Home > νέα > Προβληματισμός και ανησυχία για τη μείωση του νερού στο Φράγμα Θησαυρού

Προβληματισμός και ανησυχία για τη μείωση του νερού στο Φράγμα Θησαυρού

Προβληματισμός και ανησυχία

για τη μείωση του νερού

στο Φράγμα Θησαυρού

Δεν αποτελεί κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

 

Η ΕΠΟΧΗ της κλιματικής κρίσης είναι εδώ και καθημερινά κάνει την εμφάνιση με διάφορα προβλήματα. Όπως είναι γνωστό, η περιοχή της Δράμας σε όλα τα επίπεδα, το περασμένο καλοκαίρι πέρασε αρκετές δύσκολες μέρες, όσον αφορά τουλάχιστον στο ζήτημα της άρδευσης κυρίως, αλλά και της ύδρευσης κυρίως σε ορεινές Κοινότητες των Δήμων της Π.Ε.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι, αυτό το φαινόμενο μάλλον δεν ήταν μεμονωμένο και για μια χρονιά, αλλά σύμφωνα με όλα τα στοιχεία αναμένεται να συνεχιστεί. Τόσο η μείωση των χιονοπτώσεων, ή σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη βροχοπτώσεων, οι υψηλές θερμοκρασίες και η απειλή της ξηρασίας, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά φαινόμενα.

Πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, σημαντικό είναι το φαινόμενο της μείωσης του νερού και στο Φράγμα Θησαυρού του ΔΕΔΔΗΕ και αυτό φαίνεται ότι προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία στους αρμόδιους.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το φαινόμενο ότι τους τελευταίους μήνες η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα έχει πέσει πολύ χαμηλά.

H έλλειψη βροχής αλλά και χιονοπτώσεων τόσο στην περιοχή του Θησαυρού αλλά κυρίως στη Ρίλα της γειτονικής Βουλγαρίας, από όπου προέρχεται η μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τον ποταμό Νέστο που συγκρατεί το φράγμα, επιδείνωσαν τα υδρολογικά δεδομένα της περιοχής. Για μια ακόμα φορά οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες θέτουν σε επιφυλακή όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και κυρίως τον αγροτικό κόσμο του τόπου.

Ο διευθυντής του φράγματος του Θησαυρού Φώτης Φώτου μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν κρύβει την ανησυχία του για την πραγματικά στενάχωρη κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα μπορεί να έπεσε αισθητά, αλλά δεν είναι στο χαμηλότερο σημείο όπως συνέβη το 2000 με 2001.

Με δεδομένο ότι ο σκοπός του φράγματος είναι πρωτίστως η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και εν συνεχεία η άρδευση, ο κ. Φώτου σημειώνει πως τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) θα καθοριστούν οι ακριβείς ποσότητες που θα απελευθερωθούν για το πότισμα των καλλιεργητικών εκτάσεων στην πεδιάδα του Νέστου.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που τονίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους είναι πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας όσον αφορά στη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου που υπάρχει στην περιοχή.

Κάθε χρόνο και λιγότερες ποσότητες νερού για άρδευση

Κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, η Διεύθυνση Υδάτων ΑΜΘ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που εδρεύει στην πόλη της Καβάλας, εκδίδει μια απόφαση με την οποία κάνει γνωστή στη ΔΕΗ την ποσότητα νερού που πρέπει να αποδεσμευτεί από το φράγμα του Θησαυρού, για την άρδευση των καλλιεργητικών εκτάσεων. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η ΔΕΗ αποδεσμεύει όλο και μικρότερες ποσότητες λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ  ο διευθυντής Υδάτων Γιώργος Καμπάς, «όταν παρατηρείται μείωση των βροχοπτώσεων και κατ’ επέκταση πτώση της στάθμης του νερού στο φράγμα, η ΔΕΗ δεσμεύει τα νερά προκειμένου να εξασφαλίσει τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας. Από το 2020 και κάθε χρόνο αποδεσμεύει όλο και μικρότερες ποσότητες για την άρδευση του κάμπου του Νέστου εντός των διοικητικών και γεωγραφικών ορίων της Καβάλας και της Ξάνθης. Έτσι, το 2021 αποδεσμεύτηκαν 168 εκατομ. κυβικά νερού, το 2022 130 εκατομ. κυβικά, το 2023 110 εκατομ. κυβικά νερού και πέρυσι, το 2024, αποδεσμεύτηκαν περί τα 70 εκατομ. κυβικά νερού».