Home > Πρώτο Θέμα >  Προβλήματα στην υλοποίηση του νέου «Εξοικονομώ» εξαιτίας των ανατιμήσεων-Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Α.Μ. κ. Παυλίδη μιλάει στον «Π.Τ.»

 Προβλήματα στην υλοποίηση του νέου «Εξοικονομώ» εξαιτίας των ανατιμήσεων-Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Α.Μ. κ. Παυλίδη μιλάει στον «Π.Τ.»

 Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Α.Μ. κ. Παυλίδη μιλάει στον «Π.Τ.»

 Προβλήματα στην υλοποίηση

του νέου «Εξοικονομώ»

εξαιτίας των ανατιμήσεων

 ► Σήμερα η τελευταία ημέρα για το Εξοικονομώ με πιθανότητα τρίτης παράτασης

► Παυλίδης: Τεράστιες δυσκολίες λόγω των αυξήσεων των οικοδομικών υλικών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

► Προβλήματα αντιμετωπίζουν στη δύσκολη συγκυρία και δημόσια έργα που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΕΡΑΣΤΙΑ προβλήματα αντιμετωπίζει η υλοποίηση του προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ», καθώς υπάρχουν  νέες ανατιμήσεις στην αγορά των οικοδομικών υλικών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ζήτημα αυτό αφορά μάλιστα  και την υλοποίηση του προηγούμενου «Εξοικονομώ Αυτονομώ» που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης  και οι πολίτες που έχουν ενταχθεί και  βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Και αυτό γιατί, καθώς στους προϋπολογισμούς που είναι πολύ συγκεκριμένοι, δεν είχαν προβλεφθεί  οι όποιες ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών.

Για τα προβλήματα αυτά, αλλά και για την πορεία του «Εξοικονομώ» στη φάση της κατάθεσης των αιτήσεων, αλλά και του προηγούμενου «Εξοικονομώ Αυτονομώ», μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Απόστολος Παυλίδης.

Παυλίδης: Δυσκολίες στην  υλοποίηση του «Εξοικονομώ»

Αρχικά ο κ. Παυλίδης σημειώνει ότι το «Νέο Εξοικονομώ», «δεν μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί έχουμε τεράστια ζητήματα με την ιστοσελίδα του».

Όπως σημειώνει ο κ. Παυλίδης, «είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για όλους μας και δεν θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω και το πρόγραμμα εξοικονομώ, από την στιγμή που περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες για να υλοποιηθούν, χρειάζεται προμήθεια οικοδομικών υλικών και υπηρεσιών, των οποίων οι τιμές έχουν εκτοξευτεί».

Όπως σημειώνει μάλιστα, «έχουμε αναφορές για αυξήσεις σε τιμές υλικών μέχρι και 40%-50% σε σχέση με το διάστημα πριν από ένα και δύο μήνες. Οι αυξήσεις είχαν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, αλλά ωστόσο με το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στο ενεργειακό ζήτημα, έχουμε δει και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να έχει εκτοξευτεί, το αέριο, το πετρέλαιο και όλα αυτά φυσικά μετακυλίονται στην τελική τιμή των παρεχόμενων εργοστασιακών προϊόντων».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο πρόγραμμα Εξοικονομώ τονίζει: «Όσον αφορά το πρόγραμμα Εξοικονομώ, εκεί έχουμε πρόβλημα, διότι οι σχεδιασμοί παρεμβάσεων έχουν γίνει με προηγούμενες τιμές και μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα – δηλαδή αν κανείς σκεφτεί ότι η υποβολή παρεμβάσεων ξεκίνησε 13 Δεκεμβρίου – ωστόσο υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση. Έχουμε λοιπόν διαφοροποίηση στο κόστος των παρεμβάσεων, το  προϋπολογισθέν κόστος κι αυτό βάζει σε κίνδυνο την τύχη κάποιων αιτήσεων. Δηλαδή, δεν θα μπορούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού – που είναι δεδομένος και δεν μπορεί να αυξηθεί – να μην μπορεί τελικά να υλοποιηθεί κάποια από τις παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται  και στο ακίνητο να κατακτήσει τον στόχο της αναβάθμισης κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες προκειμένου να υπαχθεί».

Πρόβλημα και στο προηγούμενο Εξοικονομώ

Επισημαίνει ακόμα ο ίδιος και ένα άλλο ζήτημα, το ίδιο σοβαρό που έχει προκύψει και  με την προηγούμενη φάση του Εξοικονομώ – Αυτονομώ. Όπως τονίζει, «αυτό που ξεκίνησε με την υποβολή των αιτήσεων τον Ιανουάριο του 2021 και όπως προβλέπει ο οδηγός εφαρμογής, οι πολίτες έχουν περιθώριο ένα χρόνο για να υλοποιήσουν. Δηλαδή οι αιτήσεις που έχουν υπαχθεί, να υλοποιήσουν το σχέδιο παρεμβάσεων. Μπαίνουμε πλέον στο χρονικό διάστημα που λήγουν οι προθεσμίες υλοποίησης αυτών των σχεδίων. Και αυτές λοιπόν βρίσκουν αυξημένες τιμές σε όλα τα υλικά,  με αποτέλεσμα κάποιες απ’ αυτές επίσης να μην μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που είχαν αιτηθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, «εδώ επίσης δημιουργείται πρόβλημα και εκτίθενται οικονομικά οι πολίτες που είχαν κάνει την αρχική πρόβλεψη για άλλο ποσό. Σοβαρό και αυτό. Έχει συσταθεί μια Επιτροπή από στελέχη του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΤΕΕ, προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος που υπάρχει με την υλοποίηση. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα».

Ερωτώμενος εδώ αν συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης προϋπολογισμού του προηγούμενου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ο κ. Παυλίδης σημειώνει ότι «αυτό δεν είναι εφικτό να αλλάξει, δυστυχώς. Συζητείται το ενδεχόμενο της παράτασης στην προθεσμία υλοποίησης του προηγούμενου προγράμματος μήπως και με τον καιρό υπάρχει κάποια εξομάλυνση των τιμών».

Στην παρατήρηση όμως ότι αυτό μπορεί να πάρει και μήνες, ο κ. Παυλίδης εξηγεί: «Αυτό ακριβώς. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη. Δυστυχώς, το περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ένα άλλο θέμα είναι επίσης το ενδεχόμενο να ερευνηθεί πόσες αιτήσεις έχουν εγκαταλειφτεί για διάφορους λόγους και δεν θα υλοποιηθούν, ώστε να αξιοποιηθεί ο προϋπολογισμός τους, ακριβώς για να χρηματοδοτήσει κάποιες άλλες που έχουν τέτοια προβλήματα. Δύσκολο όλο αυτό, ωστόσο είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει με κάποιο τρόπο να διερευνηθεί πώς θα λυθεί».

Το πρόβλημα με το buildingcert και η παράταση

Επανερχόμενος στο σήμερα, τονίζει επίσης ότι, «ένα άλλο πέρα από τα παραπάνω, προστίθεται και έχει να κάνει με την ιστοσελίδα, το site του buildingcert, το οποίο είναι εκείνο μέσω του οποίου εκδίδονται τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και διατηρούνται εκεί και όταν υποβάλεις αίτηση για Εξοικονομώ, το ανακαλείς από εκεί και το προσθέτεις αυτόματα στην αίτηση. Είναι ένα απαραίτητο βήμα πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, να κάνεις επικοινωνία – γίνεται αυτόματα ηλεκτρονικά – με το buildingcert και  να πάρεις το πιστοποιητικό που έχεις ήδη εκδώσει.

Εδώ λοιπόν, επειδή προφανώς τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί η υποβολή και γίνονται αλλεπάλληλες αιτήσεις για λήψη πιστοποιητικών, το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το είχαμε παρατηρήσει αυτό και  πριν ένα μήνα, μας είχε διαβεβαιώσει το Υπουργείο ότι θα προχωρούσαν στην αναβάθμιση, ωστόσο τώρα πάλι αυτές τις μέρες εμφανίζεται το ίδιο πρόβλημα. Αυτό έχει καταστήσει αδύνατο για πολλούς μηχανικούς να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους τελευταία στιγμή».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ότι σήμερα 15 Μαρτίου είναι η τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής, ο κ. Παυλίδης σημειώνει ότι, «είναι δύσκολο να πάμε αύριο (σήμερα) στη λήξη της προθεσμίας υποβολής, από την στιγμή που υπάρχει αυτό το πρόβλημα και είναι πραγματικό. Έχει πολλές μέρες που δεν μπορείς να κάνεις λήψη του πιστοποιητικού. Επομένως, υπάρχει συζήτηση για παράταση και γι’ αυτό το λόγο».

 Δημόσια έργα και ανατιμήσεις

Το θέμα με τα δημόσια έργα και τις ανατιμήσεις έχει ξεκινήσει ακόμα από το φθινόπωρο. Παρ’ όλα αυτά, με τις νέες ανατιμήσεις, το ζήτημα της συνέχισης πολλών δημόσιων έργων είναι προβληματικό. Θέτοντας το ανάλογο ερώτημα για το τι συμβαίνει μ’ αυτό το ζήτημα, ο κ. Παυλίδης τονίζει: «Για όσες περιπτώσεις δεν έχει έγκαιρη προμήθεια των απαιτούμενων υλικών, τα προβλήματα είναι στο ίδιο ακριβώς επίπεδο. Για να σας πω, πολλοί συνάδελφοι εργολάβοι, μας έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προμήθεια σιδήρου. Επομένως, οικοδομική δραστηριότητα με προβλήματα στην προμήθεια σιδήρου, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει. Είναι μοιραίο ότι θα υπάρχει επίπτωση σε όλα τα επίπεδα και στα δημόσια έργα, όσο αυτή η κατάσταση δεν επιλύεται».