Έκλεισε στις 30 Αυγούστου όπως είχε οριστεί
Από του χρόνου και πάλι η λαϊκή
αγορά παραγωγών του Σαββάτου
Πρόεδρος Β. Μαυροβασίλης: Στόχος να αλλάξουμε τις ημερομηνίες και να ανοίγουμε από τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝ ΚΑΙ δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση, παρ’ όλα αυτά, το Σάββατο 30 Αυγούστου, η λαϊκή αγορά παραγωγών του Σαββάτου έκλεισε, χωρίς να μπορέσει να πάρει κάποια παράταση, έστω για ένα μήνα ακόμα, ή μέχρι τέλος του έτους.
Όπως είναι γνωστό, η νέα Θεματική Αγορά Παραγωγών, η οποία είχε πάρει άδεια να λειτουργεί για τρεις μήνες κάθε έτος, συν άλλους τρεις παράταση, είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Στόχος ήταν να λειτουργεί για τρεις μήνες από τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και το Μάιο και με παράταση άλλους τρεις, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
Έτσι, αφού οι διάφορες διαδικασίες και οι καταγγελίες που έγιναν χωρίς επιτυχία για τους καταγγέλλοντες, ροκάνισαν κυριολεκτικά τον χρόνο, τελικά λειτούργησε μόνο μέχρι 30 Αυγούστου, όπως θα γινόταν αν άνοιγε από τον Μάρτιο. Αν και φαίνεται να έγινε προσπάθεια ώστε να δοθεί κάποια παράταση και να συνεχίσει να λειτουργεί ώστε να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, εντούτοις δεν έγινε εφικτό και σταμάτησε.
Επειδή όμως δεν υπήρξε και καμιά επίσημη ανακοίνωση, είτε από το σωματείο Παραγωγών, είτε από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, αρκετοί ήταν οι συμπολίτες μας που το περασμένο Σάββατο πήγαν στο χώρο στάθμευσης του Διοικητηρίου για τις αγορές τους και τελικά δεν βρήκαν εκεί τους παραγωγούς.
Από του χρόνου πάλι
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του σωματείου παραγωγών της θεματικής αγοράς κ. Μαυροβασίλης, τονίζει ότι «όλα έγινα νόμιμα. Το πρόβλημα είναι ότι όπως είναι γνωστό, μας ροκάνισαν το χρόνο με τις προσφυγές και τις καταγγελίες και έκλεισε στον προβλεπόμενο χρόνο. Περιμέναμε μήπως πάρουμε κάποια παράταση της παράτασης, αλλά δεν έγινε τελικά».
Όπως λέει, «αυτό ήταν ήδη ψηφισμένο από την Περιφέρεια ΑΜΘ και περιμέναμε ότι θα μπορούσε ίσως να αλλάξει, τελικά όμως δεν κατέστη εφικτό».
Ερωτώμενος για το τι θα γίνει στη συνέχεια, ο ίδιος τονίζει ότι πλέον «η θεματική αγορά θα ανοίξει και πάλι από το 2026», και εξηγεί ότι «θα ζητήσουμε αλλαγή του χρονικού διαστήματος ώστε να διανύσουμε το φθινόπωρο».
Αυτό που σημειώνει, είναι ότι «το ζενίθ των παραγωγών – ακόμα και για τις πατάτες, είναι από τον Αύγουστο μέχρι και τον Φεβρουάριο. Οι πιο αδικημένοι από τους παραγωγούς είναι οι πατατάδες, καθώς, από τέλος Αυγούστου αρχίζει η συγκομιδή της πατάτας».
Σημειώνει ακόμα ότι, «ακόμα και τον Ιούλιο, αρκετός κόσμος έλλειπε. Τώρα θα το θέσουμε εκ νέου σαν πρόταση, η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου από την Περιφέρεια. Για εμάς πάντως, ακόμα κι αυτό το λίγο, είναι σημαντικό».

