Home > νέα > Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας Σεμινάρια οδικής ασφάλειας σε μαθητές Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας Σεμινάρια οδικής ασφάλειας σε μαθητές Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας

Σεμινάρια οδικής ασφάλειας σε μαθητές

Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων

Τσαμπαλάκης: «Θεωρούμε δεδομένο ότι δεν θα μας συμβεί ποτέ τίποτα θέτοντας τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους σε μεγάλο κίνδυνο».

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά, η Δημοτική Αστυνομία Δράμας, έχει ξεκινήσει σχετικά σεμινάρια οδικής ασφάλειας σε μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, τόσο της πόλης μας, όσο και όλου του Νομού Δράμας.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη με τις τρεις τελευταίες τάξεις των Δημοτικών Σχολείων και ήδη προχωράει σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Τα σεμινάρια γίνονται στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, με προβολές διαφανειών, βίντεο και σεμινάρια για το πώς θα πρέπει να οδηγούμε στο δρόμο, ή πώς να περπατάμε και να συμπεριφερόμαστε στο δρόμο.

Για το λόγο αυτό, χθες το μεσημέρι, ο αρμόδιος προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας αντιδήμαρχος κ. Άγγελος Σολάκης και ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Γιάννης Τσαμπαλάκης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει.

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος κ. Σολάκης, τόνισε ότι «πολλές φορές οι δημότες της Δράμας, έχουν την εντύπωση ότι η Δημοτική Αστυνομία έχει μόνο κατασταλτικό ρόλο, διότι βλέπουν τους δημοτικούς αστυνόμους στο κέντρο της πόλης, να καταγράφουν παραβάσεις οχημάτων όσον αφορά την στάθμευση. Ο ρόλος όμως της Δημοτικής Αστυνομίας δεν είναι μόνο αυτός. Είναι κοινωνικός, αφού μέσα στις δράσεις και δραστηριότητές της, περιλαμβάνει πράξεις και κινήσεις, οι οποίες είναι επ’ ωφελεία των Δραμινών και δη των ευπαθών ομάδων, αλλά έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα με την πρωτοβουλία της για ενημέρωση για θέματα οδικής ασφάλειας».

 

Σεμινάρια οδικής ασφάλειας

Στα σεμινάρια για την οδική ασφάλεια, αναφέρθηκε αναλυτικότερα ο διευθυντής  της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Τσαμπαλάκης,  ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο, οι μαθητές δείχνουν τρομερό ενδιαφέρον, ενώ υπάρχει σκέψη, ώστε στο τέλος της περιόδου αυτής, να έρθει στη Δράμα και ο γνωστός στα θέματα αυτά Ιαβέρης ο κ. Αναστάσιος Μαρκουΐζος.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσαμπαλάκης, «ο λόγος αυτής της προσπάθειας, είναι η πεισματική άρνηση των Ελλήνων οδηγών να αλλάξουν την κυκλοφοριακή τους συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Δυστυχώς έχουμε απαξιώσει το βασικό στοιχείο της ζωής που είναι η υγεία, καθώς έχουμε ιεραρχήσει πολύ χαμηλά το θέμα ασφάλεια.

Θεωρούμε δεδομένο ότι δεν θα μας συμβεί ποτέ τίποτα θέτοντας τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους σε μεγάλο κίνδυνο.  Αυτό που παρατηρείται είναι ότι θέλουμε πάντα ο νόμος να ισχύει για τους άλλους, αλλά όχι για εμάς.

Ακόμα και μία ορθή συμπεριφορά τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται για να αποφύγουμε κάποιο πρόστιμο και όχι για να προστατεύσουμε το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία».

Πολυτιμότερο αγαθό η υγεία

Είπε ακόμα ο κ. Τσαμπαλάκης, ότι κάθε μέρα, χάνονται κατά μέσο όρο 4 άτομα και ότι το τροχαίο ατύχημα, δεν έχει ούτε μέρα, ούτε νύχτα. «Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα για να μας καθηλώσουν στην αναπηρική καρέκλα». Ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας, ήταν ιδιαίτερα καυστικός: «Το μόνο σίγουρο σε αυτές τις δυσάρεστες περιπτώσεις είναι ότι ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω…  Το ατύχημα δεν έχει ούτε μέρα ούτε νύχτα, δεν κοιτάει αν είναι αργία ή Σαββατοκύριακο για να κάνει την εξαίρεση του..

Αν θέλουμε να μιλάμε για μείωση των τροχαίων θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στους δρόμους, διαφορετικά ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων θα αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια καθημερινά να χάνονται άδικα ζωές και στην καλύτερη περίπτωση να προκαλούνται βλάβες που θα γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.»

Τέλος, ο κ. Τσαμπαλάκης έκλεισε με τη φράση του Ιαβέρη: «Ας αναλογιστεί ο καθένας πριν φύγει από το σπίτι του τις αγκαλιές που τον περιμένουν…. Αν δεν προσέξει θα τις χάσει…»

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα λοιπόν, αύριο Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου θα γίνει ενημέρωση για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου και του Γυμνασίου Προσοτσάνης. Στις 15 Φεβρουαρίου  σειρά έχουν τα Γυμνάσια 3, 5ο, 6ο και στις 21 Φεβρουαρίου το 2ο και μαθητές από Αγ. Αθανάσιο και Νικηφόρο.

Στις 22 Φεβρουαρίου τη σχετική ενημέρωση θα παρακολουθήσουν οι μαθητές του 3ου Λυκείου και του Κ. Νευροκοπίου, στις 26 του μηνός το 4ο Λύκειο και στις 28 Φεβρουαρίου το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Δράμας.