Home > Πρώτο Θέμα > Πέρασε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας► Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για λάθη και παραλείψεις► Υπόσχεση της δημοτικής αρχής για σύμπλευση στην πρώτη αναμόρφωση!!!

Πέρασε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας► Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για λάθη και παραλείψεις► Υπόσχεση της δημοτικής αρχής για σύμπλευση στην πρώτη αναμόρφωση!!!

Πέρασε κατά πλειοψηφία

το Τεχνικό Πρόγραμμα

του Δήμου Δράμας

► Υπόσχεση της δημοτικής αρχής για σύμπλευση στην πρώτη αναμόρφωση!!!

► Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για λάθη και παραλείψεις

► Για πρώτη φορά από τη νέα χρονιά ο προϋπολογισμός!!!

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις έντονες αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας για το 2020, παρ’ όλα αυτά, πέρασε κατά πλειοψηφία και μόνο με τις ελάχιστες ψήφους των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, 11 τον αριθμό.

Πώς γίνεται αυτό; Παρ’ όλο λοιπόν που η αντιπολίτευση αριθμητικά έχει περισσότερες ψήφους, τόσο στο θέμα των δημοτικών τελών και δικαιωμάτων, όσο και στο θέμα των Τεχνικών Έργων αλλά και του Προϋπολογισμού για το νέο έτος, έπρεπε να έχουν καταθέσει διαφορετική πρόταση, η οποία θα μπορούσε να ψηφιστεί σε σύμπνοια από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και να περάσει.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν έγινε, κυρίως επειδή δεν προλάβαινε να γίνει αυτό. Και απ’ ότι φάνηκε, όχι μόνο οι αντιπολιτεύσεις δεν είχαν καμιά έτοιμη πρόταση που ίσως θα μπορούσαν να είχαν καταθέσει, αλλά η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδρίασε μόλις την περασμένη εβδομάδα και η αποδεκατισμένη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας δεν θα προλάβαινε να την συμπεριλάβει στις προτάσεις της. Έτσι, η μοναδική πρόταση της υπηρεσίας και της δημοτικής αρχής, θα περνούσε ούτως ή άλλως.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα νομοθεσία που ισχύει, την λεγόμενη κυβερνησιμότητα στους Ο.Τ.Α., στα Δημοτικά τέλη, στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό, οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορούσαν να δηλώσουν ότι καταψηφίζουν, διότι αν την καταψηφίσουν και εφόσον η συμπολίτευση έχει λιγότερες ψήφους δεν θα περνούσε τίποτα.

Ο νομοθέτης φρόντισε λοιπόν, ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν «λευκό», «παρών» ακόμα και να αρνηθούν την ψήφο τους, και τα παραπάνω θέματα να περάσουν έστω και με μία ψήφο.

 

Αντιδράσεις και αναβολή

Το βράδυ της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, καμιά αντιπολιτευόμενη παράταξη δεν ήθελε να ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα που παρουσίασε η δημοτική αρχή Μαμσάκου, με τον ίδιο το δήμαρχο να απουσιάζει εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας που τον ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες.

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις των παρατάξεων, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, ζήτησε από τη δημοτική αρχή να αποσύρει το Τεχνικό Πρόγραμμα, να γίνουν διορθώσεις άμεσα τις επόμενες ημέρες και να το φέρει εκτάκτως στις 30 Δεκεμβρίου και να το ψηφίσουν όλοι μαζί.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν έγινε δεκτό, ενώ υπήρξε ένας προβληματισμός αν μπορούσε η αντιπολίτευση να ψηφίσει «αναβολή του θέματος». Ούτε αυτό όμως ήταν εφικτό, καθώς δεν προβλέπεται να υπάρξει ψήφος για «αναβολή» στα συγκεκριμένα θέματα. Οπότε τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία, με 11 ψήφους από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» του κ. Μαμσάκου, με 7 ψήφους για αναβολή από την παράταξη «Πόλη+Ζωή», με 7 ψήφους για άρνηση ψήφου από την παράταξη «Project Δράμα 2020», και με καταψήφιση αν και δεν προβλέπεται, από τις παρατάξεις «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα».

Τα παράπονα της αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων, εστιάστηκαν και στο ζήτημα ότι η δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί να γίνει μια συνάντηση του δημάρχου με τους επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα, κάτι που δεν έγινε, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει μια τέτοια συνάντηση για την πρώτη αναμόρφωση του Τεχν. Προγράμματος, που σημαίνει βέβαια και παραδοχή ότι υπάρχουν σημαντικά λάθη και προβλήματα.

Στο γενικότερο ζήτημα πάντως, οι αντιπολιτεύσεις κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για απραξία όλα τα προηγούμενα χρόνια, ότι συντάχθηκε την τελευταία στιγμή και έγιναν πολλά λάθη, ότι δεν εμφανίζονται πουθενά τα έργα που χρηματοδοτούνται από τον «Φιλόδημο», για ζητήματα πυρασφάλειας στα σχολεία του Δήμου και προγράμματα που ποτέ δεν υπέβαλαν στο «Φιλόδημος» και χάνονται, καθώς και για το ζήτημα της αγοράς του παλιού στρατοπέδου «Ανδρικάκη», ιδιοκτησίας της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Τσιαμπούσης είπε ότι η μελέτη για τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου είναι έτοιμη, εξέφρασε όμως τις αμφιβολίες του αν η δημοτική αρχή προλάβει να την καταθέσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Σημείωσαν επίσης ότι η δημοτική αρχή τοποθετεί το 31% στην οδοποιία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει όραμα και ότι δεν υπάρχουν μελέτες για νέα έργα, κάτι που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τα πέντε προηγούμενη χρόνια της θητείας του κ. Μαμσάκου.

 

Τον Ιανουάριο ο προϋπολογισμός

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, μετά το Τεχνικό Πρόγραμμα για το νέο έτος, ακολουθεί ο προϋπολογισμός του 2020. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα το Τεχνικό Πρόγραμμα μετά την ψήφισή του να περάσει από το Παρατηρητήριο, να εγκριθεί και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Κάτι όμως, που όπως είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, μάλλον δεν θα είναι εφικτό να γίνει, και αναγκαστικά ο προϋπολογισμός θα πάει στις αρχές Ιανουαρίου! Κάτι, που αν γίνει, θα είναι η πρώτη φορά για το Δήμο Δράμας, που ο προϋπολογισμός του νέου έτους, θα συζητηθεί το νέο έτος!