Home > νέα > Το ψήφισμα του Δήμου Παρανεστίου για τις ιαματικές πηγές των Θερμιών

Το ψήφισμα του Δήμου Παρανεστίου για τις ιαματικές πηγές των Θερμιών

Το ψήφισμα του Δήμου Παρανεστίου

για τις ιαματικές πηγές των Θερμιών

Να μην μεταφερθούν στην εταιρεία Ιαματικές Πηγές Ελλάδος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ χθεσινό φύλλο του «Πρωινού Τύπου», δημοσιεύθηκε ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας –  Θράκης, το οποίο εκδόθηκε κατά πλειοψηφία, σχετικά με το ζήτημα των ιαματικών πηγών της χώρας.

Το ζήτημα, όπως αναφέρθηκε, αφορά στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού και κυρίως τα άρθρα 7 έως 14, που αφορούν στη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος» (ΙΠΕ). Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, προβλέπεται η μεταφορά όλων των ιαματικών πηγών της χώρας στην υπό σύσταση εταιρεία, για τη διαχείρισή τους.

Αρχικά, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), εξέδωσε ψήφισμα, εκφράζοντας τις αντιδράσεις της επί του θέματος αυτού, επισημαίνεται ότι «η σύσταση της Ι.Π.Ε. Α.Ε. πλήττει άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέρονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών. Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί σε πανελλαδικό επίπεδο τους Δήμους που έχουν στα διοικητικά τους όρια ιαματικές πηγές, θεωρεί την εξέλιξη αυτή ακραία αντί αυτοδιοικητική.

H αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, που εισηγείται το Υπουργείο, πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντι-αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Όπως τονίζεται σε άλλο σημείο, «αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι, σήμερα, έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών, και έχουν λάβει ή βρίσκονται στη διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους. Πολλοί βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτή, αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους. Σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες η μέχρι σήμερα στάση της κεντρικής διοίκησης ήταν – με τους επιεικέστερους όρους – μη υποστηρικτική».

Iamatika Paranestioy (3)

Ιαματικές πηγές Παρανεστίου

Στην ίδια λογική έχει προσανατολιστεί και ο Δήμος Παρανεστίου. Αν και γενικά οι γνωστές πηγές των Θερμιών του Δήμου Παρανεστίου, παραμένουν σε μια άσχημα κατάσταση, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν μέσα από σχετικά προγράμματα, παρ’ όλα αυτά θα μπορούσαν στο μέλλον να αναπτυχθούν.

Γενικά, είναι παραδεκτό ότι για να μπορέσουν σήμερα να αναπτυχθούν οι ιαματικές πηγές του Δήμου Παρανεστίου, είναι ένα αρκετά μεγαλεπίβολο ζήτημα, καθώς ο Δήμος δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες τουλάχιστον, παρά μόνο να ενταχθεί ίσως σε ένα κάποιο πρόγραμμα. Μια από τις δυνατότητες που θα είχε, θα ήταν αν ίσως μπορούσε να υπάρξει κάποια συνεργασία με ιδιώτες.

Πέρα και πάνω απ’ όλα, η ανάπτυξη των ιαματικών πηγών Θερμιών Παρανεστίου, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς θα μπορούσε να αποφέρει τουριστικούς πόρους κάθε είδους στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, είναι αλήθεια ότι δεν βοηθήθηκαν σ’ αυτό από καμιά πλευρά μέχρι σήμερα για την ανάπτυξή τους.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με το δήμαρχο Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, μας είπε ότι στόχος του είναι, κατά τη διάρκεια της θητείας του να μπορέσει να προχωρήσει στην ανάπτυξη των ιαματικών πηγών, ώστε να μπορέσουν να γίνουν και αυτές πόλος έλξης στην περιοχή.

Από εκεί και πέρα, συμφωνώντας με το ψήφισμα της ΚΕΔΚΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου υιοθέτηση ομόφωνα την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, σχετικά με την απόρριψη των άρθρων 7 ως 14 του σχεδίου νόμου του  Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος» (ΙΠΕ).