Home > Αρθρα > Οι πόλεις του Άι Βασίλη υπό τη σκιά του Κορονοϊού Της Μαρίας – Ραφαέλας Παπαγεωργίου

Οι πόλεις του Άι Βασίλη υπό τη σκιά του Κορονοϊού Της Μαρίας – Ραφαέλας Παπαγεωργίου

Οι πόλεις του Άι Βασίλη

υπό τη σκιά του Κορονοϊού

Της Μαρίας – Ραφαέλας Παπαγεωργίου,
Φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ

εγώ

Χριστούγεννα… η αγαπημένη περίοδος μικρών και μεγάλων, η μεγαλύτερη γιορτή, οι μέρες που όλοι περιμένουν για να γιορτάσουν, να ξεφαντώσουν λίγο παραπάνω, αλλά και να προγραμματίσουν ένα ταξίδι για να δραπετεύσουν από την καθημερινότητα. Και φυσικά οι πιο αγαπημένοι και δημοφιλείς προορισμοί της χώρας δεν είναι άλλοι από τη Δράμα με την Ονειρούπολη και τα Τρίκαλα με το Μύλο των Ξωτικών. Ο Κορονοιός, όμως, φέτος ανέτρεψε τα σχέδια και την κινητικότητα των δύο αυτών περιοχών. Μολονότι, τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά και ιδιαίτερα, το χριστουγεννιάτικο πνεύμα και η μαγεία δεν χάνονται από αυτά τα παραμυθένια χωριά.

Ονειρούπολη

Μάλιστα, για το πλήγμα των χριστουγεννιάτικων αυτών χωριών, το στολισμό των προαναφερθέντων πόλεων, και τα σχέδιά τους για το 2021 μίλησαν η Αντιδήμαρχος της Δράμας και ο Δήμαρχος των Τρικάλων. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Αναστασία Τόλιου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, επισήμανε ότι παρά την ακύρωση της Ονειρούπολης, η ίδια μαζί με τον εμπορικό σύλλογο Δράμας και τον κ. Εφραιμίδη προχώρησαν σε δράσεις που ενισχύουν την κίνηση στους εμπορικούς δρόμους, και δημιουργούν μια ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Όπως είπε η ίδια: «δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά για μια ικανοποιητική ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων, αλλά και μέσω της διαδικασίας “click away” θα προσπαθήσουμε να δουλέψει η αγορά της πόλης».

Όσον αφορά τις δράσεις και το στολισμό, δημιούργησαν τη “Γειτονιά των Αστεριών” και στόλισαν πολλά σημεία και χωριά της πόλης για να μη χαθεί η χριστουγεννιάτικη μαγεία. Ειδικότερα, η κ. Τόλιου δήλωσε: «επιλέξαμε αυτή τη γειτονιά από το σενάριο της πλήρους ανάπτυξης, γιατί τα τοποθετημένα αστέρια μεταφέρουν ευχές για υγεία, ελπίδα, αλληλεγγύη και μέσω του σχεδιασμού θα εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματά μας». Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη δράση αλληλεγγύης, που προχώρησαν σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Δράμας, για τη Σάμο, δηλαδή συγκέντρωσαν παιχνίδια και δώρα, που μέσω του “Ονειρούπολη express” ταξίδεψαν στη Σάμο.

Μύλος των ξωτικών

Επιπρόσθετα, η Αντιδήμαρχος Δράμας μίλησε για την εξαίρετη επικοινωνία τους με τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Δήμαρχο Τρικάλων, ενώ τόνισε ότι θα αναπτύξουν συνεργασίες, οι οποίες θα καταστήσουν τις δύο μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες διοργανώσεις της χώρας μας πόλο έλξης περισσοτέρων επισκεπτών από το εξωτερικό, και θα αναδείξουν τη χώρα. Αναφορικά με την Ονειρούπολη το 2021, η ίδια υποστήριξε ότι οι εργασίες για την ολοκλήρωση του σεναρίου της πλήρους ανάπτυξης έχουν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Μάιο. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός παραμυθένιου σκηνικού στο δημοτικό κήπο, στην κεντρική πλατεία αλλά και σε σημεία ενδιαφέροντος της Δράμας. «Έχουμε ήδη συνομιλήσει με καταξιωμένους επαγγελματίες, όπως το  σύλλογο αρχιτεκτόνων, την επιστημονική ομάδα της Έδρας της Unesco και τον εμπορικό σύλλογο Δράμας, οι οποίοι θα συνδράμουν στην επιτυχία της Ονειρούπολης το 2021» κατέληξε η κ. Τόλιου.

Παράλληλα, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος των Τρικάλων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αφού αναφέρθηκε στην απόφαση για ακύρωση του Μύλου των Ξωτικών, που πάρθηκε στα τέλη Αυγούστου, μίλησε για τον εντυπωσιακό στολισμό της πόλης. Αναλυτικότερα, στόλισαν το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της χώρας και έδωσαν έμφαση στο Ληθαίο ποταμό – τον ποταμό της λήθης – για να ξεχάσουμε αυτή την άσχημη περίοδο και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Παρά την ακύρωση του Μύλου των Ξωτικών, η χριστουγεννιάτικη, παραμυθένια διάθεση δεν σβήνεται από τις ψυχές των ανθρώπων. Γι’ αυτό το λόγο, μικροί και μεγάλοι μπορούν να επισκεφτούν το site των Τρικάλων με τις διαδικτυακές δραστηριότητες του Μύλου, όπου μπορούν να δουν τον Άγιο Βασίλη, να συνομιλήσουν, να δουν την πόλη στολισμένη και να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, στις διαδικτυακές δραστηριότητες συγκαταλέγεται και το “Santa Radio”, μέσω του οποίου οι Τρικαλινοί κάνουν αφιερώσεις σε φίλους τους από μακριά για να μη νιώθουν μοναξιά. Όσον αφορά τα σχέδιά τους για την αλλαγή του χρόνου, ο ίδιος επισήμανε ότι οι τρικαλινοί θα μπορούν να βγουν στα μπαλκόνια τους για να απολαύσουν το θέαμα της ρίψης των βεγγαλικών από το Ρολόι της πόλης, ενώ θα ακούγεται και μουσική από τα ηχεία.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Τρικάλων δήλωσε ότι ο επετειακός 10ος Μύλος των Ξωτικών θα είναι ο μεγαλύτερος, ο πιο φαντασμαγορικός, καθώς το οφείλουν στην ιστορία τους και στην πόλη τους. «Τα φετινά σχέδια τα μεγαλώνουμε, γιατί ο Μύλος έβγαλε από την αφάνεια όλη τη Θεσσαλία, και θα τον προσέξουμε σαν κόρη οφθαλμού» συμπλήρωσε ο ίδιος. Το 2021 θα είναι μία καλύτερη χρονιά, με έξαρση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, γι’ αυτό όλοι πρέπει να αναδείξουν ατομική ευθύνη και υπομονή, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου. Καλή χρονιά με υγεία, χαμόγελα και αισιοδοξία!