Home > Πρώτο Θέμα > Η πρόεδρος του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Χωριστής, κα. Σοφία Τσιρακίδου και ο ζωγράφος Κώστας Ζαμπίδης που επιμελείται τα άρματα, μιλάνε στον «Π.Τ.»

Η πρόεδρος του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Χωριστής, κα. Σοφία Τσιρακίδου και ο ζωγράφος Κώστας Ζαμπίδης που επιμελείται τα άρματα, μιλάνε στον «Π.Τ.»

Ο θεσμός του καρναβαλιού της Χωριστής

Το καρναβάλι της Χωριστής σατιρίζει

και φέτος την επικαιρότητα

Η πρόεδρος του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Χωριστής, κα. Σοφία Τσιρακίδου και ο ζωγράφος Κώστας Ζαμπίδης που επιμελείται τα άρματα, μιλάνε στον «Π.Τ.»

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς στην Χωριστή Δράμας, οι οποίες κορυφώνονται την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας με την παρέλαση των καρναβαλιστών και των αρμάτων.

Το καρναβάλι της Χωριστής, χρονολογείται την περίοδο του μεσοπολέμου, όπου οι κάτοικοι την Καθαρά Δευτέρα, μεταμφιέζονταν και μαζεύονταν στο Δημοτικό Σχολείο της Χωριστής, με άρματα τα οποία κατασκεύαζαν οι ίδιοι. Εκεί, συγκεντρώνονταν και πραγματοποιούσαν το μεγάλο γλέντι, τον τρανό χορό.

Ο θεσμός του καρναβαλιού της Χωριστής, δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα, αντίθετα βελτιώνεται και διατηρεί αναλλοίωτα τα σατυρικά στοιχεία και την παράδοση με το δεκαήμερο των εκδηλώσεων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής, αναλαμβάνει κάθε χρόνο την διοργάνωση, με την αμέριστη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, του Δήμου Δράμας και της Τοπικής Κοινότητας Χωριστής. Ασφαλώς, δεν λείπουν και οι εθελοντές από μια τέτοια διοργάνωση, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους μαζί με τους διοργανωτές, αλλά και όλους του συμμετέχοντες του καρναβαλιού.

Το καρναβάλι της Χωριστής, χαρίζει κάθε χρόνο στους θεατές ένα μοναδικό θέαμα για την περιοχή μας, γεμάτο χρώματα, σάτυρα, μουσική και με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων στην παρέλαση των καρναβαλιστών.

Η εφημερίδα μας, επικοινώνησε με την πρόεδρο του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής, κα. Σοφία Τσιρακίδου, η οποία μας μίλησε για τον θεσμό του καρναβαλιού της Χωριστής, τις φετινές συμμετοχές, αλλά και την ιστορία αυτού του θεσμού.

«Το κεντρικό άρμα του φετινού καρναβαλιού έχει ως θέμα: η «Lady και ο Trump», όπου η Lady είναι η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος θέλει να επιβληθεί στην Ευρώπη.

Οι συμμετοχές των ομάδων για την παρέλαση συνεχώς αυξάνονται, και δηλώνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή, ενώ μέχρι στιγμής έχουμε δέκα συμμετοχές αρμάτων με τις ομάδες τους.

Οι ρίζες του πατροπαράδοτου εθίμου του καρναβαλιού της Χωριστής, κρατάνε από πολύ παλιά. Ο θεσμός του καρναβαλιού, ξεκίνησε από το χιούμορ των κατοίκων της Χωριστής, περίπου την περίοδο του μεσοπολέμου, όπου και καθιερώθηκε η Καθαρά Δευτέρα. Εκείνη την ημέρα, οι κάτοικοι μεταμφιέζονταν και μαζεύονταν στο Δημοτικό Σχολείο της Χωριστής, με άρματα τα οποία κατασκεύαζαν οι ίδιοι. Στο Σχολείο, συγκεντρώνονταν και πραγματοποιούσαν το μεγάλο γλέντι, τον τρανό χορό, τις οποίες πλαισίωναν μουσικά η Φιλαρμονική του χωριού, αλλά και διάφορες μουσικές ορχήστρες.

Την Κυριακή, πριν από την Καθαρά Δευτέρα, γινόταν η καθιερωμένη χοροεσπερίδα των κατοίκων, αλλά και επισκεπτών από τα όμορα χωριά όπου όλοι διασκέδαζαν στο Αναγνωστήριο.

Έτσι, αυτό το έθιμο ξεκίνησε από τότε, ενώ με την πάροδο του χρόνου υπήρξαν δυο άνθρωποι, η Λέγγω και ο Γκόγκας, δηλαδή η Ελένη Παγωνίδου και ο Γιώργος Σαμαράς, οι οποίοι ξεσήκωναν όλο το χωριό τις ημέρες της Αποκριάς.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, άρχισαν οι κάτοικοι να συμμετέχουν όλο και περισσότερο, κατασκευάζοντας πλέον κάθε γειτονιά το δικό της άρμα, το οποίο επανδρωνόταν από τους ανθρώπους της κάθε περιοχής, ενώ κατέληγαν όλοι στο Δημοτικό Σχολείο.

Από το 1976 και έπειτα, ανέλαβε ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής την διοργάνωση του καρναβαλιού. Από το 1989, ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Χωριστής, Γεώργιος Τομπουλίδης, θέλησε να βοηθήσει το καρναβάλι, δίνοντάς του μια άλλη μορφή, ενισχύοντας οικονομικά τα άρματα, τις στολές και την γενικότερη διοργάνωση, ενώ καθιέρωσε και το 10ήμερο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, το οποίο διατηρούμε μέχρι και σήμερα.

Συνεχίζουμε και εμείς ως Σύλλογος μέχρι και σήμερα την διοργάνωση των πολιτιστικών και καρναβαλικών εκδηλώσεων, με την κορύφωση όλων αυτών την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, και την μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών».

16729305_1365826010141331_7778584624424498028_n 16712000_1365825740141358_7739351455283358914_n

Από την πλευρά του, ο Δραμινός ζωγράφος Κώστας Ζαμπίδης, ο οποίος κατασκευάζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα άρματα για το καρναβάλι της Χωριστής, μίλησε στην εφημερίδα μας για τις κατασκευές των αρμάτων και την δουλειά η οποία απαιτείται ώστε να πάρουν μορφή τα τεράστια κομμάτια από φελιζόλ.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε κατασκευάσει εφτά άρματα με κεντρικό αυτό που απεικονίζει την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η θεματολογία του φετινού καρναβαλιού, σχολιάζει καυστικά και όχι μόνο, θέματα της επικαιρότητα αλλά και της καθημερινότητάς μας. Το βασικό υλικό που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή των αρμάτων είναι το φελιζόλ, ενώ στη συνέχεια μπαίνουν τα χρώματα αλλά και διάφορα συμπληρωματικά υλικά ώστε να αποδοθεί με τον καλύτερο τρόπο η τελική μορφή του άρματος.

Είναι αρκετά δύσκολη η κατασκευή των αρμάτων, καθώς ο χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος. Το θέμα του άρματος, το επιλέγει η εκάστοτε ομάδα που θα λάβει μέρος, και εμείς προσπαθούμε να εμπνευστούμε την μορφή αυτού του άρματος, και να το υλοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Χωριστής

Σήμερα Τρίτη, στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί βραδιά τσίπουρου, στην αίθουσα του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Χωριστής, με την συμμετοχή των «Σαφράν», και του Δήμου Τσιρίτη. Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Χωριστής, θα πραγματοποιηθεί βραδιά καντάδας, με την συμμετοχή του Σίμου Μπεΐνογλου, και τραγούδια από την χορωδία του ΚΑΠΗ Χωριστής. Ακολούθως, την Παρασκευή 24 του μηνός, στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί πάρτυ νεολαίας, στην αίθουσα του Μουτσικοχορευτικού Συλλόγου Χωριστής, με την συμμετοχή του dj Akito, με latin, ελληνικές και ξένες επιτυχίες. Το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ο τρανός χορός, στο κέντρο διασκέδασης «Ρέμα», με τα Χάλκινα της Κοζάνης, και την συμμετοχή του Σίμου Μπεΐνογλου. Ακολούθως, την Κυριακή 26 του μηνός, στις 11 το πρωί, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Οι Ρίζες μας, Αμοργιανή, Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος», Ιχνηλάτες Καβάλας, Θρακική Εστία Καβάλας, Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία», θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Παράλληλα, την ίδια ημέρα στη 1 το μεσημέρι, θα αναβιώσουν παραδοσιακά παιχνίδια που χάθηκαν, ενώ στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί πάρτυ, στο Credo Café Bar, με την συμμετοχή του dj Dimitri Duke, με latin, ελληνικές και ξένες επιτυχίες.

Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα, το πρόγραμμα ξεκινάει στις 12 το μεσημέρι, με τους ήχους της μπάντας Fasarioso, με τους ξεσηκωτικούς ρυθμούς από τα τύμπανα, διατυμπανίζουν την έναρξη της καρναβαλικής παρέλασης. Την παρέλαση ανοίγει στις 1.30 το μεσημέρι, η μπάντα του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού θα παρελαύνουν και θα χορεύουν στους ρυθμούς του καρναβαλιού ξυλοπόδαροι με αποκριάτικες φιγούρες. Καθόλη την διάρκεια της παρέλασης, θα συμμετέχει μουσικά ο dj Duke, μέχρι και την λήξη.

Οι κορύφωση των εκδηλώσεων, πραγματοποιείται με την παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *