Home > νέα > Προσπάθεια για ηθική και χρηματική αποκατάσταση των μικρομηκάδων που δεν πήραν τα βραβεία τους

Προσπάθεια για ηθική και χρηματική αποκατάσταση των μικρομηκάδων που δεν πήραν τα βραβεία τους

Δηλώσεις του προέδρου του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. κ. Δεμερτζή στον «Π.Τ.»

Προσπάθεια για ηθική και χρηματική

αποκατάσταση των μικρομηκάδων

που δεν πήραν τα βραβεία τους

► Μεγάλο μέρος μικρομηκάδων που δεν είχαν πάρει τα βραβεία τους απομακρύνθηκαν από το Φεστιβάλ  Δράμας

► Δεμερτζής: «Έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με τους σκηνοθέτες που δεν παρέλαβαν ποτέ τα βραβεία τους»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ γράφαμε σε χθεσινό δημοσίευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας το βράδυ της Τετάρτης 31 Μαρτίου, πήρε μια ιστορική απόφαση. Να εγκρίνει την τελική εκκαθάριση της παλιάς Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους» του Δήμου Δράμας. Με τον τρόπο αυτόν πλέον, αναλαμβάνει και όλα τα χρέη του λεγόμενου παλαιού Φεστιβάλ προς επαγγελματίες της πόλης μας, το αρχικό κεφάλαιο των οποίων ανέρχεται σε 500.000 ευρώ περίπου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Τα χρέη που θα πληρωθούν, είναι μόνο όσα έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη και για τα οποία υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Όσα από τα χρέη αυτά δεν έφτασαν στη δικαιοσύνη για διάφορους λόγους, τελικά παραγράφονται μετά από το πέρας της πενταετίας. Ανάμεσα σ’ αυτά τα χρέη, είναι και περίπου 40 βραβεία εκείνων των χρόνων περίπου του 2000, τα οποία δεν πληρώθηκαν ποτέ και επί της ουσίας και τυπικά έχουν πλέον παραγραφεί και ο Δήμος δεν μπορεί να τα πληρώσει σήμερα.

Εκείνο που ειπώθηκε κατά τα συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ότι όσον αφορά το θέμα αυτό, το κύρος του Δήμου και του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους έχει πληγεί σοβαρά και μάλιστα, αρκετοί από τους μικρομηκάδες που δεν πήραν ποτέ τα χρήματα των βραβείων τους, εμφανίζονται απογοητευμένοι. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών έχουν απομακρυνθεί από το Φεστιβάλ της Δράμας.

Όπως αναφέρθηκε και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, μετά από πρόταση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή», να αναληφθεί πρωτοβουλία με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να διεκδικήσει ο Δήμος από τους αρμόδιους υπουργούς να υπάρξουν ρυθμίσεις για εξαίρεση των βραβείων από την παραγραφή, ώστε να μπορέσει ο Δήμος Δράμας να πληρώσει τα βραβεία και να αποκαταστήσει το κύρος του Φεστιβάλ. Η πρόταση έγινε δεκτή από τη Δημοτική Αρχή και συμπεριλήφθηκε στην τελική πρόταση που ψηφίστηκε.

Παρ’ όλα αυτά όμως, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να προχωρήσει και να νομοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, καθώς υπάρχουν σοβαρά νομικά ζητήματα, ενώ θα μπορούσε να δημιουργήσει και προηγούμενο ίσως για άλλες υποθέσεις.

DEMERTZHS

Δεμερτζής: Αποκαθιστούμε μια αδικία

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε και μίλησε με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζή, ο οποίος δηλώνει ότι τα χρήματα αυτών των βραβείων μπορούν να δοθούν και με άλλους τρόπους.

Όπως εξήγησε μάλιστα, «από τότε που ανέλαβα το Φεστιβάλ, το θέμα αυτό ήταν το πρώτο μου μέλημα. Ήταν μια σημαντική πληγή και είχε δημιουργηθεί σοβαρό θέμα στους μικρομηκάδες σκηνοθέτες που αγαπούσαν το Φεστιβάλ. Απογοητευμένοι αποσύρθηκαν απ’ αυτό και μεγάλο μέρος από αυτούς δε συμμετέχουν τα τελευταία δέκα χρόνια».

Ο ίδιος σημειώνει ότι ήρθε σε επαφή με όλους αυτούς τους ανθρώπους και τους προτάθηκε συνεργασία σε κάποιο επίπεδο, επισημαίνοντας ότι «χάρηκαν για την προσέγγιση που έγινε και αντιλήφθηκαν ότι αποδεχόμαστε το σφάλμα με τα χρέη και τους αποσαφηνίσαμε τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό».

Όπως εξηγεί, «από εκεί και πέρα, μαζί με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, διοργανώνουμε τώρα νέα πράγματα σε εκπαιδευτική δράση και για οποιαδήποτε συνεργασία προκύψει με το Φεστιβάλ ώστε να είμαστε μαζί και να προχωρήσουμε και να δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στο Φεστιβάλ. Το δέχτηκαν αυτό με χαρά και φυσικά θα αποζημιώνονται γι’ αυτό».

Διευκρινίζει ακόμα ότι, «αυτό δηλώνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι δίπλα μας, κοιτούσαν πάντα με αγάπη το Φεστιβάλ, είχαν την πικρία μέσα τους και νομίζω ότι τώρα έχει εξαλειφθεί.

Και για να το αποδείξω αυτό που λέω, είναι ότι ο head programmer (επικεφαλής προγράμματος) του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος είναι πλέον ο Γιώργος Ζώης, ένας από τους καλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες και από τους ανθρώπους που είχαν ταλαιπωρηθεί με τη διαδικασία αυτή. Ο κ. Ζώης έπρεπε να παραλάβει ένα βραβείο περίπου 4.000 ευρώ και δε του απονεμήθηκε ποτέ.

Οπότε προχωράμε με πράξεις και όχι μόνο με λόγια. Μ’ αυτούς τους ανθρώπους είμαστε πλέον κοντά, συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο μαζί τους, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως αυτό και θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο».