρουσιάσουν τη δουλειά που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι σε ένα συγκεκριμένο χρόνο σε μια επιτροπή αξιολόγησης, η οποία θα τους αξιολογήσει σε ποιο σημείο έφτασαν.

Το δεύτερο είναι να δικτυωθούν ουσιαστικά, με ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε πιθανές ιδέες και να τους βοηθήσουν σ’ αυτόν τον τομέα. Και το τρίτο είναι ουσιαστικά ότι κάνουν ένα βήμα πριν από την επιλογή να θερμοκοιτιαστούν στον χώρο και να μπορέσουν να αναπτύξουν από εκεί και πέρα την ιδέα και την επιχείρησή τους ακόμα περισσότερο».

Όπως είπε, «μετά από την Demo Day, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αυτές τις επιχειρήσεις και φυσικά θα ακολουθήσουν και οι επόμενοι κύκλοι. Απλά για λόγους καθαρά λειτουργικούς, έχουμε μειώσει τον αριθμό σήμερα στους πέντε, στη συνέχεια θα έχει άλλους πέντε και ούτω καθεξής, με τη λογική ότι πρέπει να τηρούμε και τα μέτρα μέσα σε ένα χώρο ιδιαίτερα σύγχρονο. Είχαμε περίπου 15 ομάδες, 15 ιδέες δηλαδή, από τις οποίες ολοκλήρωσαν οι 12, εκ των οποίων παρουσιάστηκαν οι πρώτες 5. Από τις υπόλοιπες 7 θα παρουσιαστούν οι άλλες 5, ενώ οι άλλες 2 που απομένουν εξετάζονται ακόμα. Είμαστε ακόμα στον πρώτο κύκλο».

Ανοίγει ο δεύτερος κύκλος

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «από τις 19 Οκτωβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για να δεχτεί τις προτάσεις για το δεύτερο κύκλο. Συνολικά θα υπάρξουν τέσσερις κύκλοι. Και είναι σημαντικό αυτό, να γίνει γνωστό, ότι από 19 Οκτωβρίου ανοίγει και ο δεύτερος κύκλος για να κατατεθούν ιδέες ώστε να υποστηριχθούν.

Επιτάχυνση της επιχειρηματικότητας

Για τη διαδικασία της ανάπτυξης των ιδεών, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» και η διευθύντρια της δομής LAB 40, κα. Φωτεινή Δημίου. Όπως εξήγησε, «ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της δομής LAB 40, της πρώτης περιφερειακή δομής στήριξης επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Δράμας και στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε συνολικά τέσσερις κύκλους. Ανά 6μηνο θα ολοκληρώνεται ένας κύκλος.

Τους 3 πρώτους μήνες έχουμε την επιτάχυνση της επιχειρηματικότητας, όπου νεοφυείς ομάδες επιχειρηματικότητας καταθέτουν την επιχειρηματική τους ιδέα και με τη βοήθεια συμβουλευτικής καθοδήγησης και εκπαίδευσης της δομής  ολοκληρώνουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Στη συνέχεια, τους βοηθάμε στο να αποφύγουν επιχειρηματικά λάθη που ενδεχομένως θα έκαναν αν το ολοκλήρωναν όλο αυτό μόνοι τους και κατά την ολοκλήρωσης της επιτάχυνσης πραγματοποιείται η ημερίδα Demo Day. Όπου οι ωφελούμενες ομάδες παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια σε έμπειρους επιχειρηματίες, ενδεχομένως και επενδυτές, σε φορείς και άλλους ενδιαφερόμενους, ώστε να αξιολογηθούν πώς πήγαν στην επιτάχυνση και ποια είναι τα επιχειρηματικά τους σχέδια και θα βραβευτούν στο τέλος».

Τέλος, όπως εξήγησε η ίδια, «ο πρώτος κύκλος είχε μεγάλο ενδιαφέρον.  Δεχθήκαμε 15 αιτήσεις από τις οποίες επιλέχθηκαν μέσα από τις συνεντεύξεις 10 ομάδες και ολοκλήρωσαν οι πρώτες 5 ομάδες.

Είχαμε διάφορες ιδέες, όπως από τον χώρο της ανακύκλωσης, από τον χώρο της αγροδιατροφής, από το χώρο του θεάματος, ιδέες που αφορούν την υψηλή τεχνολογία όπως εμπορικές πλατφόρμες μέσα από εφαρμογές και εφαρμογές smart application, κάποιες ιδέες life style».