Home > Εκδηλώσεις > Πέρασαν 81 χρόνια από τις σφαγές των Βουλγάρων στη Δράμα τον Σεπτέμβριο του 1941-Εκδηλώσεις Μνήμης για τα θύματα της βουλγαρικής θηριωδίας

Πέρασαν 81 χρόνια από τις σφαγές των Βουλγάρων στη Δράμα τον Σεπτέμβριο του 1941-Εκδηλώσεις Μνήμης για τα θύματα της βουλγαρικής θηριωδίας

Εκδηλώσεις Μνήμης για τα θύματα της βουλγαρικής θηριωδίας

Πέρασαν 81 χρόνια από τις σφαγές

των Βουλγάρων στη Δράμα

τον Σεπτέμβριο του 1941

 

ΑΠΟ ΤΗΝ Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τα θύματα της βουλγαρικής θηριωδίας στη Δράμα τον Σεπτέμβριο του 1941 και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, για την 81η επέτειο της σφαγής του Δραμινού λαού από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, τον Σεπτέμβριο του 1941.

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες θηριωδίες των βουλγαρικού στρατού κατοχής στην περιοχή της Δράμας και έγινε με αφορμή την γνωστή πλέον ιστορική εξέγερση. Η εξέγερση είχε ξεκινήσει στις 28 Σεπτεμβρίου και διήρκησε μέχρι και 2 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τις 5 του ίδιου μήνας, οι βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής εκτόπισαν τους Έλληνες αντάρτες και πρόσφυγες από τους ορεινούς όγκους της περιοχής.
Ουσιαστικά, πρόκειται για την τρίτη σφαγή που έγινε από τους Βουλγάρους στο Νομό Δράμας, καθώς περισσότεροι από εκείνους που πήραν μέρος στην εξέγερση, την πρώτη αντιστασιακή ενέργεια στη σκλαβωμένη Ελλάδα, ήταν απλοί άνθρωποι από τη Δράμα και τα χωριά της φορτωμένοι με οδυνηρές μνήμες από τις δύο προηγούμενες βουλγαρικές κατοχές του 1912-13 και του 1916-18, άνθρωποι που δεν άντεχαν να βλέπουν τους ίδιους αδίστακτους κατακτητές να σφετερίζονται για τρίτη φορά μέσα σε μισό αιώνα τη γη και τις περιουσίες τους.

Στη Δράμα από τα ξημερώματα της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου 1941 άρχισαν μαζικές συλλήψεις. Για τους Βουλγάρους όλοι ήταν ένοχοι. Οι καπνεργάτες που πήγαιναν στα καπνομάγαζα, οι μεροκαματιάρηδες που ξεκινούσαν για τις δουλειές τους, οι καταστηματάρχες που άνοιγαν τα μαγαζιά τους, οι χωρικοί που κατέβαιναν για το παζάρι (γινόταν τότε κάθε Δευτέρα), οι κάτοικοι που ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Γέμισαν τα στρατόπεδα και οι αστυνομικοί σταθμοί από ανύποπτους πολίτες, που δεν είχαν κα- μία απολύτως ανάμειξη στα γεγονότα. Την ίδια μέρα άρχισαν αθρόες ομαδικές εκτελέσεις. Πολύ αίμα χύθηκε στην περιοχή του Ινστιτούτου Καπνού, στους πρόποδες του Κορυλόβου, πίσω από το Γυμνάσιο Αρρένων, πίσω από το Πάρκο των Κομνηνών, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα νεκροταφεία της Στενημάχου. Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες ο συνολικός αριθμός των θυμάτων μόνο μέσα στην πόλη της Δράμας ήταν τουλάχιστον πεντακόσιες εξήντα δύο (562) ψυχές.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το παρακάτω:

Κοινότητα Νικοτσάρας 23/9

10:30 –    Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων

Ομιλία από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας Νικοτσάρα κ. Χρήστο Τζάφο για το ιστορικό της ημέρας.

Κοινότητα Μυλοποτάμου 23/9

11:30 –  Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων

Ομιλία από την Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας Μυλοποτάμου κ. Ελένη Παντελίδου  για το ιστορικό της ημέρας. Προσκλητήριο σφαγιασθέντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και Εθνικός Ύμνος.

Κοινότητα Κουδουνίων 24/9

10:30 – Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων

Ομιλία από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας  Κουδουνίων κ. Μιχαήλ Κοτσαμπάση  για το ιστορικό της ημέρας.

Προσκλητήριο σφαγιασθέντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και Εθνικός Ύμνος.

Κοινότητα Καλού Αγρού 24/9

11:30- Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων

Ομιλία από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας  Καλού Αγρού  κ. Γεώργιο Παναγιώτογλου   για το ιστορικό της ημέρας. Προσκλητήριο σφαγιασθέντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και Εθνικός Ύμνος.

Κοινότητα Χωριστής 25/9

10:00- Τέλεση μνημοσύνου στον Ιερό  Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου

10:45- Μετάβαση με πομπή στο Μνημείο Σφαγιασθέντων το 1941

Ομιλία από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας  Χωριστής κ. Κωνσταντίνο Ζαρόγλου    για το ιστορικό της ημέρας.

Προσκλητήριο σφαγιασθέντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και Εθνικός Ύμνος.

Πόλη της Δράμας – Κεντρική εκδήλωση 29/9

7:30 – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικόλαου

χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος , Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, μετά του Ιερού  Κλήρου της πόλης

10:00- Προσέλευση επισήμων

10:30- Τέλεση Μνημοσύνου

Ομιλία από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο για την επέτειο της ημέρας

Εν πομπή μετάβαση στο σημείο Σφαγιασθέντων, έναντι Ξενοδοχείου «Ξενία» με ενδιάμεση στάση και κατάθεση στεφάνου στην  προτομή του Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη στην ομώνυμη οδό.

Προσκλητήριο σφαγιασθέντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και Εθνικός Ύμνος.

Μνημείο Κορυλόβου 29/9

17:30- Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Κορυλόβου.

Προσκλητήριο σφαγιασθέντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και Εθνικός Ύμνος.

Κοινότητα Μοναστηρακίου 29/9

17:45- Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Αδελφών Μαίρης και  Σταματίας Ζαχαροπούλου , Ελένης Μπρέζα, Χρηστάκου  Ζεφαλή και Ιωάννη Μαυρίδη.

Προσκλητήριο σφαγιασθέντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και Εθνικός Ύμνος.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι μπορούν να επικοινωνήσουν έως το μεσημέρι της Τρίτης 27/9/22 με το Γραφείο Δημάρχου Δήμου Δράμας στα τηλέφωνα : 2521350610 και 6945231630 κ. Αθανάσιο Ι. Φυλακτό