Home > νέα > Το ψήφισμα για τα ΤΕΙ ΑΜΘ θα αντιπροσωπεύει αποκλειστικά τη Δράμα και τα αιτήματά της!

Το ψήφισμα για τα ΤΕΙ ΑΜΘ θα αντιπροσωπεύει αποκλειστικά τη Δράμα και τα αιτήματά της!

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για πιθανή συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ στη Θεσσαλονίκη

Το ψήφισμα για τα ΤΕΙ ΑΜΘ

θα αντιπροσωπεύει αποκλειστικά

τη Δράμα και τα αιτήματά της!

Ομοφωνία στη διαμαρτυρία και διαμόρφωση ψηφίσματος από τους επικεφαλής

Επίκειται να συσταθεί επιτροπή των δημάρχων και άλλων φορέων του Νομού

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της πιθανής συγχώνευσης του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ), με Τεχνολογικά Ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας (όπως των Σερρών και άλλων), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ήταν ένα από τα θέματα που είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην 3η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το απόγευμα της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση η δημοτική αρχή Δράμας, η οποία ζήτησε να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα, μιας και προέχει η πρόταση ενός ψηφίσματος διαμαρτυρίας, για το ότι η Δράμα δεν προτίθεται να χάσει τα 3 τμήματα (Δασοπονίας, Οινολογίας, Αρχιτεκτονικής Τοπίου) που εδρεύουν στην πόλη μας.

Αρχικά, οι ενστάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν να μην παρθεί τελική απόφαση για το ψήφισμα, καθώς απουσίαζαν 3 επικεφαλής από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (οι κ.κ. Παπαεμμανουήλ, Ηλιόπουλος, Τσιαμπούσης). Όπως τονίστηκε, το ψήφισμα θα έπρεπε να έχει την ευρεία αποδοχή του σώματος. Κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ψήφισαν ομόφωνα τη συζήτηση του θέματος ως έκτακτο.

Όταν άρχισε η διαδικασία της συζήτησης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Προγραμματισμού & Τουρισμού του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκης (ο οποίος είναι και επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ ΑΜΘ), εισηγήθηκε το θέμα και διάβασε ένα σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξε η δημοτική αρχή.

Στο σχέδιο ψηφίσματος, γίνεται αναγνώριση της σημαντικότητας της ύπαρξης των τμημάτων του ΤΕΙ στη Δράμα και στην ανάπτυξη του τόπου, ενώ σημειωνόταν ότι αυτές οι μεγάλες αλλαγές στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γίνονται για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Σε άλλο σημείο, επισημαίνονταν ότι «ο Δήμος Δράμας, δεν θα συμφωνήσει σε καμιά μονομερή ενέργεια του Υπ. Παιδείας που δεν θα λάβει υπόψη τις προτάσεις, τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ ΑΜΘ, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης όσο και των φορέων της περιοχής μας».

Επίσης, αναφορά έγινε στο ζήτημα της υποβάθμισης: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δράμα και θα εντείνει τον αγώνα για να διεκδικήσει πανεπιστημιακά τμήματα που συμβαδίζουν με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας».

Τέλος, πρότεινε τη «σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του θέματος, με σκοπό την χάραξη κοινής γραμμής με τις αρχές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ΠΑΜΘ».

Ο κ. Καραμπατζάκης έκανε στη συνέχεια μια εκτενή ανάλυση για την κατάσταση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών επί του θέματος. Επεσήμανε ότι υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις και έχουν κληθεί οι πρυτάνεις του ΤΕΙ ΑΜΘ, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες),  του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς συζήτηση και δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κάτι γόνιμο. Το σενάριο είναι ότι το ΤΕΙ ΑΜΘ θα πρέπει να συνεργαστεί με όλα τα παραπάνω για να δημιουργήσουν ένα νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα με έδρα τη  Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, σήμερα Πέμπτη θα γίνει συνάντηση των πρυτάνεων της περιοχής και όλων των ενδιαφερόμενων Ιδρυμάτων με τον υπουργό Παιδείας.

Επίσης, ο κ. Καραμπατζάκης αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται, λέγοντας ότι ήδη το πρώτο σχέδιο είναι ήδη στη Βουλή για να ψηφιστεί και αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το οποίο προκύπτει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Πειραιά και του ΤΕΙ Αθηνών, σε πολύ καλό βαθμό εξέλιξης η δημιουργία ενός μεγάλου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλία, από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Λάρισας), του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στην περιοχή μας το τελευταίο εξάμηνο συζητιόταν ανεπίσημα ακόμα, η συνένωση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τις τελευταίες 3 εβδομάδες έχει προκύψει η νέα πρόταση για έδρα στη Θεσσαλονίκη.

 

Όμοιο ψήφισμα μ’ αυτό της Καβάλας και σύσταση επιτροπής

Στα λεγόμενά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης, έκανε αναφορά στα ζητήματα που κατά καιρούς έχουν προκύψει με το ΤΕΙ ΑΜΘ και τα Τμήματα της Δράμας, που ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο περίπου και κορυφώνονται σήμερα.

Όπως είπε, «το ανησυχητικό είναι ότι έρχεται ως κατεπείγον στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από τη συζήτηση και την απόφαση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, μετά από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Καβάλας και ανακοινώσεις», ενώ σημείωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος της δημοτικής αρχής Δράμας, κατά 80% είναι αντιγραφή του ψηφίσματος της Καβάλας.

Όπως τόνισε ο κ. Μλεκάνης, «και στο θέμα των ΤΕΙ και σε πολλά άλλα θέματα, οι στόχοι μας με την Καβάλα δεν συμπίπτουν. Σε κάποια τέτοια θέματα όπου γίναμε ακόλουθοι της Καβάλας, βγήκαμε χαμένοι. Το ψήφισμα πρέπει να είναι 100% ψήφισμα της Δράμας, γιατί υπάρχουν συγκρουόμενοι στόχοι με την Καβάλα. Και όχι μόνο πρέπει να διατυπώνονται τα δικά μας αιτήματα ξεκάθαρα και συγκεκριμένα, αλλά επειδή υποθέτω ότι θα υπάρξει κάποια κίνηση και σε επίπεδο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) να προχωρήσει κάτι, δεν πρέπει να πάμε με κοινές θέσεις με την Καβάλα στην ΠΕΔ. Πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικά μας αιτήματα και να επιβάλουμε στην ΠΕΔ διότι δεν γίνονται αποδεκτά από την ΠΕΔ».

Τέλος, πρότεινε τη σύσταση επιτροπής σε επίπεδο Νομού με όλους τους φορείς (Δήμοι Ν.Δράμας, αντιπεριφέρεια, βουλευτές κτλ.), «η οποία από αύριο κιόλας θα ξεκινήσει να απαιτεί απ’ αυτή τη διαδικασία των συγχωνεύσεων, η Δράμα να βγει αναβαθμισμένη».

Από την πλευρά του, ο δημ. σύμβουλος κ. Χαραλαμπίδης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», ζήτησε κι αυτός τη σύσταση επιτροπής με όλους τους φορείς του Νομού Δράμας. Όπως είπε «κεντρικός Δήμος είμαστε εμείς και πρέπει να διεκδικήσουμε σ’ αυτή την ανακατανομή που θα γίνει, η Δράμα να μην μείνει έξω. Και πρέπει να έχουμε μια ομόφωνη απόφαση».

Όπως είπε ο κ. Χαραλαμπίδης, θα πρέπει το ψήφισμα να είναι εμπεριστατωμένο και να συμφωνούν όλοι οι απόντες επικεφαλής.

Τέλος, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Στεφανίδης, είπε ότι «ποτέ δεν είχα τη λογική του εξαπατημένου, και ποτέ δεν ήμουν στη λογική του να διεκδικήσουμε και να κάνουμε και να δείξουμε». Όπως είπε, «πρέπει να υπάρχει μια συλλογικότητα διεκδίκησης των όποιων προβλημάτων μέσα από ένα πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης σε επίπεδο περιοχής».

Σημείωσε επίσης ότι, μέσα από το ψήφισμα θα πρέπει να αναδεικνύεται το ζήτημα των μνημονιακών μέτρων, σύμφωνα με τα οποία γίνονται όλες αυτές οι αλλαγές: «Γίνονται για να εξοικονομηθούν πόροι, από τους ίδιους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αλλά και  να μπορούν πιο επιλεκτικά και μεθοδευμένα, να διεισδύουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αυτό που λέτε κι εσείς, επιχειρηματικότητα».

 

Συνάντηση των επικεφαλής

Τέλος, σύμφωνα και με την προτροπή του δημάρχου κ. Μαμσάκου, αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να παρθεί μια τελική απόφαση χωρίς τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής που απουσίαζαν από τη συνεδρίαση, ενώ ρότεινε να γίνει μια σύσκεψη με όλους τους επικεφαλής που έλειπαν ώστε να παρθεί μια ομόφωνη απόφαση η οποία έγινε αποδεκτή. Στο τέλος της συζήτησης, ψηφίστηκε ομόφωνα η έγκριση ενός ψηφίσματος που διαμορφωθεί με τη φυσική παρουσία όλων των επικεφαλής των δημοτικών παρατά