Home > Πρώτο Θέμα > Ποιοι μαθητές Λυκείων της Δράμας διακρίθηκαν στον Μαθηματικό Διαγωνισμό

Ποιοι μαθητές Λυκείων της Δράμας διακρίθηκαν στον Μαθηματικό Διαγωνισμό

Τα βραβεία του Διαγωνισμού στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου

 Ποιοι μαθητές Λυκείων της Δράμας

διακρίθηκαν στον Μαθηματικό Διαγωνισμό

 Το Σάββατο η τελετή βράβευσης στο Δημοτικό Ωδείο

 

 

Ο μαθητής της Γ΄ Τάξης του ΓΕΛ Καλαμπακίου Δημήτρης Τσιντσιλίδας, πρώτος για άλλη μια φορά στον Μαθηματικό Διαγωνισμό «Βασίλης Ξανθόπουλος», συγκέντρωση τη μεγαλύτερη βαθμολογία απ’ όλους τους συμμετέχοντες.

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 Απριλίου και ώρα 18.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων του Μαθηματικού Διαγωνισμού που γίνεται κάθε χρόνο στη μνήμη του αδικοχαμένου Δραμινού επιστήμονα Βασίλη Ξανθόπουλου.

Ο Μαθηματικός Διαγωνισμός στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου, διεξάγεται με συνέπεια και υψηλά στάνταρ, εδώ και 25 χρόνια, από το 1992, από τον Σύλλογο Θετικών Επιστημόνων για το Νομό Δράμας και αναδεικνύει τους μαθητές – ταλέντα μέσω της μαθηματικής σκέψης.

Όπως είναι γνωστό, ο Δραμινός καθηγητής Φυσικής και Μαθηματικών Βασίλης Ξανθόπουλο, δολοφονήθηκε από έναν φοιτητή του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, την ώρα που παρέδιδε μάθημα. Από το 1992, ο Σύλλογος Θετικών Επιστημόνων Δράμας – ο οποίος ιδρύθηκε το 1987 και φέτος κλείνει 30 χρόνια – θεσμοθέτησε έναν Μαθηματικό Διαγωνισμό στη μνήμη του, αναδεικνύοντας μαθητές οι οποίοι έχουν ταλέντο στα μαθηματικά και παίρνουν μέρος μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείων του Ν. Δράμας.

Σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας κ. Μίλτος Βαβουλίδης, τόνισε ότι ο διαγωνισμός φέτος πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου στην αίθουσα του 1ου Λυκείου Δράμας, όπου εκεί σπούδαζε και ο ίδιος ο Βασίλης Ξανθόπουλος.

Baboylidis Miltos

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων κ. Βαβουλίδης Μίλτος.

Όπως τόνισε ο κ. Βαβουλίδης, η φετινή εκδήλωση βράβευσης, θα πλαισιωθεί από ομιλία του κ. Γιάννη Μουρτζόπουλου, Μαθηματικού, καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος θα μιλήσει για θέματα ακουστικής, τεχνολογίας του ήχου και για την ακοή: «Ακουστική, Ακοή, Τεχνολογία Ήχου».

Επίσης, στο φουαγιέ του Δημοτικού Ωδείου, θα προηγηθεί πανηγύρι  πειραμάτων φυσικών επιστημών από μαθητές και εκπαιδευτικούς του Συλλόγου.

 

Τα βραβεία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημών κ. Βαβουλίδης, αναλύοντας τα βραβεία, τα οποία προέρχονται από διάφορους χορηγούς όπως:

Ο Δήμος Δράμας, ο οποίος δίνει διάφορα χρηματικά βραβεία, στον 1, 2, και 3ο από κάθε τάξη.

Η Αντιπεριφέρεια Δράμας, η οποία χρηματοδοτεί τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου με χρηματικά ποσά.

Η εταιρεία Raycap χορηγεί ένα ποσό για μια εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στο Ερευνητικό Κέντρο CERN στην Ελβετία. Αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται από το 2004 και μετά συνεχώς.

Βραβείο δίνει επίσης η ΕΛΜΕ Ν. Δράμας, η οποία χρηματοδοτεί μια εκπαιδευτική εκδρομή για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου, εκδρομές οι οποίες πραγματοποιούνται τα καλοκαίρι.

Βραβείο δίνουν επίσης οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, η οποία για σειρά ετών προσφέρει διάφορα βιβλία στους μαθητές όλων των τάξεων και στους βραβευθέντες και σε όσους έχουν διακριθεί.

Τέλος, υπάρχει το βραβείο του κ. Δημοσθένη Τενεκετζή, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ και ήταν επιστήθιος φίλος και συμμαθητής του Βασίλη Ξανθόπουλου, προσφέροντας ένα χρηματικό ποσό στον μαθητή που έχει συμπληρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο διαγωνισμό.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαβουλίδης, στο Μαθηματικό Διαγωνισμό «Βασίλης Ξανθόπουλος», συμμετέχουν περίπου 100 μαθητές κάθε χρονιά, «η αφρόκρεμα των μαθητών της Δράμας».

Σε ερώτηση του «Π.Τ.», γιατί μέχρι σήμερα ο Διαγωνισμός αυτός δεν εξελίχθηκε σε Περιφερειακό επίπεδο, σημείωσε ότι «θα χρειαζόντουσαν περισσότερες υποδομές και νομίζω ότι είναι καλό που είναι τοπικός, διότι μπορεί να κρατηθεί σε υψηλό επίπεδο».

Σε άλλη ερώτηση για το μέλλον όσων από τους μαθητές έχουν βραβευτεί τα παλαιότερα χρόνια, απάντησε ότι οι περισσότεροι από αυτούς φοιτούν ή φοίτησαν σε πανεπιστήμια, κάποιοι έχουν γίνει γιατροί, φυσικοί  και μαθηματικοί, ενώ αρκετοί διαπρέπουν ως καθηγητές Πανεπιστημίων.

 

Οι νικητές του 2017

Οι φετινοί νικητές του Μαθηματικού Διαγωνισμού «Βασίλης Ξανθόπουλος», είναι:

Α΄ ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΩΝ

  1. Κουκουλίδου Σωτηρία, 4ο ΓΕΛ.
  2. Σωτηριάδου Σοφία, 4ο ΓΕΛ.
  3. Παγωνίδης Θεμιστοκλής, 2ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες: Κουρσιούμης Νικόλαος 1ο ΓΕΛ, Κρασοπούλου Αγγελική 4ο ΓΕΛ.

 

Β΄ ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΩΝ

  1. Σένδρος Αθανάσιος, 3ο ΓΕΛ.
  2. Αρβανιτάκης Κωνσταντίνος, 1ο ΓΕΛ.
  3. Καζάκου Εριέτα, 2ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες: Τσιφούτης Γεώργιος 4ο ΓΕΛ, Φιλιμίδης Κωνσταντίνος 3ο ΓΕΛ.

 

Γ΄ ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΩΝ

  1. Τσιντσιλίδας Δημήτριος, ΓΕΛ Καλαμπακίου.
  2. Γκουλέκας Νικόλαος, Μουσικό Λύκειο.
  3. Δήμου Εμμανουήλ, 1ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες: Σκαπέτης Χρήστος 1ο ΓΕΛ, Μακρίδου Πηνελόπη 2ο ΓΕΛ, Τσουμπλέκας Γεώργιος 4ο ΓΕΛ, Μιχαλιασλής Χρήστος 2ο ΓΕΛ, Τοπαλίδης Στυλιανός 1ο ΓΕΛ.

Το βραβείο «ΤΕΝΕΚΕΤΖΗ» απονέμεται στον Τσιντσιλίδα Δημήτριο, ο οποίος συγκέντρωση τη μεγαλύτερη βαθμολογία και από τις τρεις τάξεις.