Home > Πρώτο Θέμα > Προτάσεις της Κοινότητας Νευροκοπίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νευροκοπίου κ. Χατζηκωνσταντίνου και ο αντιδήμαρχος αδέσποτων κ. Φιλιππίδης

Προτάσεις της Κοινότητας Νευροκοπίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νευροκοπίου κ. Χατζηκωνσταντίνου και ο αντιδήμαρχος αδέσποτων κ. Φιλιππίδης

 Αναγκαιότητα χώρου φύλαξης και ειδικού εξοπλισμού

Προτάσεις της Κοινότητας Νευροκοπίου

για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νευροκοπίου

κ. Χατζηκωνσταντίνου και ο αντιδήμαρχος αδέσποτων κ. Φιλιππίδης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και κυρίως τα σκυλιά, δεν είναι λίγα στις σημερινές σύγχρονες κοινωνίες. Πλέον, ακόμα και χωριά όπως το Νευροκόπι, αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα με τα αδέσποτα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», αναφέρεται στα προβλήματα της Κοινότητας σχετικά με τα αδέσποτα. Όπως τονίζει, «είναι ένα θέμα που βασανίζει την Κοινότητα Νευροκοπίου, γιατί είναι και κυνηγετική περιοχή και κτηνοτροφική περιοχή. Οπότε υπάρχει μια ευαισθητοποίηση σε συνεργασία με την Κοινότητα και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Φιλιππίδη, προκειμένου να λάβουμε μέτρα. Υπάρχει συχνή επαφή του αντιδημάρχου με τους προέδρους των Κοινοτήτων αλλά και με τους δύο κτηνιάτρους που έχουν σύμβαση και μας λείπουν κάποιες υποδομές».

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου προσωρινής φύλαξης, όπου θα μπορούν να μείνουν για κάποιες ημέρες μερικά αδέσποτα και στη συνέχεια ο κτηνίατρος θα επιληφθεί του θέματος ανάλογα με το αν γίνει στείρωσή τους κτλ., όπως και κάποια από αυτά που παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη επιθετικότητα.

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου σημειώνει ιδιαίτερα ότι, «είναι ζήτημα ανθρωπιάς και πολιτισμού η φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια οι εθελοντές που ανέλαβαν την υποχρέωση της σίτισης».

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, «η δημοτική αρχή όρισε ως υπεύθυνο αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς τον κ Φώτιο Φιλιππίδη, με τον οποίο η Κοινότητα συνεργάζεται άψογα. Να τονίσουμε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον κ. Φιλιππίδη, είτε λόγω Νομοθεσίας, είτε λόγω συχνής εγκατάλειψης ζώων από ασυνείδητους πολίτες».

Μετά από σχετικό συμβούλιο της Κοινότητας για την πρόληψη στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η Κοινότητα προχώρησε σε αποφάσεις και προτείνει κάποια βήματα τα οποία θα επιλύσουν προβλήματα:

-Προμήθεια ενός scanner.

– Δημιουργία χώρου προσωρινής φύλαξης.

-Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για την περισυλλογή.

-Προμήθεια ταϊστρών και ποτιστρών.

Οι λόγοι των παραπάνω αποφάσεων αναλύονται ως εξής:

– Το scanner θα βοηθήσει για την αναγνώριση των ζώων που είναι στην ευθύνη του Δήμου. (η προμήθεια του οποίου έχει γίνει).
– Ο χώρος προσωρινής φύλαξης θα χρησιμοποιείται προσωρινά και αποκλειστικά για τα αδέσποτα που παρουσιάζουν επιθετικότητα ή είναι σε οίστρο, έως ότου μεταφερθούν στον Κτηνίατρο (εδώ χρειάζεται ο εξοπλισμός σύλληψης, ο οποίος θα αγοραστεί αφού υιοθετηθεί η πρόταση).

– Οι ταΐστρες και οι ποτίστρες θα τοποθετηθούν με ασφάλεια σε χώρους που θα επιλεγούν προσεκτικά.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Νευροκοπίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς κ. Φιλιππίδης, σημειώνει ότι ο Δήμος παρέχει τροφές σε φιλόζωους οι οποίοι ταΐζουν σε συγκεκριμένα σημεία τα σκυλιά. Όπως είπε, «περιμένουμε μια παραλαβή ταϊστρών και ποτιστρών, για τις οποίες θα προσδιοριστούν συγκεκριμένοι χώροι όπου θα ταΐζονται τα αδέσποτα, για να μην πηγαίνει όπου θέλει ο καθένας και δημιουργούνται διάφορα προβλήματα, γιατί πρέπει να σεβόμαστε και τους δημότες μας».

Όπως εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου έχει μια σύμβαση με δύο κτηνιάτρους από τη Δράμα «οι οποίοι ανεβαίνουν συχνά στο Νευροκόπι, πιάνουν τα σκυλιά με το σύννομο τρόπο, κατεβαίνουν στη Δράμα όπου στειρώνονται, γίνεται αποπαρασίτωση και ξαναγυρνούν στο φυσικό τους περιβάλλον».

Όπως λέει ο ίδιος, «προς το παρόν δεν έχουμε δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο χώρο φύλαξης, απλά έχουμε ένα μικρό χώρο όπου προς το παρόν μπορούν να φυλαχθούν προσωρινά τέσσερα –πέντε σκυλιά».

Αναφορικά με τις προτάσεις της Κοινότητας Νευροκοπίου, ο κ. Φιλιππίδης τονίζει: «Τις υιοθετούμε σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν πολλοί φιλόζωοι στο Νευροκόπι και δεν μπορεί ο καθένας να ζητάει τροφές από το Δήμο. Τα σκυλιά τσιπάρωνονται και μάλιστα έχουμε προβεί και σε κάποιες υιοθεσίες».