Home > νέα > Πεζοπορία στη Via Egnatia από την Κρηνίδα Σερρών, στο Φαράγγι του Αγγίτη και τη Συμβολή Σερρών- Γνωρίζοντας το Πάρκο Φιλίππων με τους «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Πεζοπορία στη Via Egnatia από την Κρηνίδα Σερρών, στο Φαράγγι του Αγγίτη και τη Συμβολή Σερρών- Γνωρίζοντας το Πάρκο Φιλίππων με τους «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

 Γνωρίζοντας το Πάρκο Φιλίππων με τους «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Πεζοπορία στη Via Egnatia από την

Κρηνίδα Σερρών, στο Φαράγγι του Αγγίτη

και τη Συμβολή Σερρών

 

Η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» παρέα με τους νέους Trace Your Eco φίλους τους από την Θεσσαλονίκη, επιστρέφουν στα αρχαία λημέρια της Via Egnatia. Η αρχαία Εγνατία οδός, μας καλεί και πάλι να περπατήσουμε στα πλακόστρωτα μονοπάτια της που ένωσαν ανθρώπους και πολιτισμούς, απ’ όπου πέρασαν ιστορικές προσωπικότητες και καθόρισαν την ιστορία αυτού του τόπου. Στα πλαίσια, λοιπόν, του έργου που έχει αναλάβει η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» με τίτλο «Πιστοποίηση πεζοπορικού μονοπατιού Via Egnatia από την European Ramblers Association», καλούμαστε να γνωρίσουμε ένα μαγευτικό κομμάτι της μέσα από την καθοδήγηση έμπειρων περιηγητών, που θα μας εξηγήσουν πώς προετοιμάζονται οι εν λόγω πεζοπορικές διαδρομές μέσα από μελέτη χαρτών, ιστορικών πηγών και όχι μόνο. Πρόκειται για μια ημερήσια πεζοπορική εκδρομή μέτριας δυσκολίας. Το μήκος της διαδρομής υπολογίζεται στα 9.2 χλμ. και ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος είναι οι 3-4 ώρες.

Η πεζοπορία, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, με διαδρομή από την Κρηνίδα Σερρών, στο Φαράγγι Αγγίτη και την Συμβολή Σερρών. Σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας, είναι η Κρηνίδα Σερρών και η ώρα εκκίνησης είναι στις 9.30 π.μ.
Το αντίτιμο συμμετοχής είναι στα 12 €, όπου συμπεριλαμβάνει λεωφορείο το οποίο θα αναχωρήσει στις 6 Οκτώβρη στις 8.00 π.μ. από το ΚΤΕΛ της Δράμας. Θα κάνει στάση στις 8.20 π.μ. στην είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων, στις Κρηνίδες και μία ακόμη στο ΚΤΕΛ Ελευθερούπολης στις 8.40 π.μ.

 

LON_Social_viaEGNATIA2019
LON_Social_viaEGNATIA2019

Θέσεις διέλευσης της διαδρομής Κρηνίδα – Φαράγγι – Συμβολή

  • Κρηνίδα Σερρών: Οι ρωμαϊκοί οικισμοί και ιδιαιτέρως οι ρωμαϊκές επαύλεις που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή τονίζουν την ιστορικότητα της. Αποτελούσε πιθανότατα κομμάτι της ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων. Από επιγραφές του 3 ου αι. μ.Χ. πάνω στην οποία μνημονεύονται θρακικά και ρωμαϊκά ονόματα συμπεραίνεται ότι ο οικισμός υπήρχε και πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση και ανήκε στην αρχαία Ηδωνίδα (αρχαία χώρα της Θράκης). Στα χρόνια του Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.) τοποθετούνται οι πρώτες εκτεταμένες καταστροφές. Το χωριό υπέφερε ακόμα την Οθωμανική κατοχή -οπότε και με το τέλος της υποδέχτηκε πρόσφυγες από την Μ. Ασία και την Θράκη- αλλά και την Βουλγαρική αργότερα. Σήμερα οι κάτοικοί της απασχολούνται κυρίως στον τομέα της γεωργίας και της καλλιέργειας καπνού και αμπελιών.
  • Φαράγγι Αγγίτη: Περίπου 1 εκ. χρόνια πριν η γη σείστηκε και χώρισε στα δύο την περιοχή απ’ όπου διέφυγαν τα νερά μιας λίμνης που τότε σκέπαζε τη Δράμα. Από τότε το φαράγγι σμιλεύει το τοπίο γύρω του. Σπηλιές, καμάρες και ανοίγματα με απαράμιλλη φυσική ομορφιά αφήνουν κάθε επισκέπτη άφωνο. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρισκόταν η πύλη του Άδη απ’ όπου ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στον δικό του κόσμο. Η χλωρίδα της κοιλάδας περιλαμβάνει όλων των ειδών τα άγρια είδη υδροχαρούς δάφνης, ιτιές, πλατάνια, αρμυρίκια, ενώ η πανίδα του είναι πλούσια και αυτή σε άγρια είδη όπως καμποπέριδκες, αγριοπερίστερα, τρυγόνια, κότσυφες, μπεκάτσες, και αρπακτικά όπως γερακίνες.
  • Συμβολή Σερρών: Περί το 1930 το χωριό παίρνει το όνομα του από την συμβολή των ποταμών Αγγίτη και Μαυροπόταμου. Το χωριό κατοικήθηκε ήδη κατά την εποχή του Ιουστινιανού ενώ αργότερα έγινε τόπος προσφύγων από τον Πόντο και την Μ. Ασία.