Home > Πρώτο Θέμα > Πολλές ασάφειες για τον τρόπο λειτουργίας των Σχολών Οδηγών-Δηλώσεις του γεν. γραμ. του Περιφερειακού Σωματείου ΑΜΘ στον «Π.Τ.»

Πολλές ασάφειες για τον τρόπο λειτουργίας των Σχολών Οδηγών-Δηλώσεις του γεν. γραμ. του Περιφερειακού Σωματείου ΑΜΘ στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του γεν. γραμ. του Περιφερειακού Σωματείου ΑΜΘ στον «Π.Τ.»

Πολλές ασάφειες για τον τρόπο

λειτουργίας των Σχολών Οδηγών

► Εξ αποστάσεως τα μαθήματα θεωρητικής εκπαίδευσης
► Καμία νύξη για τις θεωρητικές εξετάσεις όσο και για τις εξετάσεις οδήγησης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΟΙΞΑΝ και λειτουργούν πλέον από χθες Δευτέρα 19 Απριλίου οι Σχολές Οδηγών. Παρ’ όλα αυτά όμως, φαίνεται ότι ο τρόπος λειτουργίας τους δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, καθώς δεν υπάρχει ο τρόπος με τον οποίο θα βεβαιώνονται τα self tests, ούτε κάποια πλατφόρμα για τα εξ αποστάσεως θεωρητικά μαθήματα, αλλά κυρίως καμία νύξη δεν γίνεται για το αν και πότε θα γίνουν εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέπεται ότι επιτρέπεται η διενέργεια εξ αποστάσεως μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης, καθώς και μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών, με την προϋπόθεση τήρησης των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων που προβλέπονται: απολυμάνσεις, υποχρεωτική χρήση μάσκας έως και 24 ώρες πριν για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον δύο φορές για τους μαθητές.

Επίσης, επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης για την απόκτηση Π.Ε.Ι. και ειδικής άδειας Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ, υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό.

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο των Σχολών Οδηγών, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Δημήτρης Μακρόπουλος, γενικός γραμματέας του Περιφερειακού Σωματείου Εκπαιδευτών Αν. Μακεδονίας – Θράκης και εκπρόσωπος των Εκπαιδευτών Ν. Δράμας.

MAKROPOYLOS DHMHTRHS

Ερωτώμενος για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στις Σχολές Οδηγών, ο κ. Μακρόπουλος σημειώνει κατ’ αρχάς ότι, «αυτή τη στιγμή μπορούμε να ξεκινήσουμε τα πρακτικά μαθήματα με 24ωρο το πολύ τεστ, όπως ορίζει η υπουργική απόφαση. Για το οποίο όμως υπάρχει πρόβλημα, διότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν έχει εγκριθεί με την σχετική πλατφόρμα, αν δικαιούμαστε εμείς και οι μαθητές μας, αν θα πληρώνουν το τεστ οι μαθητές ή όχι, ή αν θα παρέχεται από το κράτος.  Αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμιά διευκρίνιση από το Υπ. Μεταφορών και πιστεύω ότι θα δοθούν μέσα στις επόμενες μέρες. Αύριο (σ.σ. σήμερα), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας έχει ραντεβού με τον υφυπουργό κ. Κεφαλογιάννη».

Ο κ. Μακρόπουλος τονίζει ότι «όσον αφορά το θεωρητικό κομμάτι, αυτή την ώρα έχει ανακοινωθεί ότι τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά χωρίς να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται. Ούτε κάποια πλατφόρμα υπάρχει, ούτε πώς θα ελέγχονται τα μαθήματα, ούτε πόσα άτομα μπορούν να κάνουν μαθήματα ταυτόχρονα. Όλα είναι στον αέρα. Περιμένουμε και εδώ διευκρινίσεις. Έχουμε ανοίξει και όλα είναι στον αέρα, δεν υπάρχουν διευκρινήσεις για τίποτα. Και ακόμα, δεν μας έχουν διευκρινίσει αν γίνονται επίσης θεωρητικές εξετάσεις, και δεν έχει ανακοινωθεί καν αν και πότε θα γίνουν οι θεωρητικές εξετάσεις».

Αναφερόμενος στα γενικότερα ζητήματα που τους απασχολούν, ο κ. Μακρόπουλος αναφέρεται ότι «εμείς από το 2018 και το μισό 2019, είχαμε την απεργία των εξεταστών καθώς και την αλλαγή νομοθεσίας. Όπου ο νόμος Σπίρτζη, φάνηκε ότι ήταν ουσιαστικά ανεφάρμοστος. Έπειτα, μετά τις εκλογές, η νομοθεσία εκείνη καταργήθηκε και είμαστε πλέον στην αναμονή νέας νομοθεσίας, επί της ουσίας λειτουργούμε με τη νομοθεσία που υπάρχει από το 2000. Από τότε, δεν έχει αλλάξει κάτι.

Τους επόμενους μήνες, ίσως και στα μέσα Μαΐου, περιμένουμε νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, όπου εκεί θα έχουμε κάποιες αλλαγές. Βέβαια, με τις απεργίες του 2019, την καραντίνα που υπήρχε το 2020 συν αυτό το εξάμηνο που διανύσαμε τώρα, όπως καταλαβαίνετε έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος πολιτών που περιμένουν να εκπαιδευτούν και να πάρουν διπλώματα».

Ερωτώμενος για το πόσο διάστημα περιμένουν οι μαθητές των Σχολών Οδηγών να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης, ο κ. Μακρόπουλος διευκρινίζει σχετικά: «Από τη μια καραντίνα στην άλλη, το 2020, στο ενδιάμεσο δηλαδή, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις. Και από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και το Μάρτιο του 2020 είχαμε δουλέψει. Αυτό το χρονικό διάστημα όμως είναι πολύ μικρό για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Αυτά τα κενά δεν καλύπτονται. Και από την άλλη έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και οι εξεταστές. Αυτή την ώρα οι μαθητές που περιμένουν να δώσουν εξετάσεις για το δίπλωμα στο Νομό Δράμας ξεπερνούν τα 1.000 άτομα».

Ποια ήταν όμως η βοήθεια πού πήραν μέχρι σήμερα από την πολιτεία; «Εκτός από το ενοίκιο το οποίο πλήρωνε η πολιτεία όντως, είχαμε δηλαδή απαλλαγή ενοικίου, δεν υπήρχε κάτι άλλο όπως έγινε σε άλλα επαγγέλματα. Υπήρχαν μεν οι επιστρεπτέες προκαταβολές, όμως ήταν αδύνατο να τις πάρουμε γιατί υπήρχε ένα τεχνικό ζήτημα. Σύγκριναν τους τζίρους του 2019 με το 2020. Εμείς όμως σαν κλάδος, το 2019 δεν δουλεύαμε, γιατί είχαμε τις απεργίες των εξεταστών, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι είχαμε αυξημένους τζίρους το 2020 σε σχέση με το 2019. Άρα η μεγάλη πλειοψηφία, σχεδόν το 90% του κλάδου δεν μπήκε στις επιστρεπτέες προκαταβολές. Πριν μερικές μέρες ο υπ. Οικονομικών  κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα μπούμε στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7, χωρίς όρους, ώστε να πάρουμε το ελάχιστο από αυτά. Όπως και να το κάνεις, μετά από 6 μήνες να πάρουμε 1.000 είναι κάτι λιγότερο από σταγόνα στον ωκεανό».

Αναφερόμενος στα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Μακρόπουλος τονίζει ότι, «αυτή την ώρα, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι η εξυπηρέτηση των Σχολών μας από το δημόσιο, στο θέμα κυρίως των εξετάσεων. Προβλήματα με την υπηρεσία δεν έχουμε, αλλά οι εξετάσεις έρχονται με το σταγονόμετρο. Και αυτό διότι έχουν μείνει λίγοι εξεταστές. Τα μέτρα που βάζουν με τον κόσμο δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο και αυτό γιατί έχουν μειώσει τους εξεταστές στο 50%. Δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο όπως πρέπει. Για να καταλάβετε, το 2019 όταν ξεκίνησαν οι απεργίες, είχαμε 14 εξεταστές στο Νομό Δράμας, και σήμερα είναι μόνο 8. Έχουμε κάνει έγγραφο προς την Περιφέρεια ΑΜΘ και ζητάμε νέους εξεταστές και βέβαια θα αλλάξει όλο το πλαίσιο με το νέο νόμο που περιμένουμε».