Home > Πρώτο Θέμα > Πέντε νέες παιδικές χαρές θα δημιουργηθούν στον «Καλλικρατικό» Δήμο Δράμας

Πέντε νέες παιδικές χαρές θα δημιουργηθούν στον «Καλλικρατικό» Δήμο Δράμας

Με τη χρηματοδότηση από το «Φιλόδημος ΙΙ» 233.000 ευρώ

Πέντε νέες παιδικές χαρές θα δημιουργηθούν

στον «Καλλικρατικό» Δήμο Δράμας

Γ. Παπαδόπουλος: «Ο κόσμος θα πρέπει να καταγγέλλει βανδαλισμούς και καταστροφές»

 

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΠΕΝΤΕ νέες παιδικές χαρές που θα δημιουργηθούν σύντομα στον «Καλλικρατικό» Δήμο Δράμας, πρόκειται να δώσουν χαρές σε πολλά παιδιά των περιοχών, στις οποία θα γίνουν και θα ανακουφίσουν αρκετές οικογένειες.

Όπως είναι γνωστό, πριν από μερικές εβδομάδες, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, το νέο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», με το οποίο χρηματοδοτούνται οι Δήμοι της χώρας με διάφορα ποσά. Στο πλαίσιο αυτό, ο «Καλλικρατικός» Δήμος Δράμας, παίρνει 233.000 ευρώ και με τα χρήματα αυτά μπορεί να δημιουργήσει πέντε νέες παιδικές χαρές.

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι οριστικοποιήθηκαν πλέον τα πέντε σημεία στα οποία μπορούν να δημιουργηθούν πέντε παιδικές χαρές, ενώ σε κάποιες απ’ αυτές θα γίνει πλήρη ανασύστασή τους. Όπως είπε μάλιστα, κάποια απ’ αυτά έχουν να κάνουν με την επέκταση σχεδίου πόλεως που έγινε πριν από μερικά χρόνια και εκεί υπάρχει χαρακτηρισμένο τεμάχιο του Δήμου γι’ αυτόν τον σκοπό.

Τα πέντε νέα σημεία

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, αυτά τα πέντε σημεία στα οποία σύντομα θα δούμε να δημιουργούνται παιδικές χαρές είναι:

  1. Στην περιοχή των Αμπελοκήπων, όπου υπάρχει έτοιμο οικόπεδο του Δήμου γι’ αυτή την περίσταση.
  2. Στο παρκάκι επί της οδού Θεμιστοκλέους τέρμα, πριν από τη σιδηροδρομική διάβαση, δίπλα στις αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
  3. Στις εργατικές κατοικίες Αρκαδικού, νότια των νεκροταφείων. Υπάρχει οικόπεδο του Δήμου χαρακτηρισμένο γι’ αυτό τον σκοπό. Στην περιοχή υπάρχει σημαντικός αριθμός κατοικιών και δεν υπάρχει παιδική χαρά.
  4. Στον Στενήμαχο, στο πάρκο μπροστά από το 7ο Δημοτικό Σχολείο. Εκεί υπήρχε μια υποτυπώδης παιδική χαρά, η οποία υπέστη πολλούς βανδαλισμού και καταστροφές, και έχει αποσυρθεί το 80% των παιχνιδιών. Θα αναπλαστεί και εμπλουτιστεί για να εξυπηρετήσει τον κόσμο της ευρύτερης περιοχής.
  5. Τελευταίο σημείο στην Χωριστή, όπου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά παιδική χαρά, σε ένα παλαιό υφιστάμενο σημείο. Εκεί υπήρχε μια παλιά παιδική χαρά, η οποία σήμερα δεν μπορούσε να νομιμοποιηθεί και να πιστοποιηθεί.

Οι υποδομές από τη ΣΑΤΑ

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δράμας κ. Παπαδόπουλος, με τα 233.000 ευρώ, μπορεί να γίνει μόνο η προμήθεια των παιχνιδιών και όχι οι υποδομές για το στήσιμο της παιδικής χαράς. Που σημαίνει ότι, οι υποδομές όπως ο φωτισμός, η περίφραξη, το πράσινο, και το τσιμεντένιο υπόβαθρο, θα γίνουν με έξοδα από τη ΣΑΤΑ του Δήμου ανάλογα από την κάθε περιοχή. Δηλαδή, για την πόλη από τη ΣΑΤΑ της Δημοτικής Ενότητας Δράμας και για την Χωριστή από την αντίστοιχη ΣΑΤΑ.

stexnimaxos 05

Παιδική χαρά δημοτικού κήπου

Η παιδική χαρά του δημοτικού κήπου, είναι ένα άλλο μεγάλο ξεχωριστό κεφάλαιο. Όπως ήδη έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές, η παιδική χαρά του δημοτική κήπου της πόλης, έχει ξηλωθεί εξ ολοκλήρου, μετά από βανδαλισμούς και ζημιές τις οποίες έχει υποστεί και είχε χαρακτηριστεί πλέον ακατάλληλη.

Όπως επισημαίνει τώρα ο κ. Παπαδόπουλος, «είμαστε στα σκαριά να τελειώσει η διαχειριστική μελέτη για τον κήπο και μέχρι τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απολύτως. Κι αυτό, γιατί το Δασαρχείο περιμένει την διαχειριστική μελέτη για τους χώρους πρασίνου, παρέμβασης κτλ. Μόλις αυτή ετοιμαστεί, θα προβλέψουμε αμέσως ένα ποσό, για να κάνουμε την καλύτερη παιδική χαρά στην πόλη. Έχουμε ήδη δύο πρότυπες εφαρμογές για τον συγκεκριμένο χώρο, που βρίσκεται εντός αλσυλλίου. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν εκεί, πρέπει να είναι πολύ οικεία προς το περιβάλλον γενικότερα. Θα είναι ό,τι καλύτερο για το κέντρο της πόλης, είναι ένα σημείο που επισκέπτεται κάθε Δραμινός, με τα παιδιά και εγγόνια και πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο εκεί».
Καταστροφές

Αναφορά έκανε επίσης ο κ. Παπαδόπουλος και για τις καταστροφές και τους βανδαλισμούς στους οποίους προβαίνουν άγνωστα άτομα, κάνοντας μια παράκληση και έκκληση προς όλους τους πολίτες: «Χρειάζεται να προστατεύσουμε τους χώρους αυτούς. Γιατί κάθε φορά που σπάζει κάθε ένα από αυτά τα παιχνίδια, το αντικαθιστούμε με δικά μας χρήματα, του Δήμου. Θα μπορούσαμε μ’ αυτά τα χρήματα να κάνουμε κάτι προς επέκταση όλων αυτών των χώρων και όχι να αντικαθιστούμε τα ήδη υπάρχοντα. Χρειάζονται ενεργοί πολίτες, ό,τι βλέπουν να το καταγγέλλουν. Είναι θέμα ενεργών πολιτών».

Στην ερώτηση αν μπορούν να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας, μας απάντησε ότι αυτό δεν γίνεται, καθώς απαγορεύεται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ο Δήμος στέλνει τη Δημοτική Αστυνομία τις ώρες εργασίες της για ελέγχους ενώ συνεργάζεται και με την Αστυνομία όποτε χρειαστεί».

 

Το σκέιτ παρκ

Σε σχετική ερώτηση με το σκέιτ πάρκ στην ανάπλαση, μας είπε ότι εκεί, κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, έχουν γίνει ήδη δύο επισκευές – συντηρήσεις. Αναρωτήθηκε μάλιστα ότι «το υλικό φθείρεται πολύ γρήγορα» χαρακτηρίζοντάς το «παράξενο», ενώ είπε ότι, «σπάζουν ακόμα και τα σίδερα από κάτω. Στείλαμε σιδερά να το ενισχύσει με ότι καλύτερο. Κάποια πράγματα είναι πολύ περίεργα. Δεν μπορεί να σπάει ένας κοιλοδοκός έτσι απλά. Τα παιδιά που κάνουν σκέιτ δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουν γιατί το αγαπάνε. Οι ίδιοι έρχονται και μας λένε τι συμβαίνει κάθε φορά εκεί».