Home > νέα > Πορεία και απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στη Δράμα

Πορεία και απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στη Δράμα

Πορεία και απεργιακή

συγκέντρωση σήμερα στη Δράμα

 

 

Πορεία και απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Δράμα σήμερα στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε  στις 11.00 το  πρωί στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, όπου συμμετείχαν σχεδόν όλα τα σωματεία.

Οι διαδηλωτές, απαίτησαν να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά και για την αγορά εργασίας.

Η αύξηση στους μισθούς αλλά και η αναγκαιότητα καθολικής ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, βρέθηκαν επίσης  στο επίκεντρο των ομιλιών των εκπροσώπων των εργαζομένων, αφού αποτελούν μέρος του βασικού διεκδικητικού πλαισίου της Συνομοσπονδίας.

Φαρμακευτικός Σύλλογος

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Εκφράζουμε την αγωνία τόσο των μελών μας όσο και των ασθενών που δεχόμαστε καθημερινά στα φαρμακεία μας για το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, την αυξανόμενη ακρίβεια και τον πληθωρισμό, την χρόνια υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης και του δημοσίου συστήματος υγείας, τις συνεχώς αυξανόμενες ελλείψεις βασικών φαρμάκων και τις συνθήκες της μόνιμης κρίσης που βιώνουμε εδώ και δώδεκα χρόνια. Καλούμε την Πολιτεία να λάβει ενεργά μέτρα ανακούφισης των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, να κινηθεί με συνέπεια στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του κινδύνου της ενεργειακής φτώχειας που αντιμετωπίσουν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες και απειλεί με λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις και να στηρίξει έμπρακτα τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών και το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Δυναμικό παρών της ΟΕΒΕ Δράμας στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας

Η διοίκηση, τα μέλη και τα  Σωματεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Δράμας έδωσαν δυναμικό παρών στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στη σημερινή απεργία στην  πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, ενώνοντας τις φωνές τους με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Νομού Δράμας, από κοινού με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού & δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο της πανεθνικής ημέρας δράσης και κινητοποίησης.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας κ. Όθων Μουρμούρης, «η ραγδαία αύξηση, ιδίως των τιμών ενέργειας, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση υποχρεώσεων λόγω της πανδημίας έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο σημαντικό αριθμό μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων-ελεύθερων επαγγελματιών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων καθίσταται αναγκαία για τη βιωσιμότητα τους.

Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έναντι της καλπάζουσας ακρίβειας δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Η λογική των οριζόντιων επιδοτήσεων ουσιαστικά προσφέρει πόρους σε ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει όσους βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη, όπως είναι οι χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες χρειάζονται ουσιαστική στήριξη».

Το Σωματείο Εργαζομένων Γ. Ν. Δράμας

Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση δυναμικό παρών έδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, κατά την οποία χαιρέτισε ο Πρόεδρός του Γιάννης Παπαδόπουλος. Στο χαιρετισμό του ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων:

    Ως Σωματείο είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για τα σχέδια της κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε τις απολύσεις συμβασιούχων, τις αναστολές εργασίας  και την επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία. Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη είναι η συνέχεια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που έρχεται να κλείσει την πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου για τη  μεγάλη μάζα του λαού. Εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο τμήμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα, τώρα παραδίδεται και επίσημα ένα μεγάλο τμήμα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Επί της ουσίας τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε μια μεγάλη δεξαμενή τροφοδότησης του ιδιωτικού τομέα με ασθενείς που θα αντιμετωπίζονται ως πελάτες, ενώ η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας θα είναι ανάλογη με την τσέπη του κάθε ασθενή…

…Όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην προσπάθεια εμπορευματοποίησης και διάλυσης του ΕΣΥ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η υγεία είναι αγαθό κοινωνικό, και συνεπώς ό,τι συνδέεται με αυτή πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και να παρέχεται δωρεάν στον πολίτη.

Να απαιτήσουμε:

–      Την απόσυρση του υπό κατάθεση νομοσχεδίου

–      Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

–      Την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό

–      Την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμο προσωπικό

–      Την κατάργηση του Ν.4820/21 και την επιστροφή των συναδέλφων που βρίσκονται άδικα σε αναστολή εργασίας

–      Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που εργάζονται στο ΕΣΥ

–      Αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια

–      Επαναφορά του13ου και του 14ου μισθού

Μόνο με την αγωνιστική συμπόρευση των σωματείων και όλων των φορέων του λαϊκού κινήματος μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός ενιαίου, αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού.

Λέμε όχι στο νομοσχέδιο νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης. Όχι στο πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών. Υγεία λαϊκό δικαίωμα όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους.

“Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν υγεία”».

Αναλυτικά στην εφημερίδα στο φύλλο της Παρασκευής.