Home > νέα > Πλούσιες εκδηλώσεις και δράσεις από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων Δράμας ΔΡΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο επιστημονικά υπεύθυνος της ΔΡΑΣΗΣ κ. Βλάχος

Πλούσιες εκδηλώσεις και δράσεις από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων Δράμας ΔΡΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο επιστημονικά υπεύθυνος της ΔΡΑΣΗΣ κ. Βλάχος

Πλούσιες εκδηλώσεις και δράσεις από το Κέντρο

Πρόληψης Εξαρτήσεων Δράμας ΔΡΑΣΗ

για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο επιστημονικά υπεύθυνος της ΔΡΑΣΗΣ κ. Βλάχος

► Η «ΔΡΑΣΗ» της Δράμας συμβουλεύει γονείς και εξαρτώμενους για να απαλλαγούν από τις εξαρτήσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ σειρά από πολιτιστικές δράσεις και διανομή ενημερωτικού υλικού, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Π.Ε. Δράμας, «ΔΡΑΣΗ», θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

H 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με σκοπό, την  ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την  αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Πρόληψης Δράμας «ΔΡΑΣΗ» την Πέμπτη 27 Ιουνίου θα διανέμει έντυπο υλικό σε κεντρικά σημεία της πόλης της Δράμας και οι επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου θα συζητήσουν με τους πολίτες για το μεγάλο ζήτημα των εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά.

Οι εκδηλώσεις του Κέντρου σε συνεργασία με την Π.Ε. Δράμας και το Δήμο Δράμας θα συνεχιστούν με παιχνίδια συνεργασίας και ζωγραφική για τα παιδιά στις 19:00 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ θα ακολουθήσουν στις 20:00 παραδοσιακοί χοροί και στις 21:30  συναυλία με το μουσικό σχήμα «Επτά Όγδοα».

Βλάχος: Σταθερή και καθοδική χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα

Σχετικά με το σημαντικό αυτό ζήτημα, μιλάει στον «Π.Τ.» ο επιστημονικά υπεύθυνος της ΔΡΑΣΗΣ ψυχολόγος κ. Κώστας Βλάχος ο οποίος σημειώνει αρχικά ότι, «είναι μια δράση την οποία υλοποιούμε κάθε χρόνο, θέλοντας να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σχετικά με τα ναρκωτικά. Το Κέντρο Πρόληψης με τις στοχευμένες δράσεις του στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε γονείς ακόμα και σε κοινωνικούς φορείς, έχουμε καταφέρει να έχουμε μια σταθερή πορεία χρήσης και ίσως λίγο καθοδικής. Πράγμα που δεν ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Όπως επισημαίνει ο κ. Βλάχος, «μέσα από τη δουλειά πρόληψης που γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο, κατορθώσαμε να έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα».

Ερωτώμενος αν υπάρχει κάποια εικόνα για την περιοχή της Δράμας, ο ίδιος επισημαίνει ότι «υπάρχει μια αυξητική τάξη στο τσιγάρο κυρίως από νέους ανθρώπους και νομίζω ότι η χρήση κάνναβης βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και ίσως παρουσιάζει και κάποια μείωση. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε στοιχεία για τις νέες ουσίες που κυκλοφορούν, για τις οποίες θα έχουμε σε μεταγενέστερο χρόνο».

Ερωτώμενος αν πολίτες ζητούν συμβουλές από το Κέντρο Πρόληψης Δράμας σχετικά με τα ναρκωτικά, ο ίδιος απαντάει θετικά: «Έρχονται στο Κέντρο μας γονείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ουσιών όπως κάνναβης και αλκοόλ κυρίως, οπότε τους συμβουλεύουμε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε και να σταματήσουμε αυτή την συμπεριφορά».

Στην ερώτηση για το ποιες οι συμβουλές που δίνονται, ο κ. Βλάχος σημειώνει ότι «το βασικό μέρος της στόχευσης, είναι να προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν το ίδιο το άτομο το οποίο έχει το πρόβλημα. Αυτό είναι το σημαντικότερο απ’ όλα. Το άτομο αυτό να αποδεχθεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, να κινητοποιηθεί και να ζητήσει ο ίδιος τη θεραπεία του. Σ’ αυτό το κομμάτι δίνουμε σχετικές οδηγίες προς τους γονείς, ώστε να κινητοποιήσουν τα εξαρτημένα παιδιά τους και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν».

Καταλήγοντας συμπληρωματικά  ο κ. Βλάχος, τονίζει ιδιαίτερα ότι «η ζωή είναι πολύ όμορφη και είναι ακόμα πιο όμορφη όταν είσαι ελεύθερος και δρας ελεύθερα χωρίς να είσαι εξαρτημένος από κάτι».

Ημέρα ευαισθητοποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, αναφέρει η ανακοίνωση του Κέντρου Πρόληψης ΔΡΑΣΗ Δράμας, «είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης για τις αιτίες του προβλήματος αυτού που ταλανίζει την κοινωνία και ιδιαίτερα του πιο ζωντανού και δυναμικού της  κομματιού, της νεολαίας» και συνεχίζει:

«Χρέος όλων μας, πρωτίστως όμως της πολιτείας, η αντιμετώπιση των αιτιών στην ρίζα του προβλήματος που αφορά κυρίως στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Η αντιμετώπιση όμως του μεγάλου αυτού προβλήματος δημιουργεί ευθύνες και  υποχρεώσεις της κάθε τοπικής  κοινωνίας που οφείλει να πιέζει, να διεκδικεί και να απαιτεί πολιτικές λύσεις σε βάθος, να απαιτεί συλλογική ευθύνη και δέσμευση.

Ο καθένας από την θέση του, είτε αυτή είναι η πολιτεία, είτε η θεσμική τοπική κοινωνία, έχουμε υποχρέωση η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών να γίνει στην πράξη  καθημερινή προσπάθεια κατά της χρήσης των ουσιών και όχι απλά ακόμα μία επετειακή υποχρέωση που λησμονιέται την επόμενη ημέρα».