Home > νέα > Πολλά τα προβλήματα που θα προκύψουν από την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής-Αν. Πούλιος: Ένα στη Θεσσαλονίκη για όλη τη Βόρειο Ελλάδα

Πολλά τα προβλήματα που θα προκύψουν από την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής-Αν. Πούλιος: Ένα στη Θεσσαλονίκη για όλη τη Βόρειο Ελλάδα

Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Πολλά τα προβλήματα που θα

προκύψουν από την κατάργηση

του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής

Αν. Πούλιος: Ένα στη Θεσσαλονίκη για όλη τη Βόρειο Ελλάδα

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΝΕΟ θέμα έχει προκύψει, στα πλαίσια της συγχώνευσης υπηρεσιών της Δικαιοσύνης σε ακόμα μεγαλύτερα κέντρα. Πρόκειται για την μεγάλη πιθανότητα κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, οι υπηρεσίες του οποίου θα συγχωνευθούν στη Θεσσαλονίκη και θα λειτουργεί για όλη τη Βόρειο Ελλάδα.

Φαίνεται ότι το ζήτημα της αποψίλωσης διαφόρων υπηρεσιών από την επαρχία έχει και συνέχεια. Εκεί που κάποτε η Δράμα – για παράδειγμα – ζητούσε τη δημιουργία Εφετείου στο Νομό μας, τελικά φτάνει σήμερα στο σημείο να διαμαρτύρεται και αυτή μέσω των δικηγόρων, ώστε  να μην κλείσει το Διοικητικό Εφετείο στην Κομοτηνή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, το πώς με τα χρόνια οι καταστάσεις αλλάζουν, αν και επί της ουσίας μιλάμε για την ίδια κατάσταση: αυτό της υπερσυγκέντρωσης υπηρεσιών σε μεγάλες πόλεις, ώστε οι μικρές πόλεις τελικά να μην έχουν τίποτα και φυσικά, με το ζόρι στέκονται απ’ ότι φαίνεται ακόμα και υπηρεσίες στα διοικητικά κέντρα των Περιφερειών.

Το θέμα έφεραν προ ημερών στη δημοσιότητα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Μακεδονίας –  Θράκης, με ερώτησή τους στη Βουλή, την οποία υπογράφει και ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Με ερώτησή τους προς τον Υπ. Δικαιοσύνης, ζητούν απαντήσεις για τον σχεδιασμό της νέας χωροταξίας των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, που περιλαμβάνεται στην έρευνα του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις με τίτλο «Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα-Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα», προτείνεται η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

«Η ανησυχία είναι έντονη», επισημαίνουν οι βουλευτές,  «γιατί δεν πρόκειται απλά για μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2019, αλλά για ένα σχεδιασμό που η υλοποίησή του είναι σε εξέλιξη, αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ως ειλημμένη απόφαση προς άμεση υλοποίηση, αναφέρεται στην ερώτηση».

Πούλιος: Ένα στη Θεσσαλονίκη για όλη τη Βόρειο Ελλάδα

Για το θέμα αυτό μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι το θέμα αυτό καλλιεργείται εδώ και καιρό «και τελευταία με ένταση, σχετικά με την εφαρμογή «Καλλικράτη» στους δικαστικούς σχηματισμούς».

Όπως τονίζει ο κ. Πούλιος, «αυτό ξεκινάει από τα διοικητικά δικαστήρια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι θέλουν να το επεκτείνουν σιγά-σιγά σε όλα. Απλά τα διοικητικά είναι πιο εύκολα, γιατί είναι λιγότερα».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, τονίζει ιδιαίτερα ότι «εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε συγχώνευση, αλλά δεν ξέρουμε τι σκέφτεται το Υπουργείο. Όλο αυτό ξεκινάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, από τους ανώτατους δικαστές, οι οποίοι θεωρούν ότι δικαστήρια που έχουν λίγους δικαστές, θα πρέπει να συγχωνευτούν ώστε να μαζευτούν όλοι στα κέντρα και να δικάζουν πιο γρήγορα υποθέσεις».

Ερωτώμενος για το πού θα πάει το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, ο κ. Πούλιος τονίζει ότι θα πάει στη Θεσσαλονίκη, ενώ «η λογική τους είναι να κάνουν σε όλη την Ελλάδα 10 περίπου Διοικητικά Εφετεία, στα νησιά που έχουν θέμα, στη Δυτική Ελλάδα και όλη η Βόρεια Ελλάδα να είναι στη Θεσσαλονίκη».

Πολύ πίσω η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Στην ερώτηση για το τι σημαίνει η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου για τους δικηγόρους αλλά και τους πολίτες, ο κ. Πούλιος απαντάει: «Με τις υπάρχουσες συνθήκες σήμερα, αυτό σημαίνει ουσιαστικά, ότι δημιουργείται περαιτέρω ταλαιπωρία για όλους εμάς στους δικηγόρους και τους διαδίκους, διότι η ψηφιοποίηση στη Δικαιοσύνη είναι πάρα πολύ πίσω στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα αυτό, αν είχαν προχωρήσει τα ηλεκτρονικά μέσα στη Δικαιοσύνη σε τέτοιο βαθμό όπως για παράδειγμα στην Αμερική και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όπως είναι σήμερα η Ελλάδα, εμείς θα πρέπει να μετακινούμαστε για οτιδήποτε στη Θεσσαλονίκη. Και ένα δικαστήριο που θα είναι στη Θεσσαλονίκη, εμάς μας αποκόβει από την επαφή μας με το δικαστήριο στο οποίο ανήκουμε».

 

Καταργείται η αρχή του φυσικού δικαστή!

Επισημαίνει ακόμα ο κ. Πούλιος και το ζήτημα της αρχή του φυσικού δικαστή, όπου σύμφωνα με το Δίκαιό μας, ο καθένας δικάζεται στον τόπο που μένει και εξηγεί σχετικά:

«Κατά δεύτερο,  υπάρχει μια βασική αρχή στο Δίκαιό μας, που είναι η αρχή του φυσικού δικαστή. Το Σύνταγμά μας λέει ότι, ο καθένας μας, θα πρέπει να δικάζεται από το φυσικό του δικαστή, απ’ αυτόν που έχει οριστεί για να τον δικάσει. Ένας δικαστής ο οποίος κατοικεί στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα και δικάζει υποθέσεις της Δράμας, δεν έχει εικόνα τι συμβαίνει στη Δράμα, δεν έχει εικόνα της κοινωνίας της Δράμας, δεν ξέρει πράγματα και καταστάσεις εδώ. Επομένως, πώς θα δικάσει όταν δεν γνωρίζει που μένει ο Νευροκοπιώτης, κάτω από ποιες συνθήκες ζει, πώς είναι το περιβάλλον γύρω και άλλα. Δημιουργούνται πάρα πολλά τέτοια προβλήματα και δεν είναι τόσο απλό όσο το παρουσιάζουν».

Συνενώσεις γενικώς…

Αναφορικά με το ζήτημα του Πολιτικού Εφετείου αν υπάρχει επίσης ζήτημα να καταργηθεί και αυτό, ο κ. Πούλιος εξηγεί ότι, «η λογική τους είναι να κάνουν συνενώσεις γενικώς. Θεωρούν ότι αν συνενωθούν τα Δικαστήρια θα είναι πιο αποτελεσματικά. Παραβλέπουν βέβαια, ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις – που πράγματι υπάρχουν – είναι στα κεντρικά Εφετεία, Αθήνα  και Θεσσαλονίκη. Εμείς εδώ, δεν έχουμε τέτοιου είδους καθυστερήσεις και σε κάθε περίπτωση αυτές δεν αντιμετωπίζονται με το να καταργήσεις Δικαστήρια.

Όσον αφορά τα Διοικητικά, πρέπει να πούμε ότι και η Καβάλα – που είναι το δικό μας Πρωτοδικείο – και η Κομοτηνή, πάνε αρκετά καλά. Έχουν προχωρήσει και δεν έχουμε καθυστερήσεις όπως τα προηγούμενα χρόνια, που περιμέναμε και 4 χρόνια. Τώρα σε ένα δυο χρόνια δικάζονται όλες αυτές οι υποθέσεις».

Η ερώτηση στη Βουλή

Στην ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν μεταξύ άλλων και τα εξής: [Οι λόγοι των οποίων γίνεται επίκληση για την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής,  είναι ότι δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κυρίως με τον αριθμό των δικαστών που υπηρετούν. Πρότυπα όμως που δεν λαμβάνονται υπόψη, όταν πρόκειται για άλλα Διοικητικά Εφετεία όπως των Ιωαννίνων, των Χανίων και της Λάρισας, με ανάλογο αριθμό δικαστών, τα οποία όμως διατηρούνται με την  επίκληση εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Είναι οξύμωρο σε μια περιοχή όπως η Θράκη, που όφειλαν κατεξοχήν να ληφθούν υπόψη τα παραπάνω κριτήρια, να οδηγείται το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής σε κατάργηση. Όταν μάλιστα εξυπηρετεί μια ευρεία ακριτική περιοχή με ιδιαίτερα γεωοικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, εξυπηρετεί περιοχές από τον Έβρο έως την Καβάλα και στεγάζεται στο νεόδμητο δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής με εξαιρετικές υποδομές.

Ο σχεδιασμός αυτός με βάση τη διαίρεση της χώρας στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, με την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, θα σημάνει την υπαγωγή του στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Γεγονός που θα καταστήσει δύσκολη έως  ανέφικτη την πρόσβαση στη δικαιοσύνη πολιτών λόγω απόστασης και οικονομικής δυσπραγίας και ουσιαστικά θα αποτελέσει άρνηση δικαιώματος  για μια δίκαιη δίκη, όπως είναι η υποχρέωση της πολιτείας.]