Home > νέα > Ψηφίσματα για το θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου από τους βουλευτές Δράμας και πολιτικούς παράγοντες

Ψηφίσματα για το θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου από τους βουλευτές Δράμας και πολιτικούς παράγοντες

Ψηφίσματα για το θάνατο του μακαριστού

Μητροπολίτη Δράμας Παύλου από τους

βουλευτές Δράμας και πολιτικούς παράγοντες

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ και συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου, εξέδωσαν οι βουλευτές του Νομού Δράμας και άλλοι πολιτικοί παράγοντες:

Υπ. Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Καλαφάτης

«Με θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε έναν άξιο Ιεράρχη που έφυγε πρόωρα από κοντά μας», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, για την εκδημία του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου.

«Η εκδημία του Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου αποτελεί απώλεια για την Εκκλησία της Ελλάδας και την Μακεδονία μας», επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών και σημείωσε πως ήταν, «ποιμενάρχης με πλούσιο εκκλησιαστικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο, ιδιαίτερα αγαπητός στους νέους, διακόνησε την Εκκλησία με ζήλο εξ΄όλης καρδίας και αφοσίωση. Η μνήμη του θα είναι άληστος και αιώνια».

Κωνσταντίνος Μπλούχος

«Όταν μιλώ για την Εκκλησία και τους λειτουργούς της, μου έρχεται κάθε φορά στο νου η εικόνα των συνοδοιπόρων, των συν-οδιτών, δηλαδή αυτών που πορεύονται μαζί, περπατώντας στο ίδιο μονοπάτι.  Ειδικά, στο νου μου ανακαλείται ο πασίγνωστος πίνακας της πορείας «Προς Εμμαούς».

Τα σκέπτομαι πιότερο όταν μου έρχεται στο νου το λειτούργημα του Επισκόπου, δηλαδή αυτού του ανθρώπου που μας μαζεύει και μας κάνει Εκκλησία. Μας μαζεύει για να συνοδοιπορήσουμε, ως σώμα λαού και κλήρου.

Κι επειδή η Εκκλησία είναι κάτι πάνω από τα θέματα της πολιτικής καθημερινότητας, σήμερα που μνημονεύουμε πλέον με ανθρώπινη θλίψη το πρόσωπο του Επισκόπου μας πατρός Παύλου, αισθάνομαι την ανάγκη να θυμηθώ και να κοινωνήσω με το λαϊκό σώμα της τοπικής μας Εκκλησίας, την εικόνα του Πατέρα μας που είχα διαμορφώσει.

Ρόλος ενός λειτουργού της Εκκλησίας είναι να σου δείχνει το Χριστό ως δρομοδείχτης κι εσύ, εγώ, ο καθένας μας, να τραβάμε κατά κει. Ο πατέρας Παύλος, ήταν πάντα ο άνθρωπος που άλλοτε με αυστηρότητα και παραδοσιακή επιμονή κι άλλοτε με το χαμόγελο και την ανοιχτοσύνη της καρδιάς, μας καλούσε να δούμε και να πορευτούμε προς τον Χριστό. Αξέχαστος σε όλες τις δημόσιες αλλά και προσωπικές συναντήσεις μας.
Αλησμόνητη, σε εμένα προσωπικά η στήριξή του και η παρουσία του στο προσωπικό μου πένθος για την εκδημία της μητέρας μου πριν λίγους μήνες.

Σεβασμιότατε, μακαριστέ πατέρα Παύλε, όταν θέλουμε να τιμήσουμε ένα δίκαιο, ευγενή και αρχοντικό άνθρωπο, ειδικά αυτόν που μας διακόνησε «εις τύπον και τόπον Χριστού», έναν τέτοιον άνθρωπο τον τιμούμε με ύμνους και επαίνους. Για σένα όμως πατέρα Παύλε είναι αρκετή η μαρτυρία των πνευματικών σου παιδιών. Διότι πράγματι ήσουν ένας υπέροχος άνθρωπος με τεράστια αγάπη σε κάθε αδερφό και αδερφή, και με τρομερή ευαισθησία την οποία προσπαθούσες να κρατήσεις κρυφή… Όλοι μας όμως μαρτυρούμε την αλήθεια σου, τους πόθους και τους αγώνες σου, για εμάς και για την Δράμα μας.

Καλή Ανάσταση Πατέρα Παύλε. Χριστός Ανέστη».

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Σε ένα σύντομο μήνυμα, ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρει: «Οδύνη για την απώλεια του επισκόπου. Προσωπικότητα με άποψη, ιεράρχης με κύρος, άνθρωπος με περιεχόμενο. Συνεργασθήκαμε άψογα με επίγνωση του θεσμικού ρόλου του καθενός μας. Από σήμερα “εν σκηναίς δικαίων”, κατά την εκκλησιαστική ορολογία. Γαίαν ελαφράν….»

Χαρά Κεφαλίδου

«Η ξαφνική εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου πλημμύρισε με βαθιά θλίψη τους Δραμινούς.

Υπήρξε ένας φωτισμένος άνθρωπος, με σπουδαίο έργο και σημαντική προσφορά στην κοινωνία της Δράμας. Σε όλη την διάρκεια της ζωής του ήταν θερμός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πάντα κοντά στο ποίμνιό του ως ιερέας, πνευματικός και κατηχητής, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα νεότητας και οικογένειας.

Με νουνεχή και υπεύθυνη στάση έναντι των μεγάλων εκκλησιαστικών και εθνικών θεμάτων.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του, την κοινωνία της Δράμας και την Εκκλησιαστική Κοινότητα.

Αιωνία η Μνήμη του!».

Ο πρώην υπουργός Μαργαρίτης Τζίμας

Ο πρώην υπουργός και Άρχων Μεγάλου Ρεφερενδάριου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Τζίμας, αναφέρει σε μήνυμά του:

«Η Δράμα αποχαιρετά τον πνευματικό της Πατέρα

Ο Μακαριστός Ποιμενάρχης μας Κυρός Παύλος βρίσκεται πλέον κοντά στην Παναγία μας που με τόση πίστη υπηρέτησε. Η Ορθοδοξία, η Ελλάδα και η Δράμα, έχασαν έναν πνευματικό αγωνιστή, έναν αγωνιστή των εθνικών και πνευματικών αξιών.

Ασυμβίβαστος και δίκαιος υπηρέτησε αυτόν τον τόπο.

Το έργο του τεράστιο και η πνευματική παρακαταθήκη του, οδηγός για όλους μας.

Με τίμησε με την εμπιστοσύνη του. Σ’ ευχαριστούμε Δέσποτα. Από σήμερα είμαστε φτωχότεροι. Η μνήμη του θα είναι βαθειά χαραγμένη μέσα μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Δράμας. Οι Έλληνες θα θυμόμαστε έναν φλογερό και τίμιο Ιεράρχη. Έναν Ιεράρχη ΑΓΩΝΙΣΤΗ».

Ο πρώην βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης

«Πλήγμα δέχθηκε απρόσμενα η κοινωνία μας με το άγγελμα της αδόκητης

εκδημίας του Μητροπολίτη μας μακαριστού Παύλου. Κεραυνός εν αιθρία για

όλους μας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης αγάπησε τον τόπο μας και αγαπήθηκε από το χριστεπώνυμο πλήθος και από το σύνολο του λαού. Με ενέργειές του αγιοκατατάχθηκαν ο Όσιος Γεώργιοις Καρσλίδης και ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Μεγαλοκομνηνός Δαυίδ, μαζί με τα τρία τέκνα του Βασίλειο, Γεώργιο, Μανουήλ και τον ανιψιό του Αλέξιο.

Φιλίστορας, αγωνίσθηκε με πάθος για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων της ιστορικής Μονής Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου, ενώ οι διαρκείς του προσπάθειες υπό την ευλογία του της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στέφθηκαν με επιτυχία με την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Προχώρησε στην επανέκδοση βιβλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελούσε λειτουργίες στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης αλλά και σε άλλους ναούς της Περιφέρειας.

Ιδιαίτερα τονίζεται το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο στο οποίο επιδόθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης με την λειτουργία των ενοριακών συσσιτίων αλλά και η ίδρυση ενοριακών κέντρων νεότητας.

Ποίμανε τον κλήρο και το εκκλησίασμα με έναν διακριτό διοικητικό τρόπο, ορθοτομώντας, με σεβασμό στις αποφάσεις της Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Η Δράμα πρόσμενε να γευτεί τα αποτελέσματα του έργου του,  με τον οποίο είχα πάντοτε μια αγαστή συνεργασία και συμπόρευση επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Τα ολόθερμα συλλυπητήρια εκφράζω στην προσφιλή του μητέρα και τους οικείους του, τους συνεργάτες, στο σύνολο του Ποντιακού Ελληνισμού, στους αγώνες του οποίου πρωτοστάτησε, καθώς σε όλους που με αγάπη τον περιέλαβαν στη Μητρόπολη Δράμας και αλλού, που με αγάπη και αφοσίωση διακόνησε τόσο στα χρόνια της πορείας του ως Διακόνου, Ιερέα αλλά και στη δεκαεξάχρονη πορεία του ως Μητροπολίτη.

Θα θυμόμαστε πάντα με σεβασμό τη μορφή του, τη στεντόρεια φωνή του, τον ασυμβίβαστο λόγο του και θα αποτελεί παράδειγμα και οδηγό μας.

Αιωνία του η μνήμη».

Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην υπουργός

Ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει σε μήνυμά του:

«Ο αιφνίδιος θάνατος του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου μας γεμίζει βαθιά θλίψη. Ο εκλιπών σεπτός Ιεράρχης υπήρξε εξέχουσα θρησκευτική, πνευματική και εθνική προσωπικότητα με καταβολές που έφθαναν μέχρι τον Ελληνισμό του Πόντου.
Σε περιοδεία μου στο Νομό Δράμας τον συνάντησα μαζί με την Βουλευτή Χαρά Κεφαλίδου και είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά πόσο ευθύς αλλά και αυστηρός όταν χρειαζόταν, πόσο δυναμικός αλλά και με χιούμορ, άνθρωπος υπήρξε. Και δεν ξεχνώ οτι ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά του ήταν και το ποδόσφαιρο.
Η Εκκλησία της Ελλάδας και το χριστεπώνυμο πλήρωμα έγιναν φτωχότεροι με την αποδημία του.