Home > Πρώτο Θέμα > Πόσες επιχειρήσεις άνοιξαν και έκλεισαν τη διετία2020 – 2021 στο Ν. Δράμας

Πόσες επιχειρήσεις άνοιξαν και έκλεισαν τη διετία2020 – 2021 στο Ν. Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δράμας Στ. Γεωργιάδης

Πόσες επιχειρήσεις άνοιξαν

και έκλεισαν τη διετία

2020 – 2021 στο Ν. Δράμας

► «Οι νέες επιχειρήσεις εστιάζουν κυρίως στα καφέ με την εξ αποστάσεως λειτουργία»

► Μικρή συνεχόμενη αύξηση που μαρτυράει σταθερότητα – Σε ποιους τομείς (εμπόριο, υπηρεσίες, μεταποίηση) έκλεισαν ή άνοιξαν νέες επιχειρήσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ στοιχεία για τη διετία 2020 – 2021, σχετικά με την επιχειρηματικότητα στο Νομό Δράμας, έδωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

Ο «Πρωινός Τύπος», ζήτησε από τον κ. Γεωργιάδη ορισμένα στοιχεία για τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του Covid-19 και τα δύο χρόνια που μόλις αφήσαμε πίσω, το πώς κινήθηκαν οι επιχειρήσεις στη Δράμα. Πόσες έκλεισαν και πόσες άνοιξαν αυτά τα δύο χρόνια και σε ποιους τομείς κινήθηκαν: εμπόριο, υπηρεσίες, μεταποίηση.

Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνεται το πόσες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη εργασιών, αλλά και πόσες από αυτές σταμάτησαν τις εργασίες τους και σε ποιους τομείς.

Όπως αρχικά εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης, τα στοιχεία αυτά αφορούν σε επιχειρήσεις που έχουν κάνει επίσημη έναρξη εργασιών μέσω της Εφορίας Δράμας, ενώ όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, σ’ αυτές περιλαμβάνονται μόνο όσες έκλεισαν επίσημα και πάλι μέσω της Εφορίας Δράμας. Υπάρχει ένα ποσοστό 10%15% επιχειρήσεων, οι οποίες δείχνουν να παραμένουν ενεργές στην Εφορία, παρ’ όλα αυτά όμως στην ουσία δεν λειτουργούν καθώς αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα από παλαιότερα.

Το γεγονός αυτό επισημαίνει εξ αρχής ο κ. Γεωργιάδης θεωρώντας το ως ένα σημαντικό στοιχείο: «Ως βασική αρχή, είναι αυτοί που κάνουν διαγραφή από την Εφορία. Όσοι δεν έκλεισαν από την Εφορία, εμφανίζονται ως ενεργές επιχειρήσεις. Μπορεί να υπάρχει ένα τέτοιο ποσοστό που δεν έκλεισαν στην Εφορία, υποτίθεται ότι υφίστανται, δεν εργάζονται αλλά δεν εμφανίζονται σ’ εμάς. Ως παράδειγμα έχουμε ακόμα εγγεγραμμένη την επιχείρηση Μάρμαρα Σκαρή, η οποία βρίσκεται σε εκκαθάριση».

Ενδιαφέρονται στατιστικά δεδομένα

Παρακάτω παρουσιάζουμε τα στατιστικά δεδομένα που έδωσε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Γεωργιάδης και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ενεργές επιχειρήσεις στα 2 χρόνια πανδημίας:

Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 είχαμε 5.550 ενεργές επιχειρήσεις.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 είχαμε 5.675 ενεργές επιχειρήσεις. Μια αύξηση δηλαδή 125 νέες επιχειρήσεις.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022 είχαμε 5.709 ενεργές επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι στο πρώτο δίμηνο του 2022, είχαμε την έναρξη 34 νέων επιχειρήσεων

Σύνολο ενεργών επιχειρήσεων στο Νομό Δράμας σήμερα: 5.709.

Αναλυτικότερα κατά Τμήμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα των επιχειρήσεων στη Δράμα στους βασικούς τομείς δραστηριοτήτων, όπως εμπόριο, υπηρεσίες, μεταποίηση.

Από 1 Ιανουαρίου 2020 ως 31 Δεκεμβρίου 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας με τα σκληρά lockdown, έχουμε 221 νέες εγγραφές και 124 διαγραφές. Αυτό είναι ένα συγκριτικό στοιχείο για το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Περίοδος 1 Ιανουαρίου – 31 Δεκεμβρίου 2020

Εγγραφές:

Στο Εμπορικό Τμήμα 75.

Στο Τμήμα Μεταποίησης 32.

Στο Τμήμα Υπηρεσιών 113.

ΣΥΝΟΛΟ: 220

Διαγραφές:

Στο Εμπορικό Τμήμα 47.

Στο Τμήμα Μεταποίησης 24.

Στο Τμήμα Υπηρεσιών 53.

ΣΥΝΟΛΟ: 124

 

Περίοδος 1 Ιανουαρίου – 31 Δεκεμβρίου 2021

Εγγραφές:

Στο Τμήμα Εμπορίου 80.

Στο Τμήμα Μεταποίησης 34.

Στο Τμήμα Υπηρεσιών 95.

ΣΥΝΟΛΟ: 209

Διαγραφές:

Στο Τμήμα Εμπορίου 39.

Στο Τμήμα Μεταποίησης 16.

Στο Τμήμα Υπηρεσιών 29.

ΣΥΝΟΛΟ: 84

 

Πρώτο δίμηνο 2022:

Εγγραφές:

Στο Τμήμα Εμπορίου 10.

Στο Τμήμα Μεταποίησης 06.

Στο Τμήμα Υπηρεσιών 26.

ΣΥΝΟΛΟ: 42.

Διαγραφές:

Στο Τμήμα Εμπορίου 04.

Στο Τμήμα Μεταποίησης 01.

Στο Τμήμα Υπηρεσιών 02.

ΣΥΝΟΛΟ: 07

Τα παραπάνω στοιχεία είναι αυτά που εμφανίζονται σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Εφορία).

Γεωργιάδης: Προβληματισμός τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Όπως εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, «αυτό που βλέπουμε αφορά κυρίως στο ζήτημα των ποιοτικών στοιχείων. Το πρώτο ποιοτικό στοιχείο, είναι ότι το Τμήμα Υπηρεσιών, αφορά κυρίως στην εστίαση. Αυτοί που εγγράφηκαν ειδικά μέσα στην πανδημία είναι νέες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν κυρίως στο χώρο του take away και του delivery, της εστίασης δηλαδή που λειτουργεί εξ αποστάσεως και κυρίως στον καφέ και όχι στο φαγητό. Έχουμε νέες επιχειρήσεις που αφορούν τον καφέ, ενώ όσον αφορά το φαγητό παραμένουν τα γνωστά σνακ-μπαρ. Αυτό όμως και μία παθογένεια, η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργεί ζήτημα», τονίζει ο  ίδιος.

Όσον αφορά το εμπόριο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τονίζει ότι «οι επιχειρήσεις που εγγράφονται είναι αυτές που ασχολούνται με το εμπόριο μέσω ηλεκτρονικών πωλήσεων κυρίως. Δεν προσθέτουν νέους ΚΑΔ, αλλά κάνουν καινούριες επιχειρήσεις. Η πλειοψηφία τους κινείται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι «το θετικό είναι πως έχουμε μια σταθερότητα στη μεταποίηση και μια σταθερότητα στο εξαγωγικό Τμήμα. Σ’ αυτό αντέξαμε. Αυτά που δεν άντεξαν, είναι οι  Υπηρεσίες, όπου φαίνεται ότι έχουμε και μεγάλη διαφοροποίηση. Τα αποτελέσματα είναι μεν θετικά, όμως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι αυτά που μας προβληματίζουν».

Στο σημείο αυτό ο κ. Γεωργιάδης διευκρινίζει όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα δεν είναι ότι είναι κακό να κάνω ένα καφέ. Αλλά ο αριθμός των καφέ που γίνονται, έχει προσανατολισμό στο take away και delivery. Ο αριθμός στον εμπορικό τομέα έχει κατεύθυνση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Δεν είναι κακό.

Από εκεί και πέρα όμως, όταν διαγράφονται μεταποιητικές επιχειρήσεις, τότε θα πρέπει να προβληματιστούμε. Δεν είναι όμως πολλές γιατί εγγράφονται κιόλας. Γι’ αυτό πρέπει να καταλάβουμε ό τι είμαστε σε μια σχετική σταθερότητα, παρ’ όλη την κρίση. Βέβαια δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόβλημα. Απλώς αντέξαμε μια κατάσταση μέσω της πολιτείας και θέλουμε περισσότερη στήριξη για να έχουμε και μια βοήθεια στο μέλλον. Αν  τις αφήσουμε αβοήθητες θα χαθούν. Και θέλουμε στήριξη σε βάθος χρόνου, ειδικά τώρα με τον πληθωρισμό και τα προβλήματα που έχουμε».

Βασικό μέλημα η στήριξη

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα και στην στήριξη μέσω των μέτρων κατά την περίοδο της πανδημίας, τονίζοντας: «Όσες επιχειρήσεις έμειναν σήμερα και είναι ενεργές, αυτό συμβαίνει και εξαιτίας των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση. Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα στήριξης, πολλές απ’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα υπήρχαν σήμερα. Και αν κάποιοι δεν έκλεισαν στην Εφορία ή θα κλείσουν αργότερα, πολλοί απ’ αυτούς είχαν ήδη προβλήματα από πριν και δεν κλείνουν. Δεν είναι σημερινά τα προβλήματά τους εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αποτέλεσμα από την στήριξη στις επιχειρήσεις και δεν είναι μόνο για τη Δράμα, αλλά είναι στο σύνολο της χώρας. Το ότι εδώ στη Δράμα κάποιοι φωνάζουν, το καταλαβαίνω. Μπορεί να έχουν χρέη κτλ., αλλά υπάρχουν όμως! Το βασικό μας μέλημα είναι να μπορέσουμε να τους στηρίξουμε για να συνεχίσουν ή να αλλάξουν κατεύθυνση για να βοηθηθούν».

Ο κ. Γεωργιάδης λέει ακόμα, ότι, «τα νούμερα από μόνα τους δεν αποτελούν εικόνα. Πρέπει να ξέρουμε και την αξιολόγηση. Εμείς λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα, αντέξαμε, αλλά θέλουμε περισσότερη στήριξη για να  αντέξουμε και στο μέλλον. Το πρόβλημα υπάρχει. Ότι είχε αποτέλεσμα η στήριξη των επιχειρήσεων, είναι εμφανές από τα νούμερα. Αλλιώς θα είχαμε εκατόμβες.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που επί της ουσίας είναι κλειστές, αλλά εμφανίζονται ως ενεργές στην Εφορία, αυτές ανέρχονται σε ένα ποσοστό 10%-15%. Οι περισσότερες εξ αυτών έρχονται με προβλήματα από το παρελθόν και δεν έκλεισαν τώρα.