Home > Πρώτο Θέμα > Πέντε μόνιμοι ιατροί εντατικολόγοι για τη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Δράμας Ν. Λιάτσης στον «Π.Τ.»: «Έρχεται και μια αναισθησιολόγος για ένα τουλάχιστον χρόνο…»

Πέντε μόνιμοι ιατροί εντατικολόγοι για τη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Δράμας Ν. Λιάτσης στον «Π.Τ.»: «Έρχεται και μια αναισθησιολόγος για ένα τουλάχιστον χρόνο…»

ΠΟΕΔΗΝ: Μειωμένα τα κρεβάτια που λειτουργούν στις Μ.Ε.Θ. των Νοσοκομείων της Αν. Μακεδονίας Θράκης

Πέντε μόνιμοι ιατροί εντατικολόγοι

για τη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Δράμας

Ν. Λιάτσης: «Έρχεται και μια αναισθησιολόγος για ένα τουλάχιστον χρόνο…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) επισημαίνει με μια έρευνα που έχει πραγματοποιήσει και έδωσε στη δημοσιότητα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων  Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας. Όπως αναφέρεται κατά κύριο λόγο, εξαιτίας της μη λειτουργίας 150 κλινών σε όλες τις Μ.Ε.Θ., χάνονται κάθε χρόνο 1.000 ασθενείς, ενώ 5.000 ασθενείς θα μπορούσαν να ζουν εάν λειτουργούσε επαρκής αριθμός κλινών στις Μ.Ε.Θ. Καθημερινά, 40-50 ασθενείς, περιμένουν διασωληνωμένοι στη λίστα αναμονής προκειμένου να βρεθεί γι’ αυτούς κλίνη σε κάποια Μ.Ε.Θ.

 

Στην Αν. Μακεδονία – Θράκη

Η κατάσταση, γενικότερα, δεν είναι καλύτερη και στο σύνολο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει και δίνει στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας ΑΜΘ, υπάρχει η εξής κατάσταση:

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τεράστια έκταση 14.158km2 στα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας με πληθυσμό 608.182 κατοίκους. Διαθέτουν 1.177 ανεπτυγμένες Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και όμως λειτουργούν 27 κλίνες ΜΕΘ. 13 κλινικές ΜΕΘ εξοπλισμένες έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές. Θα έπρεπε να λειτουργούν 117 κλίνες ΜΕΘ και λειτουργούν 27.

  1. Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Διαθέτει ΜΕΘ 14 κλινών. Λειτουργούν 9 κλίνες. Οι 3 κλίνες αν και εξοπλισμένες είναι κλειστές. Έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
    2. Νοσοκομείο Ξάνθης: Λειτουργούν 5 κλίνες ΜΕΘ.
    3. Νοσοκομείο Δράμας: Το νοσοκομείο διαθέτει ΜΕΘ 7 κλινών. Λειτουργούν οι 4 κλίνες. Οι 3 κλίνες αν και εξοπλισμένες είναι κλειστές.
    4. Νοσοκομείο Κομοτηνής: Διαθέτει ΜΕΘ 4 κλινών. Λειτουργούν οι 3 κλίνες. Η 1 κλίνη αν και εξοπλισμένη παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού
    5. Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Διαθέτει ΜΑΦ 4 κλινών. Οι 3 κλίνες διαθέτουν αναπνευστήρες. Δεν διαθέτει ΜΕΘ. Μεγάλη έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

 

Τι γίνεται στη Δράμα;

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με το διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Νικόλαο Λιάτση και ζήτησε σχετική ενημέρωση. Όπως είπε ο κ. Λιάτσης, «από τις 7 κλίνες λειτουργούν οι 4. Η μία είναι η μόνωση, που είναι κλεισμένη για να δέχεται ιδιαίτερα βαριά περιστατικά. Αυτές είναι οι κλίνες που έχουμε δηλωμένες στον Οργανισμό του Νοσοκομείου. Εμείς όμως, έχουμε αναπτύξει όλες τις κλίνες. Οι 7 κλίνες που έχουμε αυτή τη στιγμή, έχουμε προτείνει να ενταχθούν όλες στο νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου».

Όπως εξήγησε ο κ. Λιάτσης, «ήδη έχουμε κάνει συμβούλιο κρίσεων για 5 μόνιμους ιατρούς, εντατικολόγους που θα έρθουν στη Μ.Ε.Θ. της Δράμας, σύμφωνα με την πρότασή μας στο νέο Οργανισμό για να αναπτυχθούν καθ’ όλα και οι 7 κλίνες. Αυτή την εβδομάδα γίνονται κάποιες εργασίες στη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου και τοποθετούνται τα νέα μόνιτορς και στις 7 κλίνες. Πήραμε καινούρια μόνιτορς αξίας 205.000 ευρώ που είναι ειδικά για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), τελευταίας γενιάς. Έτσι, η Μ.Ε.Θ. της Δράμας θα ενισχυθεί σύντομα με 5 μόνιμους εντατικολόγους γιατρούς που θα έρθουν, και πιστεύουμε ότι, μέσα από το νέο Οργανισμό που θα έχουμε, θα εντάξουμε πλήρως και τις 7 κλίνες, οι οποίες είναι ήδη αναπτυγμένες».

Στην ερώτηση για το  πότε αναμένεται να έρθουν στη Δράμα οι 5 μόνιμοι ιατροί εντατικολόγοι, ο κ. Λιάτσης σημείωσε ότι, «την περασμένη εβδομάδα έγινε το συμβούλιο κρίσεων, έχουν επιλεγεί οι 5 ιατροί και αυτή τη στιγμή συλλέγονται τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να φτάσουμε στην πρόσληψή τους».

Όπως είπε ο κ. Λιάτσης, «αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμα ψηφιστεί κανένας Οργανισμός για κανένα Νοσοκομείο στη χώρα. Έτσι, είμαστε στη φάση να κάνουμε κάποιες διορθώσεις σε κάποια ζητήματα στην πρόταση που έχουμε υποβάλει στο τέλος του 2017 και πρέπει αυτά να διορθωθούν. Ελπίζω ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε τις τελικές αποφάσεις».

 

Μία νέα αναισθησιολόγος

Τέλος, ο κ. Λιάτσης, σημείωσε ότι υπογράφηκε ήδη χθες η πρόσληψη μιας νέας αναισθησιολόγου, η οποία θα παραμείνει στο Νοσοκομείο για ένα τουλάχιστον χρόνο. «Στο διάστημα αυτό, θα μπορέσουμε να προκηρύξουμε τις δύο θέσεις αναισθησιολόγων που χρειαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να στελεχώσουμε έναν ευαίσθητο τομέα», τόνισε