Μέσω της ΟΧΕ Ροδόπης από την ΑΜΘ
Προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης
του ορεινού όγκου του Δήμου Δράμας στο Σιδηρόνερο
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΕΝΑ ενδιαφέρον θέμα, που «βάζει τα θεμέλια της ανάδειξης του ορεινού όγκου» του Δήμου Δράμας, άνοιξε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιουνίου.
Το θέμα που είχε τίτλο: «Έγκριση ή μη Οικονομοτεχνικής Μελέτη για την αξιοποίηση ακινήτου στα γεωγραφικά όρια της Κοινότητας Σιδηρονέρου του Δήμου Δράμας», συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα, καθώς θα πρέπει ο Δήμος να προλάβει την κατάθεση της πρότασης στο χρηματοδοτικό εργαλείο Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ορεινού Όγκου Ροδόπης και Ποταμού Νέστου (ΟΧΕ Ροδόπης), της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης προγράμματος Αν. Μακεδονίας Θράκης 2021 – 2027.
Σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής, στόχος είναι «να αναδείξουμε αυτόν τον γίγαντα, τον ορεινό όγκο, βάζοντας ένα θεμέλιο για να χτίσουμε το κομμάτι που λέγεται ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού».
Από την πλευρά τους, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σημείωσαν ότι η ΟΧΕ Ροδόπης αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και είναι μια ευκαιρία ο Δήμος να εντάξει προτάσεις στο πρόγραμμα αυτό και ψήφισαν ομόφωνα.
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Δράμας σημείωσε ότι «ο Δήμος Δράμας αλλάζει σελίδα», λέγοντας ότι «όλα αυτά τα χρόνια, στον ορεινό όγκο, ο Δήμος μας δεν είχε κάποια σοβαρή παρέμβαση».
Επί της ουσίας, η οικονομοτεχνική μελέτη προβλέπει την αναπαλαίωση ενός κτιρίου, το οποίο θα έχει το ρόλο ενός κέντρου ανάπτυξης ορεινών δραστηριοτήτων. Στο κέντρο θα αναπτυχθούν υποδομές για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, φορέων και επιχειρήσεων, οι οποίες θα αναπτύσσουν υπαίθριες ορεινές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, παρατήρηση μανιταριών και άλλα.
Επίσης, από το Κέντρο αυτό, θα μπορούν διάφοροι φορείς και σύλλογοι να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του για την υλοποίηση δράσεων πολιτιστικού, περιβαλλοντολογικού και τουριστικού χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας παράλληλα και τον εξοπλισμό που θα διαθέτει.
Αν το κτίριο αυτό δεν ανακατασκευαστεί και δεν αναπαλαιωθεί, υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει. Σύμφωνα με την μελέτη που έχει γίνει, ο προϋπολογισμός του αγγίζει το 1.900.000 ευρώ.
Αυτό που ειπώθηκε μεταξύ άλλων, είναι ότι ο Δήμος Δράμας διαθέτει ήδη από προηγούμενο έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας, ποδήλατα βουνού και εξοπλισμό τοξοβολίας, τα οποία θα εγκατασταθούν σε κτίριο του οικισμού Σιδηρονέρου, δημιουργώντας έτσι συνθήκες κεφαλαιοποίησης υφιστάμενων υποδομών. Επιπλέον, η ορεινή έκταση του Δήμου Δράμας, διαθέτει ήδη μονοπάτια που καλύπτουν την Τ.Κ. Σιδηρονέρου, Σκαλωτής και Καλλικάρπου. Αποτελούν ένα βασικό δίκτυο διαδρομών, συνολικού μήκους 31.540 μέτρα. Το δίκτυο των διαδρομών αυτών, περιλαμβάνει παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία μεταξύ παλαιών οικισμών, παραποτάμιες διαδρομές καθώς και δασικούς δρόμους.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, η πράξη συνολικά περιλαμβάνει μεγάλο εύρος δράσεων που στοχεύουν στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός βιώσιμου προορισμού ορεινών δραστηριοτήτων στην οροσειρά Ροδόπης, με σκοπό τη διαχείριση και λειτουργία τους από το Δήμο, υπέρ των κατοίκων της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής.
Το έργο περιλαμβάνει την ανακαίνιση του κτιρίου φιλοξενίας ορεινών δραστηριοτήτων, την προμήθεια εξοπλισμού ορεινών δραστηριοτήτων όπως ηλεκτρικά ποδήλατα βουνού, σκηνές και εξοπλισμό για κάμπινγκ, φορητό εξοπλισμό (πυξίδες, χάρτες, κιτ επιβίωσης, μεγεθυντικοί φακοί κ.α.).
Επίσης, θα διατίθεται εξοπλισμός στο πλαίσιο υποστήριξης δραστηριοτήτων παρατήρησης πτηνών και άγριων ζώων (κιάλια, τρίποδα) καθώς και εξοπλισμός αστροπαρατήρησης για δράσεις νυχτερινής παρατήρησης. Τέλος, θα διατίθεται εξοπλισμός για την υποστήριξη δραστηριοτήτων χαλάρωσης και ευεξίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο εξοπλισμός θα διατίθεται δωρεάν σε οργανωμένους επισκέπτες όπως σχολεία, περιβαλλοντικοί και λοιποί σύλλογοι, δημοσιογράφους κ.α.
Στον χώρο θα δημιουργηθεί επίσης Κέντρο Ερμηνείας Μανιταριών και Βιοποικιλότητας Ροδόπης, παρουσιάζοντας με ερμηνευτικό τρόπο την χωρική ενότητα του Δήμου Δράμας. με εφαρμογές πολυμέσων, οι οποίες θα συνδυαστούν αρμονικά με φυσικά εκθέματα με σκοπό τη διατήρηση.
Στον προϋπολογισμό του έργου 1.9 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται:
– Ανακαίνιση κτιρίου φιλοξενίας ορεινών δραστηριοτήτων: 650.000 ευρώ.
– Προμήθεια εξοπλισμού ορεινών δραστηριοτήτων: 250.000 ευρώ.
– Δημιουργία Κέντρου Ερμηνείας Μανιταριών και Βιοποικιλότητας Ροδόπης: 450.000 ευρώ.
– Υπηρεσίες υποστήριξης και ανάπτυξης ορεινών δραστηριοτήτων: 300.000 ευρώ.
– Δράσεις μάρκετινγκ και προβολής: 250.000 ευρώ.
Εκτός από τα παραπάνω, το έργο περιλαμβάνει διάφορα άλλα συνοδευτικά έργα υποδομής και δρόμους, με το σύνολο των δαπανών να αγγίζει πλέον τα 5 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ακίνητο ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει ήδη ζητηθεί να παραχωρηθεί στο Δήμο Δράμας για την αξιοποίησή του.
Καταλήγοντας στα λεγόμενά του ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, αποκάλεσε το κτίριο αυτό «τουριστική ναυαρχίδα, σημείο αφετηρίας για τον ορεινό όγκο του Δήμου Δράμας. Θα είναι ένα σημείο αιχμής για εμάς, για να προτάξουμε τον τουρισμό στον ορεινό όγκο».
Το συνολικό ποσό των 5 εκατ. ευρώ, είναι επιδοτούμενα από το πρόγραμμα της ΟΧΕ Ροδόπης στο 100%.
Αναφορικά με τις μελέτες των υποδομών στη συνέχεια, αυτό που ειπώθηκε είναι ότι όσες είναι δυνατόν θα γίνουν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, και άλλες θα δοθούν σε ιδιωτικά γραφεία. Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μελέτες, τις οποίες θα αναλάβει οικονομικά ο Δήμος.