Home > Νέα > Προσβολές στην καλλιέργεια της πιπεριάς όπου συνυπάρχει με το καλαμπόκι

Προσβολές στην καλλιέργεια της πιπεριάς όπου συνυπάρχει με το καλαμπόκι

Προσβολές στην καλλιέργεια της πιπεριάς

όπου συνυπάρχει με το καλαμπόκι

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ για την καλλιέργεια της πιπεριάς, εξέδωσαν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας (ΔΑΟΚ) της Περιφέρειας ΑΜΘ σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Σερρών, σχετικά με την καλλιέργεια της πιπεριάς.

Όπως επισημαίνεται, ο επιβλαβής οργανισμός πυραλίδα, Ostrinia nubilalis, είναι κατ’ εξοχήν εχθρός του καλαμποκιού. Παρατηρούνται όμως αρκετές προσβολές και στην καλλιέργεια της πιπεριάς, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι δύο καλλιέργειες συνυπάρχουν.

Για το 2019, μέσω της ΔΑΟΚ Ξάνθης, εγκαταστάθηκαν τρεις φερομονικές παγίδες, για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου σε αντιπροσωπευτικά σημεία της Π.Ε. Ξάνθης, όπου παραδοσιακά καλλιεργείται η πιπεριά και συνήθως προορίζεται για βιομηχανική χρήση.

Η εγκατάσταση του δικτύου των παγίδων έγινε στις 29.05.19 και η παρακολούθηση και καταγραφή της πτήσης του εντόμου γίνεται από τους γεωπόνους της Δ.Α.Ο.Κ. Ξάνθης μία φορά /εβδομάδα.

Να σημειώσουμε ότι η καλλιέργεια της βιομηχανικής πιπεριάς στις αγροτικές περιοχές της Π.Ε. Ξάνθης, παρά το γεγονός ότι κάποιες εκτάσεις επηρεάστηκαν από την επικράτηση των έντονων καιρικών φαινομένων στα μέσα Ιουλίου, εξελίσσεται ικανοποιητικά στις περισσότερες περιοχές.

Οι προνύμφες της 2ης γενεάς τρέφονται είτε στο στέλεχος είτε στον καρπό της πιπεριάς. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι τα παρακάτω:

– Δημιουργία οπών στο στέλεχος και λεπτής σκόνης στην εξωτερική επιφάνεια του καρπού όταν οι κάμπιες προσπαθούν να μπουν,

– πρόωρη ωρίμανση του καρπού και μετέπειτα σάπισμά του, με την επίδραση διάφορων παθογόνων  στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής (σε ημέρες). Θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ημέρες υπολειμματικής διάρκειας τελευταίας επέμβασης πριν τη συγκομιδή.

Οι παραγωγοί και μόνο αυτοί, είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς, τα οποία συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.