Home > Πρώτο Θέμα > Προ το πυλών η έναρξη κατασκευής του έργου στις Ιαματικές Πηγές Ελευθερών Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας KNC Α.Ε., Ν. Χαρακίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

Προ το πυλών η έναρξη κατασκευής του έργου στις Ιαματικές Πηγές Ελευθερών Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας KNC Α.Ε., Ν. Χαρακίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

 Προ το πυλών η έναρξη κατασκευής

του έργου στις Ιαματικές Πηγές Ελευθερών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας

KNC Α.Ε., Ν. Χαρακίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Το μεγάλο αναπτυξιακό project και την εξέλιξη του έργου στα Λουτρά Ελευθερών, παρουσίασε χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δραμινής εταιρείας KNC Α.Ε., κ. Νίκος Χαρακίδης. Η εταιρεία, έχει αναλάβει από το 2017 το project μέσω του οποίου πρόκειται να αξιοποιηθούν οι ιαματικές πηγές της περιοχής στο μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία ενός ξεχωριστού 5άστερου τουριστικού καταλύματος.

Πρόκειται για μια μοναδική επένδυση στο είδος της, η οποία τοποθετεί στον χάρτη του τουρισμού, τόσο την Καβάλα, όσο και την Δράμα. Αποσκοπεί κυρίως στην εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών Ελευθερών, καθώς επίσης και στα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά του χώρου, όπως το θαλάσσιο μέτωπο, το οποίο βρίσκεται μόλις 800 μ. από τις εγκαταστάσεις, αλλά ταυτόχρονα και τα χαρακτηριστικά των ιαματικών πηγών Ελευθερών, του βουνού και του ποταμού, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην συνολική έκταση των 785 στρεμμάτων.

Η πορεία της επένδυσης

Η εταιρεία KNC Α.Ε., όπως μας εξήγησε ο κ. Χαρακίδης, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ολοκληρώσει τόσο τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), όσο και την αρχιτεκτονική προμελέτη σχετικά με το έργο, ενώ παράλληλα έχει καταθέσει όλους τους φακέλους στα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί και έχει κατατεθεί ο φάκελος χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ, οπότε αυτή τη στιγμή αυτό που αναμένεται είναι οι οριστικές εγκρίσεις από τους κρατικούς φορείς, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

«Θεωρούμε εφικτό και αναμένουμε εντός τους 2019 να έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και να απομένει η έναρξη της κατασκευής του έργου. Για τον λόγο αυτό θεωρήσαμε σωστό να ενημερωθεί, τόσο η κοινωνία, όσο και ο επιχειρηματικός κλάδος της Καβάλας και της Δράμας αναφορικά με το έργο, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

XARAKIDHS 1

Ο ιαματικός τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης

«Είναι γεγονός ότι οι ιαματικές πηγές της Ελλάδας αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο χώρος των Ελευθερών είναι ο πρώτος χώρος, ο οποίος πραγματικά αξιοποιείται και προχωράει σε μια σημαντική επένδυση σχετικά με τις ιαματικές πηγές. Ευελπιστώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα – γνωρίζοντας και τις προσπάθειες από την πλευρά των φορέων σε όλο τον ελλαδικό χώρο – θα έχουμε απτά αποτελέσματα και στις υπόλοιπες ιαματικές πηγές της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Χαρακίδης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, η χώρα μας έχει αναγνωρισμένες περισσότερες από 250 ιαματικές πηγές. Σίγουρα αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουρισμού, όπως σημείωσε ο κ. Χαρακίδης, το οποίο σήμερα δεν εκμεταλλεύεται και ίσως είναι ένα από τα λίγα χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορούσαν να προσδώσουν βιωσιμότητα στη λειτουργία κατά τη διάρκεια όλου τους έτους στα ελληνικά resort.

Τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την επένδυση

Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, όπου το κατασκευαστικό κομμάτι αφορά περίπου στα 25 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα αφορούν στις προμελέτες, μελέτες κλπ. Με βάση τις προμελέτες που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία με τους συνεργάτες της, όπως μας εξήγησε ο κ. Χαρακίδης, οι άμεσες θέσεις που θα δημιουργηθούν κατά την φάση λειτουργίας της επένδυσης είναι 200 και ταυτόχρονα υπολογίζεται ότι περίπου 500 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν έμμεσα προς τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της εταιρείας.

Ιστορικότητα του χώρου και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος

Οι ιαματικές πηγές Ελευθερών είναι ίσως από τις παλαιότερες ιαματικές πηγές, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε αρχικά το δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς έχει επιλέξει τον απόλυτο σεβασμό της ιστορίας των ιαματικών πηγών, ενώ παράλληλα επιθυμία της είναι να αξιοποιηθούν τα σημαντικότερα κτίσματα. «Επειδή ο χώρος είναι 785 στρέμματα και το μεγαλύτερο κομμάτι του αποτελεί δασική έκταση, έχουμε αποφασίσει ότι με απόλυτο σεβασμό στη φύση και την ιστορία του χώρου θα καταβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε να αναδειχθεί ο φυσικός χώρος και όχι με παρεμβάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν τη φύση».

Τα ιαματικά και θεραπευτικά νερά των Ελευθερών

Η εταιρεία KNC Α.Ε., από τη στιγμή που ανέλαβε τον χώρο έχει προχωρήσει σε μελέτες σχετικά με τα ιαματικά νερά των πηγών των Ελευθερών. Ουσιαστικά, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρακίδης, ο υδροφόρος ορίζοντας προστατεύεται από μόνος του με φυσικό τρόπο και ταυτόχρονα προσφέρει στον χώρο σταθερή ποσότητα ιαματικών νερών.

Παράλληλα, είναι συγκεκριμένες οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών Ελευθερών, όπως είναι οι νευρολογικές παθήσεις, αλλά και οι δερματικές, οι οποίες μπορούν να θεραπευτούν σε ένα βαθμό με τακτικές επισκέψεις .

Συνδυασμός τουριστικής ανάπτυξης Δράμας και Καβάλας

Ο τρόπος που θα συνδυαστεί η Δράμα με την Καβάλα είναι πολύ συγκεκριμένος και στοχευμένος από την εταιρεία. Θα δημιουργηθούν ελκυστικά τουριστικά πακέτα προς τους επισκέπτες, όπως σημειώνει ο κ. Χαρακίδης, τα οποία θα αναφέρονται σε συγκεκριμένα σημεία, που θα αναδεικνύουν το κάλλος της κάθε πόλης. Π.χ. επισκέψεις στα οινοποιεία, περιπατητικές διαδρομές στο Φαλακρό όρος, ανάδειξη του σπηλαίου Μααρά, των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων κλπ.