Home > Πρώτο Θέμα > Πολύωρη συζήτηση με ένσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα 32 πλατάνια

Πολύωρη συζήτηση με ένσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα 32 πλατάνια

Πολύωρη συζήτηση με ένσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα 32 πλατάνια

Σύσταση επιτροπής από το Δήμο Δράμας

με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, την Οικολογική

και εκπροσώπους των ΑμεΑ

► Κύρια δικαιολογία της δημοτικής αρχής ότι εμποδίζεται η προσβασιμότητα ΑμεΑ

και άλλων συμπολιτών μας και το ζήτημα της ασφάλειας

► ΑμεΑ: Προσβασιμότητα και ασφάλεια για τους ΑμεΑ

αλλά κατά του κοψίματος των πλατάνων – Ο Δήμος πρέπει να βρει λύσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΟΛΥΩΡΗ και έντονη ήταν η συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Απριλίου 2018, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για το κόψιμο των πλατάνων. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από το πλήθος συμπολιτών μας που παραβρέθηκε στην αίθουσα συνεδρίασης, και κάποια στιγμή μάλιστα υπήρξαν ακόμα και καυγάδες με δημοτικούς συμβούλους και πολίτες.

Το θέμα με το κόψιμο ή όχι των 32 πλατάνων που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο των οδών Πατρ. Διονυσίου και Γ. Σεφέρη, πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και του δημοτικού πάρκινγκ, έφτασε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 18.00 το απόγευμα και διήρκησε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες. Πολλοί ήταν εκείνοι που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, κυρίως μέλη και φίλοι της Οικολογικής Κίνησης καθώς επίσης μέλη διοικητικών συμβουλίων των ΑμεΑ.

Από την Οικολογική Κίνηση παραβρέθηκε το διοικητικό της συμβούλιο με τον πρόεδρο κ. Μπακιρτζή, ενώ από το Σύλλογο Παραπληγικών Ν. Δράμας η πρόεδρος κα. Κατσιγιάννη, και από το Σωματείο ΑμεΑ Δράμας ο πρόεδρος κ. Μπόσκος. Παρών ήταν επίσης ο δημιουργός και υπεύθυνος της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» κ. Σαϊνατούδης και πολλοί άλλοι.

platania dimotiko symvoulio (2) copy

Το πρώτο γεγονός που ξεσήκωσε τον κόσμο, ήταν η άρνηση της δημοτικής αρχής να συζητηθεί το θέμα ως κατεπείγον, μετά από αίτηση που κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης. Ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπαϊρακτάρης ανέφερε ότι υπάρχει η αίτηση και μετά από ολιγόλεπτη έντονη συζήτηση, προχώρησε σε ονομαστική ψηφοφορία, για το αν το θέμα των 32 πλατάνων, έπρεπε όντως να συζητηθεί ως κατεπείγον.

Λίγο πριν, αρνήθηκε να δώσει το λόγο στον επικεφαλής της παράταξης «Πόλη+Ζωή», ώστε να δικαιολογήσει το κατεπείγον, ενώ λίγο πριν απ’ αυτό, το είχε κάνει για άλλο έκτακτο θέμα, δίνοντας το λόγο σε δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης. Η συνήθης διαδικασία για τα έκτακτα που ακολουθείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, είναι η δικαιολόγηση του εκτάκτου του θέματος και στη συνέχεια η ψηφοφορία αν συζητηθεί ή όχι. Και όσα πάρουν θετική ψήφο, συζητούνται στη συνέχεια.

Τελικά, μετά από την ονομαστική ψηφοφορία, απορρίφθηκε η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης να συζητηθεί ως έκτακτο. Όπως αργότερα εξήγησε ο κ. Μλεκάνης, αν το θέμα συζητούνταν ως έκτακτο, θα έπρεπε να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Ενώ με τη συζήτηση του ζητήματος μόνο κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης, δεν λαμβάνονται επίσημες αποφάσεις από το σώμα. Γίνεται απλά και μόνο συζήτηση και μπορεί να δοθεί μόνο μια υπόσχεση.

Αρχικά, ο πρόεδρος του σώματος έδωσε το λόγο στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος προσπάθησε να καταδείξει το θέμα, να δώσει εξηγήσεις το πώς έφτασε να παρθεί αυτή η απόφαση κοπής από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (19/2016). Στα λίγα λεπτά που μπόρεσε να μιλήσει, καθώς είχε πάρα πολλές διακοπές από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, αλλά και από πολίτες, είπε ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας διάβασης των πολιτών στο συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, καθώς και ζήτημα ασφάλειας των ίδιων των δέντρων. Ενώ, αναφερόμενος σε σχετικό έγγραφο του Δασαρχείου Δράμας, τόνισε ότι «η εξέταση έγινε μακροσκοπικά, από μακριά δηλαδή».

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Παπαδόπουλος δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει όσα ήθελε να πει, γιατί υπήρξε έντονη κατακραυγή εναντίον του για το κόψιμο των δέντρων.

platania dimotiko symvoulio (3) copy

Άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης που μίλησαν, κατάδειξαν γενικά τα ίδια στοιχεία, ενώ υπήρξαν και φράσεις για το ποιοι είναι περισσότερο ή όχι οικολόγοι, για δήθεν οικολόγους, ακόμα και για κατευθυνόμενους πολίτες που βρέθηκαν στη συνεδρίαση. Φράσεις που προκάλεσαν καυγάδες και ξεσήκωσαν τους παριστάμενους.

Εμπεριστατωμένη εισήγηση έκανε ο εντεταλμένος σύμβουλος Προγραμματισμού και Τουρισμού κ. Καραμπατζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής, με το Σχέδιο Βιοκλιματικής Αστικής Αναβάθμισης (ΒΑΑ) και την πράσινη ζώνη που θα δημιουργηθεί στην 19η Μαΐου, συνδέοντας έτσι το δημοτικό κήπο με το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ειδικοί προειδοποιούν ότι και οι δύο μεγάλοι χώροι πρασίνου της πόλης πεθαίνουν και πρέπει  να αντικατασταθούν πολλά δέντρα και φυτά. Τόνισε μάλιστα ότι μέσω του ΒΑΑ, θα φυτευτούν συνολικά 3.500 δέντρα στην εν λόγω περιοχή!

 

Οικολογική και Σύλλογοι ΑμεΑ

Εκ μέρους των φορέων, ο πρόεδρος της Οικολογικής κ. Μπακιρτζής, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το ίδιο πρωί της Τετάρτης – (βλέπε αναλυτικότερα «Πρωινό Τύπο» 26 Απριλίου 2018) – με το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκος και ότι συμφώνησαν σε θετικό κλίμα, να συσταθεί μια επιτροπή, αποτελούμενη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και μέλη της Οικολογικής Κίνησης.

Εκ μέρους της Οικολογικής αναλυτικότερα μίλησε το  μέλος του διοικητικού συμβουλίου κα. Γώγου, σχεδιάστρια βιώσιμων αειφορικών συστημάτων. Η κα. Γώγου, είπε μεταξύ άλλων ότι τα πλατάνια είναι το σήμα κατατεθέν της Δράμας και ότι σύμφωνα με γνωμοδότηση του καθηγητή του ΤΕΙ Δασοπονίας Δράμας, το πρόβλημα είναι ότι, όταν φυτεύτηκαν τα πλατάνια, δεν δημιουργήθηκαν μεγάλοι δενδροδόχοι και έχουμε σήμερα το φαινόμενο με την εξωτερική διόγκωση των ριζών. Όπως τόνισε η ίδια, λύσεις υπάρχουν και πρέπει να συζητηθούν. «Εμείς είμαστε η φωνή αυτών των πλατανιών που δεν πρέπει να κοπούν» είπε και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό ο Δραμινός να αναπνέει καθαρό αέρα».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας κ. Κατσιγιάννη, αναφέρθηκε στα προβλήματα προσβασιμότητας από ΑμεΑ και όχι μόνο στα πεζοδρόμια της πόλης αλλά και στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως τόνισε, «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν προβλήματα στα πεζοδρόμια» για τη μετακίνηση των πεζών και των ΑμεΑ. Όπως είπε, «αν εμποδίσουν τα κολονάκια, οι ρίζες ή κάτι άλλο, θα πρέπει να βρεθεί λύση», ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι ισότιμοι πολίτες, έχουν ίσες ευκαιρίες για ασφαλή, ισότιμη και αξιοπρεπή μετακίνηση. Δεν είμαστε στη λογική, ούτε να κοπούν τα πλατάνια, ούτε να διατηρηθούν τα πλατάνια. Είμαστε στη λογική ότι η πρόσβαση πρέπει να είναι αξιοπρεπής και ισότιμη… και το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί».

Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Δράμας κ. Μπόσκος, διάβασε μια επιστολή που είχε στείλει στον Νοέμβριο του 2017 στο Δήμο Δράμας για το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας ότι είχαν αναφερθεί στα προβλήματα προσβασιμότητας στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ τόνισε ότι «δεν είναι δικό μας θέμα αν θα κοπούν τα δέντρα ή όχι».