Home > νέα > Προς «κεντρικοποίηση» και κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Δράμας στο άμεσο μέλλον (;) Την πίεση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας προς την κυβέρνηση ζητάει με επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων των Δ.Ο.Υ. Καβάλας – Δράμας

Προς «κεντρικοποίηση» και κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Δράμας στο άμεσο μέλλον (;) Την πίεση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας προς την κυβέρνηση ζητάει με επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων των Δ.Ο.Υ. Καβάλας – Δράμας

Οι κίνδυνοι που θα προκύψουν

Προς «κεντρικοποίηση» και κλείσιμο

της Δ.Ο.Υ. Δράμας στο άμεσο μέλλον (;)

Την πίεση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας προς την κυβέρνηση ζητάει με επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων των Δ.Ο.Υ. Καβάλας – Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) στη Δράμα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, εντούτοις φαίνεται ότι είναι κάτι που θα γίνει σε επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων των Δ.Ο.Υ. Καβάλας-Δράμας.

Σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νικολαΐδης, είχε πάρει την ασαφή απάντηση στις αρχές Απριλίου από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Κώτσηρα, ότι «Η πληροφόρηση που υπάρχει από την ΑΑΔΕ είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για οποιαδήποτε αναδιάρθρωση αυτή τη στιγμή στη Δράμα. Οπότε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα».

Παρ’ όλα αυτά, ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Δράμας, είχε ανακοινώσει το ίδιο διάστημα, ότι πρόθεση της ΑΑΔΕ είναι να υπάρξει η δημιουργία κεντρικών φορολογικών υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα, τΚέντρο Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΕ.ΦΟ.ΔΕ.), Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.), Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) κ.ο.κ.»

Είναι μια διαδικασία η οποία έχει βαφτιστεί ως «κεντρικοποίηση», και έτσι αναφέρεται σε επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. των Νομών Καβάλας – Δράμας, που απέστειλε στο δήμαρχο Δράμας, ζητώντας την έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

Αναλυτικότερα, με επιστολή του προς το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Καβάλας – Δράμας, ζητάει την υποστήριξη με κάθε δυνατό τρόπο της παραμονής των περιφερειακών φορολογικών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) με την υπάρχουσα μορφή, πίεση προς την κεντρική κυβέρνησης «για τη ματαίωση του απευκταίου σχεδίου» και την ψήφιση σχετικού ψηφίσματος, δηλώνοντας έτσι την αντίθεση του Δήμου στην «κεντρικοποίηση» των φορολογικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Καβάλας – Δράμας, [η Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), σε συνεργασία με την κυβέρνηση, προτίθεται εντός του έτους 2025 να «κεντρικοποιήσει», να αναδιαρθρώσει και, εν τέλει, να κλείσει τις περιφερειακές φορολογικές υπηρεσίες. Αυτό σκοπεύει να κάνει και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, δηλαδή να καταργήσει τις περιφερειακές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Γ.Ε.Φ.) και να μεταφέρει όλες τις βασικές αρμοδιότητες των Δ.Ο.Υ. σε «κεντρικές» υπηρεσίες που θα δημιουργήσει σε διαφορετικές πόλεις της Περιφέρειας.

Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας κεντρικές φορολογικές υπηρεσίες ανά αντικείμενο, όπως Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΕ.ΦΟ.ΔΕ.), Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.), Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) κ.ο.κ. και το ίδιο δρομολογείται από την Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. και για την επαρχία εντός του έτους 2025.

Η «κεντρικοποίηση» των φορολογικών υπηρεσιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με κατάργηση των Δ.Ο.Υ., αντί να οδηγήσει σε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, απέτυχε παταγωδώς και μετατράπηκε σε «ψηφιακό εφιάλτη», σε ταλαιπωρία και απουσία εξυπηρέτησης των πολιτών και επαγγελματιών, δημιουργήθηκε ένα γενικότερο φορολογικό «μπάχαλο». Η «κεντρικοποίηση» στις φορολογικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, ανεστάλη και πήρε παράταση, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην Αττική, π.χ. τα συσσωρευμένα χιλιάδες εκκρεμή ηλεκτρονικά αιτήματα στις εν λόγω κεντρικές υπηρεσίες της Αττικής μεταφέρθηκαν για διεκπεραίωση στις Δ.Ο.Υ. της επαρχίας.]

Όπως αναφέρουν παρακάτω, οι κίνδυνοι που θα προκύψουν από μια τέτοια «κεντρικοποίηση», είναι:

[Αποψίλωση, κατάργηση των υφιστάμενων Δ.Ο.Υ., υποβάθμιση των παρεχόμενων φορολογικών – οικονομικών υπηρεσιών που μειώνει την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και αναχαιτίζει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας.

Δυσκολία πρόσβασης/επικοινωνίας με τις «κεντρικοποιημένες» υπηρεσίες δημιουργώντας προβλήματα στο «επιχειρείν» και στην οικονομική ανάπτυξη, λόγω καθυστερήσεων επιστροφής φόρων, πρόσθετης γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να χάνονται προθεσμίες, επιδοτήσεις, διαγωνισμοί και προγράμματα.

Αύξηση λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, καθώς ο βαθμός ψηφιοποίησης δεν είναι ικανός να αποτρέψει την φυσική παρουσία των πολιτών στις υπηρεσίες, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας των φορολογικών ζητημάτων, τόσο στη συναλλαγή (ΦΠΑ, Εισόδημα, Μητρώο) όσο και στον έλεγχο και στο δικαστικό τμήμα.

Κατάργηση της διοικητικής και χωροταξικής διαίρεσης της χώρας, ο κάθε νομός θα πάψει να έχει μία ενιαία φορολογική υπηρεσία, η κεντρικοποίηση στην Αττική και Θεσσαλονίκη έγινε ανά νομό, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα πρόκειται να γίνει ανά περιφέρειες.]

Αναφέρει επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων σε άλλο σημείο ότι, «το επιχείρημα ότι η Δ.Ο.Υ. είναι παρωχημένο μοντέλο, είναι έωλο και αβάσιμο, γιατί είναι μοντέλο δοκιμασμένο, που ταιριάζει στην ελληνική πραγματικότητα και στο διοικητικό και γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας (νησιωτικότητα, ορεινότητα, παραμεθόριες περιοχές, απομόνωση, δύσκολη πρόσβαση). Οι Δ.Ο.Υ. είναι περιφερειακές φορολογικές υπηρεσίες με κάθετη δομή, που περικλείουν όλα τα φορολογικά και εισπρακτικά αντικείμενα και έχουν τμήματα τα οποία αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται μεταξύ τους εύκολα και γρήγορα».