Home > νέα > Πρόστιμο 7.500 ευρώ στο Δ. Δοξάτου για χωματερή στον ξηροχείμαρρο – Από την Αντιπεριφέρεια Δράμας

Πρόστιμο 7.500 ευρώ στο Δ. Δοξάτου για χωματερή στον ξηροχείμαρρο – Από την Αντιπεριφέρεια Δράμας

Από την Αντιπεριφέρεια Δράμας

 

Πρόστιμο 7.500 ευρώ στο Δ. Δοξάτου

για χωματερή στον ξηροχείμαρρο

 

Παπαδόπουλος: Υπήρχε καταγγελία στην Εισαγγελία Δράμας

Μπερμπερίδης: Κάνουμε διαδικασίες για χρηματοδότηση για τον καθαρισμό

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ύψους 7.500 ευρώ, επιβλήθηκε στο Δήμο Δοξάτου, για ανεξέλεγκτη χωματερή στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Δοξάτου, «επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 30 του ν.1650/86 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στο Δήμο Δοξάτου, για υποβάθμιση περιβάλλοντος της περιοχής πέριξ του χειμάρρου Δοξάτου με αστικά απορρίμματα».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση που υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος, «αναφορικά με τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων μέχρι και την τελική διάθεση είναι αποκλειστικά αρμόδιος ο Δήμος Δοξάτου, δεδομένου

ότι σύμφωνα τόσο με την ΚΥΑ ΗΠ/50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909Β) όσο και την Πράξη 49 της 15-12-2015 του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ174Α/15-12-2015) «Τροποποίηση και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων..», αρμόδιος για την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων μέχρι και την τελική διάθεση είναι ο εκάστοτε Δήμος»

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, γίνεται γνωστό ότι, «δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα κατασταλτικά μέτρα και με την εφαρμογή του Δημοτικού κανονισμού καθαριότητας, σε ένταση και έκταση τέτοια προκειμένου να αποφευχθεί η απόρριψη απορριμμάτων, παρόλο το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει και από την προηγούμενη επιβολή κυρώσεων».

Όπως σημειώνεται ακόμα, «στον υπολογισμό τους ύψους επιβολής της κύρωσης ελήφθησαν υπόψη κάποιες ενέργειες που έχουν γίνει από τον αρμόδιο Δήμο, το τελευταίο διάστημα».

Τέλος, ο Δήμος Δοξάτου «καλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχει απομακρύνει τα απορρίμματα και να έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη ορθή διαχείριση και διάθεση τους με τρόπο περιβαλλοντικά ορθό και σε συμμόρφωση με τις κείμενες νομοθεσίες όπως εκάστοτε ισχύουν. Σε αντίθετη περίπτωση τα αρμόδια όργανα μπορούν να προχωρήσουν σε νέα εισήγηση προστίμου».

Παπαδόπουλος: Υπήρχε καταγγελία στην Εισαγγελία

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι, «έχει γίνει καταγγελία στην Εισαγγελία. Η υπηρεσίες μας πήγαν επανειλημμένα στο Δήμο Δοξάτου και έκαναν συστάσεις και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Ο Δήμος θα πρέπει να βάζει πρόστιμα στους πολίτες που ρίχνουν ανεξέλεγκτα αστικά απόβλητα. Η Περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα να μαζεύει σκουπίδια, αυτά είναι αρμοδιότητα των Δήμων. Έχει τόσα χρόνια που υφίσταται αυτή η κατάσταση και δεν μπορεί να μην έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο σε πολίτες της περιοχής που πετούν σκουπίδια. Η νομοθεσία είναι σαφέστατη. Εφόσον δεν κινητοποιούνται τα δημοτικά όργανα ελέγχου, η Περιφέρεια οφείλει να ακολουθήσει τη διαδικασία».

Μπερμπερίδης: Διαδικασίες χρηματοδότησης

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Δοξάτου κ. Μπερμπερίδη, ο οποίος παραδέχεται ότι «η κατάσταση είναι γνωστή στην περιοχή και έχουμε κάνει και εκκλήσεις στην Περιφέρεια».

Στην ερώτηση αν ο Δήμος Δοξάτου έχει τη δυνατότητα ή όχι να μαζέψει όλα αυτά τα σκουπίδια, ο κ. Μπερμπερίδης σημείωσε ότι «αυτό είναι χρόνιο πρόβλημα, κοντά στα 20 χρόνια. Ο δήμαρχος μάλιστα έχει προβεί και σε έγγραφα, όπου εξηγεί ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να τα μαζέψουμε. Έχουμε κάνει επίσης έγγραφα και στην Περιφέρεια να βοηθήσει με την κατάσταση και από εκεί και πέρα κατά καιρούς έχουμε κάνει κάποιες προσπάθειες».

Σε ερώτηση αν έχουν γίνει προσπάθειες ώστε ο Δήμος να ενταχθεί σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών, σημειώνει ότι «τώρα βρισκόμαστε σ’ αυτή τη διαδικασία για χρηματοδότηση, ώστε να δώσουμε κάποια λύση γι’ αυτό το ζήτημα. Είναι χρόνιο το πρόβλημα και η χωματερή είναι αρκετά μεγάλη. Προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο πρόγραμμα όπως με το χείμαρρο στην περιοχή Κυργίων – Δοξάτου, τώρα να γίνει και από Δοξάτο προς Καλαμπάκι. Ώστε να γίνει μια αποσυμφόρηση στην περιοχή και να καθαρίσει το σημείο αυτό».

Καθαρισμός του ξεροχειμάρρου Δοξάτου

Να σημειωθεί πάντως, ότι, από το 2020 έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τον καθαρισμό του ξεροχειμάρρου Δοξάτου. Όπως είναι ήδη γνωστό, υπάρχει ποσό 1 εκατ. ευρώ δεσμευμένο από την Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει μελέτη για την οριοθέτηση του ξεροχειμάρρου Δοξάτου, για την οποία υπάρχει προέγκριση από το τέλος του 2019.