Home > νέα > Πολύ μεγάλο το ποσοστό απογραφής στο Νομό Δράμας► Δηλώσεις της γενικής επόπτριας στο Ν. Δράμας κας Μπεϊκάκη στον «Π.Τ.»

Πολύ μεγάλο το ποσοστό απογραφής στο Νομό Δράμας► Δηλώσεις της γενικής επόπτριας στο Ν. Δράμας κας Μπεϊκάκη στον «Π.Τ.»

Μέχρι 23 Δεκεμβρίου η απογραφή πληθυσμού στη χώρα

Πολύ μεγάλο το ποσοστό

απογραφής στο Νομό Δράμας

► Δηλώσεις της γενικής επόπτριας στο Ν. Δράμας κας Μπεϊκάκη στον «Π.Τ.»

► Μέχρι 17 Δεκεμβρίου ανοιχτεί η εφαρμογή για τροποποιήσεις και διορθώσεις

► Πώς θα γίνει η απογραφή από εδώ και πέρα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ τις 23 Δεκεμβρίου είναι η προθεσμία της απογραφής του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, φυσικά και στην περιοχή του Νομού Δράμας. Όσοι, για διάφορους λόγους, δεν έχουν απογραφεί μέχρι σήμερα, θα πρέπει να το κάνουν από εδώ και πέρα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, όσοι μέχρι σήμερα δεν απογράφηκαν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν με τη βοήθεια του απογραφέα της περιοχής τους.  Η φάση της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, που ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή. Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή προς το κοινό για τροποποιήσεις/διορθώσεις μέχρι και την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.

Όσοι δεν μπόρεσαν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον Απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Μπεϊκάκη: Μεγάλη η συμμετοχή στη Δράμα

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η κα. Δέσποινα Μπεϊκάκη, γενική επόπτρια και υπεύθυνη για το Νομό Δράμας, επισημαίνει κατ’ αρχάς ότι το ποσοστό απογραφής στο Νομό Δράμας είναι πάρα πολύ υψηλό «και από εδώ και πέρα θα γίνει δια ζώσης».

Ερωτώμενη με ποιο τρόπο θα γίνει από εδώ και πέρα η απογραφή, η κα. Μπεϊκάκη εξηγεί ότι θα γίνει δια ζώσης: «Θα αφήσουν τα ερωτηματολόγια στο νοικοκυριό, το οποίο μπορεί εύκολα να το συμπληρώσει και στη συνέχεια θα περάσει ο απογραφέας να το πάρει και να δώσει το βεβαιωτικό ότι απογράφηκαν, ή ακόμα μπορούν να μιλήσουν τηλεφωνικά και εκ των υστέρων όταν ολοκληρωθεί, θα τους δώσουν το βεβαιωτικό και ο απογραφόμενος θα υπογράφει το σχετικό έγγραφο».

Όπως εξηγεί η κα. Μπεϊκάκη, αυτό γίνεται καθώς υφίστανται τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, «και μέχρι στιγμής δεν έχουμε συναντήσει κάποια προβλήματα».

Η ίδια λέει ότι «ο κόσμος της Δράμας έχει ανταποκριθεί πολύ καλά στην απογραφή, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή και ότι παραμένει θα γίνει δια ζώσης με τους τρόπους που ανάφερα».

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς είδε τη φετινή απογραφή σε γενικότερο πλαίσιο, καθώς η ίδια κάνει απογραφές από το 1991, η κα. Μπεϊκάκη σημειώνει: «Θεωρώ ότι πήγαμε πάρα πολύ καλά, ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Αρχίζει η Ελλάδα να ψηφιοποιείται και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ τις μετέπειτα έρευνες που κάνει η Στατιστική Υπηρεσία. Όταν είναι ψηφιοποιημένα όλα τα στοιχεία, τότε σαφώς θα έχουμε καλύτερα δείγματα, καλύτερα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί, πάνω στην απογραφή του πληθυσμού στηριζόμαστε και βγάζουμε τα δείγματα για τις έρευνες που κάνουμε. Είτε πρόκειται για την ανεργία, είτε για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και τόσες άλλες έρευνες».

Η ίδια τονίζει ακόμα, ότι «ήταν ένα μεγάλο βήμα για τις υπηρεσίες μας το οποίο θεωρώ ότι πέτυχε ή τουλάχιστον ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά σε όλο αυτό και ελπίζω να ανταποκριθεί θετικά και στο υπόλοιπο κομμάτι που θα γίνει με το έντυπο ερωτηματολόγιο».

60.000 απογραφείς

Να σημειώσουμε επίσης εδώ, ότι, στη Δράμα οι απογραφείς ανήλθαν στα 400-450 άτομα περίπου, ενώ υπήρξαν 103 τομεάρχες που τους κατευθύνουν.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 60.000 απογραφείς και 12.500 Τομεάρχες της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, φέρουν και ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19.

Να σημειωθεί ότι, απογράφονται αποκλειστικά από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης, άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα όπως καταυλισμοί, στρατόπεδα, μοναστήρια, Δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκοι ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιων νοσημάτων, Δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ.

Επισημαίνεται ότι μέσω της απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Οι Γενικές Απογραφές διενεργούνται βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Τονίζεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Τρόπος διενέργειας

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, από εδώ και πέρα η απογραφή θα συνεχιστεί με δια ζώσης παρουσία του απογραφέα και συγκεκριμένα με τους εξής τρόπους:

– Ο Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ επισκέπτεται κάθε κατοικία που δεν απογράφηκε ηλεκτρονικά εφαρμόζοντας υποχρεωτικά τα εκάστοτε ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

– Αν το νοικοκυριό επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης, η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα γίνει είτε εντός είτε εκτός της κατοικίας, τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο τέλος της συνέντευξης θα δοθούν και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.

– Αν το νοικοκυριό δεν επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης:

– Ο Απογραφέας θα αφήσει το έντυπο ερωτηματολόγιο στο νοικοκυριό και θα συμφωνήσει για την ημέρα και ώρα παραλαβής του συμπληρωμένου ερωτηματολογίου οπότε και θα δώσει και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.

– Ο Απογραφέας θα κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, με τηλεφωνική συνέντευξη και θα συμφωνήσει για την ημέρα και ώρα που θα παραδώσει τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.