Home > Νέα > Ποια καταστήματα και υπηρεσίες παραμένουν ανοιχτά και ποια κλείνουν στην καραντίνα

Ποια καταστήματα και υπηρεσίες παραμένουν ανοιχτά και ποια κλείνουν στην καραντίνα

Ποια καταστήματα και υπηρεσίες

παραμένουν ανοιχτά και ποια

κλείνουν στην καραντίνα

 

ΟΠΩΣ είναι γνωστό, από σήμερα Σάββατο, η χώρα βρίσκεται σε ολικό απαγορευτικό, σε νέα καραντίνα μέχρι και 30 Νοεμβρίου. Παρ’ όλα που υποτίθεται ότι τα πάντα κλείνουν, αυτό δεν ισχύει, καθώς ορισμένα καταστήματα και υπηρεσίες θα παραμείνουν ανοικτά προς εξυπηρέτηση του κοινού για άμεσες ανάγκες.

Σύμφωνα λοιπόν με τις διευκρινίσεις που έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χαρδαλιάς, πέρα από τους Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, ανοικτά παραμένουν τα καταστήματα και υπηρεσίες:

Ανοιχτά παραμένουν:

 • Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ κ.λπ.). Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο και όχι με διευρυμένο. Ωστόσο, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.
 • Καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
 • Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
 • Επιχειρήσεις ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.)
 • Καθαριστήρια.
 • Περίπτερα. Θα επιτρέπεται μάλιστα η λειτουργία τους σε 24ωρη βάση.
 • Φαρμακεία.
 • Πρατήρια καυσίμων.
 • Καταστήματα πώλησης ειδών για ζώα συντροφιάς (Pet Shops).
 • Υπηρεσίες υγείας, καθώς και κτηνιατρικές υπηρεσίες.
 • Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.
 • Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορούν να αποτελούν αυτές τον λόγο μετακίνησης.
 • Οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων σε αυτές (παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές), ενώ οι πάγκοι πρέπει να έχουν απόσταση 5 μέτρων μεταξύ τους.

Κλειστά θα παραμείνουν: 

1) Καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης.

2) Εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ.

3) Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα.

4) Κομμωτήρια και κουρεία. Σημειώνεται ότι εξετάζεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση ώστε να εξυπηρετηθούν τα ραντεβού τους και να μη δημιουργηθεί συνωστισμός αύριο

5) Κέντρα αισθητικής.

6) Γυμναστήρια και αθλητικοί χώροι.

7) Κινηματογράφοι, θέατρα, βιβλιοθήκες, μουσεία.

8) Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κ.τ.λ.)

9) Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

10) Εκκλησίες (θα πραγματοποιούν λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών).

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διακόψουν τη λειτουργία τους όλα τα αεροδρόμια της χώρας με εξαίρεση το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εποχικά εργαζόμενους, και δη για όσους απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τώρα που είναι η εποχή της συγκομιδής της ελιάς.