Home > νέα > Πέρασε η πρόταση για τη μη χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ και τη λύση της επιχείρησης

Πέρασε η πρόταση για τη μη χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ και τη λύση της επιχείρησης

Ψηφίστηκε στη βάση του ο προϋπολογισμός του Δ. Δράμας 2021

Πέρασε η πρόταση για τη

μη χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ

και τη λύση της επιχείρησης

Οι αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑ πλειοψηφία πέρασε ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας και ο πίνακας στοχοθεσίας για το 2021. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο προϋπολογισμός πρέπει να ψηφίζεται αναγκαστικά εκ του νόμου, με όποιες εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν, διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα.

Μπορεί λοιπόν, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης να έθεσαν τους προβληματισμούς τους, να εξέφρασαν τις έντονες σε κάποια σημεία διαφωνίες τους, παρ’ όλα αυτά, επί της ουσίας, ο προϋπολογισμός για το 2021 του Δήμου Δράμας πέρασε.

Το σπουδαιότερο όμως σημείο, είναι ότι πέρασε και η εναλλακτική πρόταση – η οποία είχε ήδη περάσει από την Οικονομική Επιτροπή (αναλυτικά ρεπορτάζ είχε δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος» στις 29 Δεκεμβρίου 2020 και στις 14 Ιανουαρίου 2021) – για την οριστική λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ.

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση ακολούθησε μια πολύμηνη διαδικασία και τελικά, μετά από την σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής Μαμσάκου, και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή», συμφωνήθηκε να μην ενισχυθεί πλέον ο προϋπολογισμός της ΔΕΚΠΟΤΑ και να παραμείνει ένα αναγκαίο πόσο για λειτουργικές δαπάνες και τη μεταφορά των 7 υπαλλήλων της και των αρμοδιοτήτων της στο Δήμο Δράμας.

xarakidhs

«Πόλη+Ζωή»

Από τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Χαρακίδης, σημείωσε ότι, «εκτός από τα πολλά ανεκτέλεστα έργα, την αδυναμία είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών, που θα μπορούσε να κάνει το Δήμο ακόμα πιο εύρωστο, θα μπορούσε να κάνει δράσεις περισσότερες, ούτε καν το ποσό της ΣΑΤΑ, έστω και για μια χρονιά δεν μπόρεσε να το υλοποιήσει».

Όπως είπε συγκεκριμένα, «το να μιλήσουμε για το Εθνικό Στάδιο, για το Κολυμβητήριο, για το στρατόπεδο Ανδρικάκη, είναι μάταιο, παρ’ ότι ακούσαμε το δήμαρχο πρόσφατα, να λέει ότι όλα αυτά θα προχωρήσουν στο επόμενο τρίμηνο».

Ο κ. Χαρακίδης, τόνισε ιδιαίτερα ότι «θα περιμέναμε αυτόν τον προϋπολογισμό της πανδημίας, να είναι έντονο το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου μας, το οποίο οφείλει να έχει αυτή την περίοδο. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό βλέπουμε. Το μόνο που είδαμε είναι τις ενισχύσεις που βάζουμε εμείς στο συσσίτιο, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, με την εναλλακτική πρόταση την οποία καταθέσαμε και πάλι αμφιβάλουμε αν κάτι υλοποιηθεί απ’ όλα αυτά».

Σημείωσε ακόμα ότι, «στις επόμενες αναμορφώσεις θα καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις, έως ότου το πάρετε απόφαση (σ.σ. η δημοτική αρχή), ώστε να ενισχύεται το συσσίτιο και να αυξήσετε τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου αλλά και ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών».

TSIAMPOUSHS

«Project Δράμα 2020»

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός έχει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος είναι το πολιτικό και το άλλο είναι το λογιστικό». Όπως είπε, «στο πολιτικό κομμάτι, δεν μπορεί μια αντιπολίτευση να υπερψηφίζει έναν προϋπολογισμό. Και αυτό έχει λογική. Εμείς, πολιτικά, δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, εφόσον καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο λόγος που το καταψηφίσαμε και ο λόγος που καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, είναι ότι πολιτικά η δημοτική αρχή έχει αποτύχει να εκτελέσει τεχνικά προγράμματα αλλά και προϋπολογισμούς των προηγουμένων αρχών. Αυτό είναι πολύ βασικό, καθώς δείχνει το πώς θα κινηθεί στο μέλλον η δημοτική αρχή. Μπορεί να λέμε ότι οι δημοτικές αρχές κρίνονται στις εκλογές, αλλά το να πιάνεις τους στόχους που έχεις βάλει είναι βασικό σημείο που κρίνεται. Και σ’ αυτό το σημείο έχει αποτύχει παταγωδώς η δημοτική αρχή».

Ο κ. Τσιαμπούσης, διευκρίνισε ότι καταψήφισαν ήδη στην Οικονομική Επιτροπή, τόσο την πρόταση της δημοτικής αρχής, όσο και την εναλλακτική της μείζονος αντιπολίτευσης, «αφενός γιατί στην πρόταση της δημοτικής αρχής υπήρχε το θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ το οποίο μας βρίσκει αντίθετους, αφετέρου στο θέμα της εναλλακτικής πρότασης νομίζω ότι ούτως ή άλλως έγινε ύστερα από συνεννόηση της δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης. Αλλά ακόμα και αν δεν έγινε με συνεννόηση, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μας απαντήσουν οι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι αποτελούν και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας, οι οποίοι ψήφισαν έναν προϋπολογισμό σε εντελώς άλλη κατεύθυνση τουλάχιστον στο κομμάτι της ΔΕΚΠΟΤΑ και λίγες μέρες μετά, η απόφαση άλλαξε και μάλιστα μέσα στην Οικονομική Επιτροπή έδειξε να αλλάζει».

Ο κ. Τσιαμπούσης κατέθεσε εναλλακτική πρόταση για τη ΔΕΚΠΟΤΑ, σ’ αυτήν που ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι η παράταξή του ζητάει από το 2014 την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ.

Hliopoylos

«Αυτοδιοίκηση Πολιτών»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, μίλησε για έναν προϋπολογισμό ο οποίος «αποτυπώνει μόνο νούμερα, δεν έχει καθόλου όραμα και στην ουσία δεν έχουν μπει στο παιχνίδι του προϋπολογισμού αυτοί που πρέπει να έχουν και γνώση, πού πηγαίνουν τα χρήματα, δηλαδή οι πολίτες της Δράμας».

Όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, «ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα και με τα τέλη που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα». Σημείωσε ακόμα ότι συνεχίζεται η αδικία προς τις Κοινότητες του Δήμου, «όπου μοιράζεται το 80% συνολικά και το 20% στην πόλη της Δράμας, κάτι που δεν προχωράει».

Όπως είπε, «η σύνταξη του προϋπολογισμού είναι μια ευθυγράμμιση σε ένα αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο που την παρακολουθεί και την εποπτεύει, το Οικονομικό Παρατηρητήριο και το αντίστοιχο Υπουργείο και μάλιστα πολλές φορές έχει λόγο για το τι έργα θα γίνουν και όχι να κάνει ένα ουσιαστικό λογιστικό έλεγχο».

Όσον αφορά τις εναλλακτικές προτάσεις για τη ΔΕΚΠΟΤΑ, είπε ότι «αν δεν υπήρχε η σύμπραξη και της δημοτικής αρχής και το ζήτημα της ΔΕΚΠΟΤΑ, θα αναγκαζόμασταν να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, λέγοντας τα ίδια μ’ αυτά που λέμε τώρα. Όμως, βλέπουμε ότι υπάρχει αυτή η πλειοψηφία. Θεωρούμε ότι οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις της «Πόλης+Ζωής» και του «Project Δράμα 2020», δεν είναι τίποτα άλλο, για να μπορέσει η μια παράταξη να διαφοροποιηθεί από την άλλη».

Mhtroy

«Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μήτρου, σημείωσε ότι «ένα μέρος του προϋπολογισμού αφορά τα έσοδα. Αυτά διαχωρίζονται από δύο πλευρές: η μία αφορά την κρατική χρηματοδότηση και η άλλη τα ίδια έσοδα» και είπε ότι «μεταβάλλεται για άλλη μια χρονιά, η σχέση υπέρ των ιδίων εσόδων σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση. Έτσι, η εκτίμησή μας είναι ότι πλέον πάνω από το 50% των εσόδων του Δήμου, αφορά τα ίδια έσοδα» και σημείωσε ότι, για πρώτη φορά, «η κρατική χρηματοδότηση, δεν είναι σε θέση να καλύψει ούτε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Από την άλλη, όσον αφορά τα ίδια έσοδα, σημαντικό κομμάτι αφορά τα ανταποδοτικά, που εκεί δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει διπλασιασμός των ανταποδοτικών, άρα και το μέρος των εσόδων του Δήμου που αφορά τα ίδια έσοδα».

Είπε ακόμα ότι, «φέτος η δημοτική αρχή αποφάσισε να κάνει μια αλχημεία. Να παρουσιάσει μια μείωση 10% όταν προϋπολογίζει μια αύξηση τουλάχιστον18% από την λεγόμενη τακτοποίηση των τετραγωνικών μέτρων με βάση της δήλωση Ε9 και πολλοί συνδημότες μας θα τρίβουν τα μάτια τους από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ». Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης τον προϋπολογισμό ως «φορομπηχτικό».

KALAIDOPOULOS1

«Προοπτική για τη Δράμα»

Τέλος, ο κ. Καλαηδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» είπε ότι «δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αντιθέσεις, αλλά συγκρίσεις και να υπάρχει μια κοινή στρατηγική και σε όλα τα στρατηγικά έργα». Σημείωσε ότι θα έπρεπε κυρίως «να συζητάμε για θέσεις εργασίας τις οποίες έχουμε χάσει, θα έπρεπε να στοχεύουμε σε άλλους τομείς, ώστε να μην υπάρχουν συσσίτια και Κοινωνικά Παντοπωλεία. Αυτό δεν τιμά κανένα μας και δεν τιμά την πόλη αυτή και κακώς το σχολιάζουμε για να αυξήσουμε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία».  Είπε ακόμα ότι η πόλη μας έχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας και ότι αυτό θα έπρεπε να αλλάξει.

Αναφερόμενος στη ΔΕΚΠΟΤΑ, είπε ότι θα έπρεπε μέχρι σήμερα να έχουν εξοφληθεί τα τιμολόγια που οφείλονται έναντι επαγγελματιών από το 2013 ακόμα, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν όλα τα έργα του προϋπολογισμού που έπρεπε να γίνουν μέχρι σήμερα.