Home > Νέα > Πρώτος λαμπαδηδρόμος ο Αλέξανδρος Γκιννής, τελευταία η Έλενα Ξενάκη Στη 1 Δεκεμβρίου στη Δράμα η Ολυμπιακή Φλόγα

Πρώτος λαμπαδηδρόμος ο Αλέξανδρος Γκιννής, τελευταία η Έλενα Ξενάκη Στη 1 Δεκεμβρίου στη Δράμα η Ολυμπιακή Φλόγα

Στη 1 Δεκεμβρίου στη Δράμα η Ολυμπιακή Φλόγα

Πρώτος λαμπαδηδρόμος

ο Αλέξανδρος Γκιννής,

τελευταία η Έλενα Ξενάκη

 

ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Milano Cortina 2026, στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, έκανε χθες η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα γεννηθεί στην Αρχαία Ολυμπία στις 26 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει Λαμπαδηδρομία 9 ημερών καλύπτοντας 2.200 χιλιόμετρα, 23 νομούς και 7 περιφέρειες, με 36 τελετές υποδοχής σε όλη τη χώρα και θα παραδοθεί στις 4 Δεκεμβρίου, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026 για να αναχωρήσει για την Ιταλία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θωμάς Τόκας, παρουσίασε τους βασικούς συντελεστές των Τελετών. «Η Τελετή Αφής για το Milano Cortina 2026 θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου, μπροστά στον Ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία.

Εκεί, μέσα από τις ακτίνες του ήλιου θα γεννηθεί η Φλόγα, σύμβολο πολιτισμού και ταυτόχρονα δύναμης της φύσης. Η Πρωθιέρεια, η εξαιρετική ηθοποιός Μαίρη Μηνά, θα δώσει ζωή στο ιερό τελετουργικό που έχει εμπνευστεί η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου.

Ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος

Πρώτος Λαμπαδηδρόμος θα είναι ο αθλητής του αλπικού σκι Αλέξανδρος  Γκιννής, που εκπροσωπεί τη νέα γενιά των Ελλήνων αθλητών και μας γεμίζει υπερηφάνεια με τις επιτυχίες του. Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας θα ξεκινήσει από την Αρχαία Ολυμπία και θα ταξιδέψει μέσα από πόλεις και περιοχές όπως (μεταξύ άλλων) Πύργος, Πάτρα, Καρπενήσι, Μέτσοβο, Καστοριά, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Πορταριά, Αράχωβα και Αθήνα, για να καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 4 Δεκεμβρίου 2025, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Παράδοσης στην Οργανωτική Επιτροπή Milano Cortina 2026.

Τον τελευταίο βωμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα ανάψει η αθλήτρια Ελενα Ξενάκη εκπροσωπώντας την Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών, σε αναγνώριση της σπουδαίας επιτυχίας  της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου τον περασμένο Ιούλιο.»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ισίδωρος Κούβελος αναφέρθηκε στο μήνυμα της Ολυμπιακής Φλόγας στις νέες γενιές. «Για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Λαμπαδηδρομία είναι πάντα ένα γεγονός βαθιάς ευθύνης αλλά και μεγάλης συγκίνησης.

Από την τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία, μέχρι το πέρασμα της Φλόγας σε κάθε ελληνική πόλη και χωριό, χιλιάδες άνθρωποι γίνονται κοινωνοί μιας μοναδικής εμπειρίας: βλέπουν, αγγίζουν, και νιώθουν το φως του Ολυμπισμού».

Όπως είπε, «η Φλόγα δεν είναι μόνο ένα σύμβολο αθλητισμού — είναι ένα μάθημα ζωής. Μας θυμίζει ότι ο αγώνας για την αριστεία, τον σεβασμό και τη φιλία δεν τελειώνει ποτέ. Και ότι το μέλλον του Ολυμπισμού βρίσκεται στα χέρια των παιδιών που θα μεταφέρουν αυτές τις αξίες στις κοινωνίες τους».

Οι Δραμινοί λαμπαδηδρόμοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει από τη Δράμα την 1η Δεκεμβρίου και οι αθλητές που θα συμμετέχουν είναι συνολικά πέντε. Πρόκειται για τους Θεοδώρα Κιρμανίδη (2η στις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Ημέρες Νεότητας στη δισκοβολία), Λάζαρο Μαρίγκο (Αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων, με σπουδαίες ευρωπαϊκές διακρίσεις), Παναγιώτα Τσακίρη( 9 χρόνια χρυσή Πανελληνιονίκης, 3 φορές Ολυμπιονίκης, με χρυσό & ασημένιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νεανίδων στο rollerski), Κώστας Δουβαλίδης (4 φορές Ολυμπιονίκης με συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες) και ο  Αθανάσιος Βαλαβάνης ( Εθνική ομάδα beach handball, προπονητής ομάδας Handball Δράμα 86 – Δότης Μυελού των Οστών).