Home > νέα > Πλήθος Δραμινών στην ημερίδα του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας για την επικοινωνία και την γλώσσα του σώματος

Πλήθος Δραμινών στην ημερίδα του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας για την επικοινωνία και την γλώσσα του σώματος

Πλήθος Δραμινών στην ημερίδα

του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας για την επικοινωνία και την γλώσσα του σώματος

Κ. Χατζηδημητρίου: «δεν έχουμε μάθει να επικοινωνούμε και να εκφραζόμαστε σωστά..να λέμε αυτά που νιώθουμε και σκεφτόμαστε…»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κοινού στην ημερίδα που διοργάνωσε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου, το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας, με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο «Δημιουργώ και Προσφέρω – Εθελοντές Βώλακα», και τον Αθλητικό Σύλλογο ΑμεΑ Δράμας «Αγωνιστές».

Η ημερίδα με θέμα: «Επικοινωνία – Γλώσσα του σώματος», πραγματοποιήθηκε στο Hydrama Grand Hotel, και εισηγήτρια ήταν η  Οικονομολόγος MSc του ΑΠΘ και εκπαιδεύτρια Ενηλίκων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου.

1 (1)

Ο κ. Δ. Μπόσκος και η κα. Κ. Χατζηδημητρίου.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας, κ. Δημήτρης Μπόσκος, ο οποίος αναφέρθηκε στον σκοπό και τις δράσεις που υλοποιεί το Σωματείο, καθώς και των συνδιοργανωτών Συλλόγων.

Κατόπιν, ο κ. Μπόσκος, απένειμε τιμητική πλακέτα στον προπονητή του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ Δράμας «Αγωνιστές» κ. Ανέστη Διβανίδη και στην κα. Νάντια Καραμήτσιου για την προσφορά τους στον αθλητισμό προς τα Άτομα με Αναπηρία.

«Το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας ως πρωτοβάθμιο όργανο του Νομού μας, παρακολουθώντας όλα αυτά τα χρόνια την πορεία του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ Δράμας «Αγωνιστές», στο πλαίσιο της ημερίδας αποφάσισε να βραβεύσει τους προπονητές του Συλλόγου, την κα. Νάντια Καραμήτσιου και τον κ. Ανέστη Διβανίδη. Οι άνθρωποι αυτοί, είναι οι εμπνευστές όλης αυτής της προσπάθειας, που με υπομονή και επιμονή κατάφεραν να βγάλουν αυτά τα παιδιά από τα σπίτια τους και να τους κάνουν αθλητές. Ακόμη, τους βοήθησαν τα μέγιστα και στην κοινωνικοποίηση τους.

Ως πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας, είναι μεγάλη μου τιμή που θα βραβεύσω αυτούς τους δύο ανθρώπους, και είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπόσκος.

1 (2)

Η κα. Ν. Καραμήτσιου, ο κ. Α. Διβανίδης και ο κ. Δ. Μπόσκος.

Η κεντρική ομιλήτρια της ημερίδα, κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας αναφέρθηκε στο θέμα της ημερίδας το οποίο αφορούσε στην επικοινωνία, ενώ επεσήμανε ότι : «Η ημερίδα, μας αφορά όλους γιατί δεν έχουμε μάθει να επικοινωνούμε σωστά. Δεν έχουμε μάθει να εκφραζόμαστε σωστά, να λέμε αυτά που νιώθουμε και αυτά που σκεφτόμαστε και δεν έχουμε μάθει να παρατηρούμε αυτόν που βρίσκεται απέναντι μας και να αποκωδικοποιούμε την γλώσσα του σώματος, η οποία μας υποδεικνύει αν υπάρχει συμβατότητα σε αυτά που λέει και σε αυτά που πιστεύει».

Όπως μας εξήγησε η κα. Χατζηδημητρίου, η καθημερινότητα, μας κάνει πολυάσχολους και ξεχνάμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας. «Η καθημερινότητα, μας έχει βάλει σε άλλες διαδικασίες. Κάνουμε παράλληλους μονόλογους, και δεν ακούμε ενεργητικά. Πολλές φορές οι γονείς δεν γνωρίζουν ποιο χρώμα αγαπάνε τα παιδιά τους, ποιο βιβλίο διαβάζουν τα παιδιά τους, ποια ταινία αρέσει στον σύντροφό τους, και δεν το ξέρουν γιατί δεν ρώτησαν και δεν εμβάθυναν στα θέλω του άλλου.

Αλλά η επικοινωνία έχει να κάνει και με την επαφή που πρέπει να έχουμε με εμάς τους ίδιους. Αν λοιπόν αφουγκραστώ τα δικά μου θέλω, τα δικά μου πιστεύω, τα αρνητικά μου και τα αδύναμα σημεία μου, και προσπαθήσω να τα βελτιώσω, θα φτάσω σε ένα επίπεδο να μπορώ να επικοινωνήσω και με τους άλλους με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο.

1 (5)

Η ημερίδα μας αφορά όλους. Έτσι και αλλιώς όλοι είμαστε εν δυνάμει ΑμεΑ. Επίσης, τα ΑμεΑ δεν έχουν ανάγκη από τον οίκτο μας, αλλά από την βοήθειά μας. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό συναίσθημα ο οίκτος και ένα διαφορετικό συναίσθημα η ενσυναίσθηση. Να μπούμε δηλαδή στην θέση τους και να δώσουμε στον βαθμό που μπορούμε, αναγνώρισης της ανάγκης τους και σεβασμό», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της η κα. Χατζηδημητρίου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας ιδρύθηκε το 2010, με σκοπό την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με αναπηρία, των χρονίων πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους σε θέματα αναπηρίας, επιδομάτων και κοινωνικών παροχών.

Στο Σωματείο μπορούν να εγγραφούν άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε κάθε κατηγορία αναπηρίας και με ποσοστό 50% και άνω.

Παράλληλα, ο Σύλλογος «Δημιουργώ και Προσφέρω – Εθελοντές Βώλακα», είναι ένας καινούριος Σύλλογος με πολιτιστικό, αθλητικό αλλά κυρίως κοινωνικό χαρακτήρα, πλαισιωμένο από πολύ εθελοντισμό.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2017, και παρόλο που είναι ένας καινούριος Σύλλογος έχει στο ενεργητικό του πλήθος δράσεων.

Τέλος, ο Σύλλογος ΑμεΑ Δράμας «Αγωνιστές», είναι μέλος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ, συμμετέχει σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις. Ο Σύλλογος έχει στο ενεργητικό του περισσότερους από 30 αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι με την αξία τους έχουν κατακτήσει πολλές διακρίσεις και μετάλλια.