Home > νέα > Πριμ 100 ευρώ στους κυνηγούς για κάθε νεκρό αγριόχοιρο σε Δράμα και Ξάνθη

Πριμ 100 ευρώ στους κυνηγούς για κάθε νεκρό αγριόχοιρο σε Δράμα και Ξάνθη

Πριμ 100 ευρώ στους κυνηγούς

για κάθε νεκρό αγριόχοιρο

σε Δράμα και Ξάνθη

 

 

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι η δράση της θήρευσης που είχε ξεκινήσει από τα Δασαρχεία Δράμας και Νευροκοπίου με σχετικά κλιμάκια πριν από μερικές εβδομάδας, δεν ήταν μάλλον αρκετή για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της Αφρικανικής Πανώλης.

Αν και μέχρι στιγμής, επίσημα, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα κρούσμα στην Ελλάδα και δη στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως στους Νομούς Δράμας και Ξάνθης, παρ’ όλα αυτά, η Αφρικανική Πανώλη βρίσκεται ήδη επί θύραις και είναι μάλλον θέμα χρόνου να εισβάλει και στην Ελλάδα.

Η θήρευση αγριόχοιρων στις περιοχές του Βώλακα, του Νευροκοπίου και του Παρανεστίου, έχει αποδώσει μέχρι στιγμής, ευτυχώς, μόνο αρνητικά αποτελέσματα, όσον αφορά την αναγνώριση του ιού στην Ελλάδα.

Προκειμένου όμως το ζήτημα αυτό να μην προχωρήσει, αλλά και να περιοριστεί όσο το δυνατόν καλύτερη η ασθένεια, φαίνεται πως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα είναι η θήρευση των αγριόχοιρων. Έτσι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2019 από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, πριμοδοτούνται οι κυνηγοί των περιοχών των Νομών Δράμας και Ξάνθης με το ποσό των 100 € για κάθε αγριόχοιρο που θηρεύουν ή ανευρίσκουν νεκρό.

Επίσης, με άλλη ΚΥΑ, εγκρίθηκε η λήψη ειδικών διαχειριστικών μέτρων καθώς και μέτρων επιτήρησης και ελέγχου για την πρόληψη εισόδου και περαιτέρω διασποράς της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε δυο περιοχές των Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης που βρίσκονται κοντά στο χωριό Mochure της Βουλγαρίας όπου στις 24.10.2019 επιβεβαιώθηκε κρούσμα της νόσου, σε απόσταση 1,2 χλμ από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τα όρια των δυο περιοχών που λαμβάνονται τα ειδικά μέτρα περιγράφονται αναλυτικά στο παράρτημα της εν λόγω ΚΥΑ.

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπει η ΚΥΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές (Υποπεριοχή I και ΙΙ) είναι και η απαγόρευση οποιασδήποτε ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων της θήρας – πλην της θήρας αγριόχοιρου-, της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των δασών, του αγροτουρισμού και της βόσκησης εκτρεφόμενων ειδών (βοοειδή, αιγοπρόβατα).

Η θήρα του αγριόχοιρου επεκτείνεται και διενεργείται όλες τις ημέρες της εβδομάδας και χωρίς περιορισμούς στην κάρπωση, με σκοπό την μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου.