Home > νέα > Πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων ποικίλου περιεχομένου και ενδιαφέροντος κοσμούν την Βιβλιοθήκη της Δράμας

Πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων ποικίλου περιεχομένου και ενδιαφέροντος κοσμούν την Βιβλιοθήκη της Δράμας

Πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων ποικίλου περιεχομένου και ενδιαφέροντος

κοσμούν την Βιβλιοθήκη της Δράμας

Δωρεά 304 βιβλίων στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Παρουσίαση της δωρεάς 304 βιβλίων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σε συνέντευξη τύπου, στον χώρο της Βιβλιοθήκης, από την Διευθύντρια κα. Μαρία Καπία, και τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Θεοχάρη Γαλιαλίδη.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας στο πλαίσιο των συνεργασιών που αναπτύσσει, για μία ακόμη φορά εντάχθηκε στις δράσεις του  Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου (ΚΙΚΠΕ) καθώς και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Future Library.

27485244_1561534000599274_1859656660_o

Από αριστερά, η κα. Μαρία Καπία και ο κ. Θεοχάρης Γαλιαλίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαλιαλίδης, τον Δεκέμβριο του 2017, η ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ. Δράμας, παρέλαβε ως δωρεά από το Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ και μέσω του Future Library, 304 βιβλία, τα οποία θα εμπλουτίσουν τις συλλογές της. Πρόκειται για βιβλία ποικίλου περιεχομένου και ενδιαφέροντος, αξιόλογων και πρόσφατων εκδόσεων, που ανταποκρίνονται σε διαφορετικά πνευματικά ενδιαφέροντα και ποικίλες κατηγορίες χρηστών. Τα βιβλία, παρέλαβε η Βιβλιοθήκη της Δράμας στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης και ενίσχυσης των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών, που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

«Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει μια τέτοια δράση, παρόμοια είχε ξανασυμβεί το 2013, όπου και πάλι η βιβλιοθήκη είχε εμπλουτιστεί με μια σειρά από βιβλία», όπως σημείωσε ο κ. Γαλιαλίδης.

Τι είναι το ΚΙΚΠΕ

Παράλληλα, ο κ. Γαλιαλίδης, αναφέρθηκε στο Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ, εξηγώντας ότι είναι ένα ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Αθήνα από το 1988. Έχει δυο κύριους σκοπούς, ο ένας είναι η προσφορά κοινωνικού έργου, και ο δεύτερος σκοπός του είναι η υποστήριξη δράσεων στον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα.

Το ΚΙΚΠΕ, συμμετέχει από το 2012 στο πρόγραμμα της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Future Library, το οποίο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αφορά στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση 120 βιβλιοθηκών της χώρας, και η συμμετοχή του Ιδρύματος στην προσπάθεια συνίσταται στον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών με νέες εκδόσεις.

«Εδώ εντάσσεται και η σημερινή δωρεά των βιβλίων. Εμείς ως Βιβλιοθήκη, θέλουμε να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά τόσο το ΚΙΚΠΕ όσο και το Future Library, για την στήριξη που προσφέρουν στην Βιβλιοθήκη Δράμας, μέσω αυτής της δωρεάς και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Η Βιβλιοθήκη, από την πλευρά της δεσμεύεται ότι αφού επεξεργαστεί βιβλιοθηκονομικά την εν λόγω δωρεά, θα την εντάξει στις συλλογές της ώστε να μπορεί η κοινωνία της Δράμας και οι χρήστες να την αξιοποιήσουν μέσω της διαδικασίας του δανεισμού», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Γαλιαλίδης.

27535655_1561534343932573_50471990_o

Από την πλευρά της η κα. Καπία, αναφέρθηκε στην εν λόγω δωρεά, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Τα βιβλία τα οποία δωρίζει πάντοτε το ΚΙΚΠΕ, είναι οι πιο σύγχρονες εκδόσεις, του 2016 και του 2017.

Πρόκειται για αξιόλογες εκδόσεις και για εκδόσεις ουσιαστικά που πραγματεύονται όλα τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και ζητήματα που αφορούν τόσο στους χρήστες μιας βιβλιοθήκης όσο και στους πολίτες μια κοινότητας.

Η δεύτερη φορά που συνεργαστήκαμε με το ΚΙΚΠΕ ήταν το 2015, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των μαθημάτων διδασκαλίας, όπου πραγματοποιήθηκε ένα διήμερο στην Βιβλιοθήκη, με γνωστούς ακαδημαϊκούς, οι οποίοι παρουσίασαν κάποια σύγχρονα θέματα με πιο απλοϊκό τρόπο, τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στο ευρύτερο κοινό της Δράμας».

Με την δωρεά αυτή, όπως μας εξήγησε η κα. Καπία, εμπλουτίστηκαν έντεκα δημόσιες, δημοτικές, περιφερειακές και βιβλιοθήκες του κέντρου, και αυτό έγινε διότι το ΚΙΚΠΕ έχει την πεποίθηση ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει να στηριχθεί το έργο κάποιων πολιτιστικών φορέων οι οποίοι λειτουργούν ως «φάροι» σε κάποιες κοινότητες.

Ακόμη, η κα. Καπία πρόσθεσε ότι: «Εδραία πεποίθηση του ΚΙΚΠΕ είναι ότι το έντυπο βιβλίο δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλειφθεί γιατί καλύπτει πρακτικές και ψυχολογικές ανάγκες που οι ηλεκτρονικές εκδόσεις δεν μπορούν να καλύψουν.

Για τον λόγο αυτό, συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω του εμπλουτισμού τον βιβλιοθηκών με εκδόσεις που επιλέγονται τόσο για το αξιόλογο περιεχόμενο τους όσο και για την άρτια εκδοτική τους εμφάνιση.

Οι βιβλιοθήκες που ενισχύονται από το Ίδρυμα αποτελούν τον πλέον σημαντικό και ενίοτε τον μόνο πόλο επιμόρφωσης και πολιτισμού για τον τόπο όπου λειτουργούν».

27479949_1561534320599242_968139971_o

Η επιλογή των βιβλιοθηκών οι οποίες θα λάβουν την δωρεά, γίνεται βάσει κάποιας σειράς κριτηρίων προτίμησης και βιωσιμότητας, τα οποία είναι τα ακόλουθα: αποτελεσματική διοικητική οργάνωση, διοργάνωση επιτόπιων εκδηλώσεων προβολής της δωρεάς, έκθεση του υλικού που παρουσιάζει των συγκεκριμένων εκδόσεων, προβολή στον τοπικό τύπο, ικανοποιητικός αριθμός μελών και επισκεπτών κάθε βιβλιοθήκης, τεχνολογική υποδομή των επισκεπτών (υπολογιστές, πρόσβαση στο διαδίκτυο, εκτυπωτές), λειτουργία παιδικού – εφηβικού τμήματος, οργάνωση δημιουργικών εργαστηρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Όπως υπογράμμισε η κα. Καπία, κατά τα έτη 2012 – 2017, το ΚΙΚΠΕ ενίσχυσε 60 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, με 22.000 βιβλία από την ετήσια παραγωγή επιλεγμένων εκδοτών. Οι ίδιες βιβλιοθήκες, εγγράφθηκαν επίσης συνδρομήτριες στα έντυπα Athens review books και Κοινωνικές Επιστήμες, με πρωτοβουλία και δαπάνη του Ιδρύματος.

«Σε αυτή την φάση ολοκληρώθηκε η βιβλιοθηκονομική επεξεργασία, το σφράγισμα της και το πέρασμα της στο βιβλίο εισαγωγής, οπότε ακολουθεί η εισαγωγή των τεκμηρίων στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης.

Σε 1-1,5 μήνα, δεσμευόμαστε ότι θα είναι έτοιμα τα βιβλία προς διάθεση στο κοινό της Δράμας, και καλούμε όλους να κάνουν χρήση αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας και πλούσιας συλλογής», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η κα. Καπία.

Οι έντεκα Βιβλιοθήκες που έλαβαν την δωρεά των 304 βιβλίων είναι: η Αισχύλεια δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευσίνας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λειβαδιάς, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αχαρνών, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, η Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.