Home > Πρώτο Θέμα > Πρόβλημα με τις συσκευασίες από τα φυτοφάρμακα στην ύπαιθρο της Δράμας και της ΠΑΜΘ

Πρόβλημα με τις συσκευασίες από τα φυτοφάρμακα στην ύπαιθρο της Δράμας και της ΠΑΜΘ

Πρόβλημα με τις συσκευασίες

από τα φυτοφάρμακα στην ύπαιθρο

της Δράμας και της ΠΑΜΘ

► Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας στον «Π.Τ.»

► Ετοιμάζεται συνολικό πρόγραμμα από το Υπ. Περιβάλλοντος

με κίνητρα προς τους αγρότες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια, η ανακύκλωση στην Ελλάδα, αποτελεί πλέον μονόδρομο. Είναι γνωστό ότι τα απορρίμματα κάθε είδους, αποφέρουν κέρδος, αλλά σίγουρα και ζημιές κυρίως στους Δήμους, οι οποίοι πληρώνουν αρκετά χρήματα κάθε χρόνια, για τη μεταφορά, τη διαχείριση αλλά την υγειονομική τους ταφή.

Ένα από τα υλικά που χρήζει άμεσης ανακύκλωσης είναι και οι διάφορες πλαστικές συσκευασίες. Είτε μιας χρήσης, είτε σακούλες, αλλά ακόμα και συσκευασίες οι οποίες περιέχουν διάφορα υλικά.

Ένας είδος αυτών των πλαστικών συσκευασιών, είναι αυτές των γεωργικών φαρμάκων, οι οποίες πετιούνται κυριολεκτικά στα σκουπίδια και η διαχείρισή τους είναι αρκετά δύσκολη για τους Δήμους, καθώς αδυνατούν να προβούν στη συστηματική τους συγκέντρωση.

Οι κενές πλαστικές συσκευασίες των γεωργικών φαρμάκων, είναι καθαρό πλαστικό, το οποίο όμως για να χρησιμοποιηθεί προς ανακύκλωση, θα πρέπει να συγκεντρωθεί, να πλυθεί καλά και στη συνέχεια να πωληθεί για ανακύκλωση.

Μια βόλτα κανείς να κάνει στα χωράφια της υπαίθρου του Νομού Δράμας, όπως και σε άλλες περιοχές, θα διαπιστώσει μια άσχημη κατάσταση. Το ζήτημα της συγκέντρωσης των κενών συσκευασιών παραμένει μεγάλο. Θα δούμε εικόνες όπως κάδους να ξεχειλίζουν από τέτοιες συσκευασίες και ακόμα χειρότερα, πεταμένα κατά δεκάδες στα αρδευτικά κανάλια, ή δίπλα σε χωράφια ή σε μικρές αυτοσχέδιες χωματερές.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υποτίθεται ότι οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την συγκέντρωσή τους, παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται να γίνεται κάτι σημαντικό μέχρι σήμερα για τη λύση του προβλήματος, καθώς οι Δήμοι δεν μπορούν να προβούν στην περισυλλογή τους.

Zimpidis

Ζιμπίδης: Να ευαισθητοποιηθούν οι αγρότες

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργο Ζιμπίδη, επισημαίνει ότι «οι ίδιοι οι αγρότες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να καταλάβουν τι συμβαίνει. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί είναι εκείνοι που τα συγκεντρώνουν και τα ρίχνουν στους κάδους, αλλά αυτό δεν είναι λύση».

Όπως τονίζει, «σε πολλά σημεία είναι πεταμένα, οι κάδοι ξεχειλίζουν και οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να τα μαζεύουν. Το χειρότερο είναι ότι πολλές από τις συσκευασίες πετιούνται σε στραγγιστικά κανάλια, δίπλα σε χωράφια και όπου αλλού τύχει».

Αναφορικά με την Π.Ε. Δράμας, ο κ. Ζιμπίδης επισημαίνει ότι «έχει γίνει μια συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ και έχουμε έρθει σε επαφή με τη Λάρισα, όπου στα Φάρσαλα εκτελείται ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τους αγρότες και τους Δήμους για την περισυλλογή των κενών συσκευασιών. Το πρόβλημα δεν είναι το μάζεμα, αλλά η συνέχεια. Ακόμα και όταν αυτά συγκεντρωθούν, θα πρέπει να πάνε σε ένα χώρο όπου θα πλένονται και στη συνέχεια να πηγαίνουν προς ανακύκλωση».

FYTOFARMAKA 01

Πανελλαδικό πρόγραμμα

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζιμπίδης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει ένα συνολικό πρόγραμμα για όλη τη χώρα: «Σε επικοινωνία που είχα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να βρούμε κάποια λύση, μου είπαν  ότι ετοιμάζεται ένα γενικό πρόγραμμα, ώστε να δοθεί κίνητρο στους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με το τιμολόγιο του αγρότη όπου φαίνεται πόσες συσκευασίες αγοράζει, θα πρέπει να παραδίδει το αντίστοιχο υλικό και μέσω του συστήματος καταγραφής θα έχει και το bonus, όσον αφορά την επιδότηση ή όποια επιβράβευσή του στην αγορά νέων φυτοφαρμάκων. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν τα κέντρα πλυσίματος και διαλογής τα οποία θα αναλάβουν σίγουρα ιδιώτες, γιατί το συγκεκριμένο σκουπίδι έχει χρήμα. Γιατί πρόκειται για καθαρά πλαστικές συσκευασίες. Τώρα είναι σε μια διαβούλευση για το πώς θα ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα σε συνεργασία με Περιφέρειας ή και Δήμους».

Σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, μόνο ο Δήμος Κομοτηνής είχε μέχρι πέρυσι ένα πρόγραμμα περισυλλογής των συσκευασιών αυτών με ιδιωτική εταιρεία. Δυστυχώς, σε πολλές αγροτικές περιοχές, οι συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων απορρίπτονται συνήθως, μετά το άδειασμά τους, στα σημεία υδροληψίας όπου χρησιμοποιήθηκαν. Δεν είναι γνωστό αν εφαρμόζεται η πρακτική από τους αγρότες να ξεπλένονται οι συσκευασίες πριν απορριφθούν. Οι κάδοι συγκέντρωσης που υπάρχουν στα σημεία υδροληψίας γεμίζουν αλλά δεν αδειάζουν, με συνέπεια η απόθεση, όταν ο κάδος ξεχειλίσει, να γίνεται εκτός αυτού. Έτσι όταν συγκεντρωθούν πολλές τέτοιες συσκευασίες που ενοχλούν μόνο οπτικά και όχι περιβαλλοντικά, τότε συνήθως καίγονται ή θάβονται.