Home > Πρώτο Θέμα > Πολλές οι δυνατότητες ανάπτυξης των παρόχθιων περιοχών του Δ. Δράμας► Δηλώσεις του επιστημονικά υπεύθυνου κ. Ζαΐμη στον «Πρωινό Τύπο»

Πολλές οι δυνατότητες ανάπτυξης των παρόχθιων περιοχών του Δ. Δράμας► Δηλώσεις του επιστημονικά υπεύθυνου κ. Ζαΐμη στον «Πρωινό Τύπο»

Μεγάλο το ενδιαφέρον από την Επιστημονική Ημερίδα

Πολλές οι δυνατότητες

ανάπτυξης των παρόχθιων

περιοχών του Δ. Δράμας

► Δηλώσεις του επιστημονικά υπεύθυνου κ. Ζαΐμη στον «Πρωινό Τύπο»

► Μπορούν να ωφεληθούν οι κάτοικοι της Δράμας και να μετριαστούν ορισμένα προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η βελτίωση της ποιότητας του νερού

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Παρασκευής 4 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου, μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα, για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας.

Τις μελέτες και το έργο της παρακολούθησης και αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας, πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Γεωμορφολογίας, Εδαφολογίας και Παρόχθιων περιοχών (GERi Lab) και η Έδρα UNESCO Con-E-Ect του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

drama

Η ημερίδα άρχισε στις 9 το πρωί και τελείωσε στη μία το μεσημέρι, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν άκρως ενδιαφέρουσες μελέτες και προτάσεις σχετικά με την βιώσιμη διαχείριση των παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας, τόσο από καθηγητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος – Τμήμα Δασοπονίας Δράμας, όσο και από φοιτητές του Τμήματος και της ομάδας του κ. Ζαΐμη GERi Lab.

Την ημερίδα συντόνισε ο κ. Ζαΐμης, ενώ χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Δήμου Δράμας κ. Τάσσου, ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ κ. Σαμαράς, ο υπεύθυνος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Πιτσινίγκος (προγράμματα ΕΣΠΑ), ο διευθυντής της Έδρα UNESCO Con-E-Ect κ. Εμμανουλούδης, ενώ παρόντες ήταν καθηγητές του ΔΙΠΑΕ σχετικά με παρόμοια ζητήματα που παρουσίασαν δικές τους μελέτες, οι οποίες έχουν σχέση με υδάτινους πόρους, όπως και φοιτητές που έκαναν τις εργασίες σχετικά με το κεντρικό θέμα της ημερίδας.

Επίσης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κα. Ιωσηφίδου, έκανε μια συνολική παρουσίαση του έργου ΒΑΑ του Δήμου Δράμας.

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον υποέργο των Δράσεων του συνολικού έργου: «Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας», το οποίο εκτελείται στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος περιόδου 2014-2020 ΕΣΠΑ που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Giorgos Zaimis02

Ζαΐμης: Πολλές οι δυνατότητες ανάπτυξης

Για το υποέργο της βιώσιμη διαχείρισης υδάτινων πόρων και παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο», ο επιστημονικός υπεύθυνος, Διευθυντής του εργαστηρίου GERi Lab, Αν. Διευθυντής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect, Επίκουρος καθηγητής του ΔΙΠΑΕ, Ζαΐμης Γεώργιος.

Όπως μας ενημερώνει, «το ερευνητικό αντικείμενο του υποέργου ήταν η καταγραφή των παρόχθιων περιοχών της πόλης της Δράμας με επιτόπιες επισκέψεις και τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ), καθώς  και με την επακόλουθη αξιολόγηση των αστικών ρεμάτων και των παρόχθιων περιοχών χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα  οπτικά πρωτόκολλα. Επίσης εκτιμήθηκε η ποιότητα και η ποσότητα του νερού των αστικών ρεμάτων της πόλης της Δράμας. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των παρόχθιων περιοχών και τα υδρολογικά δεδομένα, έγινε η συγγραφή μελέτης που προτείνει λύσεις για τη καλύτερη συντήρηση αλλά και αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Δράμας».

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της ημερίδας στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Ζαΐμης σημειώνει «υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης των παρόχθιων περιοχών έτσι ώστε να ωφεληθούν οι κάτοικοι της Δράμας και να μετριαστούν ορισμένα προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η βελτίωση της ποιότητας του νερού».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Ζαΐμης ότι, «υπάρχουν ορισμένοι χώροι όπως είναι για παράδειγμα η Αγία Βαρβάρα, αλλά κάποιοι άλλοι, οι οποίοι είναι υποβαθμισμένοι. Για παράδειγμα, κάτω από τη γέφυρα της Αγίας Βαρβάρας η περιοχή είναι πιο υποβαθμισμένη. Από τη μελέτη που κάναμε, θεωρούμε ότι μπορούν να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο οι παρόχθιες περιοχές και να βελτιωθούν κάποιες άλλες. Αυτό θα έχει πολλά περισσότερα οφέλη στους πολίτες και αν γίνει σωστά, μπορεί να προσελκύσει περισσότερο τουρισμό».

Ο κ. Ζαΐμης τονίζει ιδιαίτερα επίσης: «θεωρώ προσωπικά ότι αν η πόλη της Δράμας λάβει κάποια συγκεκριμένα μέτρα, μπορεί να γίνει ένα οικοτουριστικό κέντρο, σε συνδυασμό με άλλα οικοτουριστικά σημεία γύρω από την πόλη. Θα μπορούσε να γίνει ένα επίκεντρο οικοτουρισμού για όλη την Ελλάδα με καλή επισκεψιμότητα. Το βασικό είναι να στηριχθούμε περισσότερο στο θέμα των περιβαλλοντικών λύσεων και όχι υπέρ του τσιμέντου και λύσεων από πολιτικούς μηχανικούς».

Απαντώντας στην ερώτηση για το τι προτείνουν μεταξύ άλλων, ο κ. Ζαΐμης εξηγεί: «Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, εμείς θα προτείνουμε τη δημιουργία ορισμένων διαδρομών, κάποιες φυσιολατρικές και κάποιες άλλες πολιτισμικές, ώστε όταν έρχεται κάποιος στη Δράμα, να βλέπει ορισμένα αξιοσημείωματα σημεία. Το άλλο είναι, να μπορεί να γίνει ανάπλαση ορισμένων περιοχών, είτε με φυτεύσεις είτε με βελτιώσεις, ενώ σε κάποιες περιοχές με πολύ πυκνή βλάστηση, να γίνουν ορισμένες αραιώσεις ώστε να δημιουργηθούν μονοπάτια σ’ αυτές τις περιοχές. Για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να μιλήσουμε με το Δήμο Δράμας ώστε να τα εγκρίνει και να τα υλοποιήσει. Σημαντικό ρόλο παίζει ακόμα εδώ ο εθελοντισμός, ώστε να υπάρξουν εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα καθαρίζουν αυτούς τους χώρους».

Να σημειώσουμε εδώ, ότι, το εργαστήριο GERi Lab και η Έδρα UNESCO Con-E-Ect δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο να συμπράξουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με Εθνικούς και Περιφερειακούς φορείς, προκειμένου να επεξεργαστούν ένα πλαίσιο κοινής στρατηγικής για τη προστασία και τη διατήρηση των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων σε εθνικό επίπεδο, αλλά και την αξιοποίηση του Οικοτουρισμού σε αυτά.