Home > Πρώτο Θέμα > Ραγδαίες εξελίξεις στις συζητήσεις για συγχώνευση του ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας

Ραγδαίες εξελίξεις στις συζητήσεις για συγχώνευση του ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας

Διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας την Τρίτη του Πάσχα

 

Ραγδαίες εξελίξεις στις συζητήσεις

για συγχώνευση του ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΡΑΓΔΑΙΕΣ είναι οι εξελίξεις και μάλλον ανησυχητικές, καθώς ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, συγκαλεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ευρείας σύσκεψης για το απόγευμα της Τρίτης του Πάσχα, προκειμένου να γίνει συζήτηση για το θέμα της συγχώνευσης του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΤΕΙ ΑΜΘ), με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες.

Αυτή ήταν η απόφαση του ιδίου, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χθες το μεσημέρι στον «Πρωινό Τύπο», αμέσως μετά από τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας, με τον πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Μπαντέκα και τον αντιπρύτανη κ. Μητρόπουλο.

Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, είχε κλείσει από το περασμένο Σάββατο συνάντηση του ιδίου και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας, με τον πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχει στο γνωστό ζήτημα των συγχωνεύσεων.

Όπως γράφαμε και στο χθεσινό φύλλο, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας συνεδρίασε για πρώτη φορά, υπό την προεδρεία του Υπ. Παιδείας κ. Γαβρόγλου στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα των παραπάνω συγχωνεύσεων των τριών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Να σημειώσουμε εδώ μία λεπτομέρεια: ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι μεταπτυχιακό Πανεπιστήμιο και δεν έχει προπτυχιακά τμήματα.

tei-dasoponias-dramas

Τη συνάντηση αυτή ανήγγειλε λίγη ώρα πριν ο ίδιος ο κ. Μαμσάκος σε συνέντευξη Τύπου που είχε με τον βουλευτή Δράμας κ. Καραγιαννίδη και τελικά συμμετείχαν: ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος και οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων κ.κ. Μλεκάνης, Παπαεμμανουήλ, Ηλιόπουλος και Τσιαμπούσης εκτός από τον κ. Στεφανίδη, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης. Από την πλευρά του ΤΕΙ ΑΜΘ, συμμετείχε ο πρύτανης κ. Μπαντέκας και ο αντιπρύτανης κ. Μητρόπουλος.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μαμσάκος, «στη συνάντηση έγινε μια συζήτηση επί όλων των θεμάτων σε πολύ καλό κλίμα και τελικά αποφασίσαμε να κάνουμε ένα διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο την άλλη Τρίτη, με την παρουσία όλων των θεσμικών φορέων, προς ενημέρωση όλων και της τοπικής κοινωνίας, όπου εκεί τελικά θα πάρουμε και αποφάσεις».

Στην ερώτηση για το ποια είναι τα σχέδια για το ΤΕΙ ο κ. Μαμσάκος είπε: «Συζητάμε για Τμήματα Δασολογίας και Οινολογίας, ενώ είναι ανοικτοί σε προτάσεις από την τοπική κοινωνία».

Σε νέα ερώτηση ότι η συγχώνευση θα προχωρήσει τελικά, ο κ. Μαμσάκος απάντησε: «Συζητάμε όλες τις περιπτώσεις. Στη διευρυμένη συζήτηση (σ.σ. εννοεί στο Δημοτικό Συμβούλιο), θα έχουμε όλους τους φορείς και από το ΤΕΙ ΑΜΘ, θα ζητήσουμε να είναι και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα».

Ερωτώμενος για το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, το οποίο δεν ακούγεται να μετέχει στη συζήτηση αυτή, ο κ. Μαμσάκος απάντησε: «Σας είπα κάτι. Ότι μέσα σ’ αυτή τη διευρυμένη συζήτηση θα ακούσουμε όλες τις πλευρές για να δούμε πώς έχει η κατάσταση και στη συνέχεια να δούμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις μας για να προχωρήσουμε».

Δεν είναι καλά τα μαντάτα

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που αποκόμισε ο «Πρωινός Τύπος» από τη συνάντηση αυτή, τα μαντάτα μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Αν και βέβαια ουσιαστικά οι Σχολές θα συνεχίσουν να υπάρχουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, παρ’ όλα αυτά, αμφισβητείται το κατά πόσο μπορεί να έχει μέλλον η Σχολή Δασολογίας ή Δασοπονίας στη Δράμα και κατά πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι, μιας και ήδη υπάρχουν αρκετές Σχολές σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στη Θράκη από το ΔΠΘ, στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Όσον αφορά το Οινολογίας, ζητούν προσλήψεις καθηγητών για να μπορέσει να έχει μια θετική εξέλιξη, ενώ για το Αρχιτεκτονικής Τοπίου, μάλλον βγαίνει εντελώς από … το τοπίο. Αν δεν κλείσει εντελώς, θα πάει μάλλον στις Σέρρες.

Διαφορετική θέση από Καραγιαννίδη: «Δεν θα κλείσει καμιά Σχολή»

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ Καραγιαννίδης πάντως, δίνει μια διαφορετική άποψη στα όσα ακούγονται γύρω από το θέμα, απαντώντας σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου», στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου και πριν από τη παραπάνω συνάντηση.

«Θα πω 3 πράγματα που ισχύουν και αφορούν τα Υπ. Παιδείας και αφορούν το ΤΕΙ ΑΜΘ. Ο πρώτος πυλώνας είναι ότι γίνονται επίσημα κουβέντες μεταξύ του Υπουργείου και των σχολών: ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ΤΕΙ ΑΜΘ και Διεθνούς Πανεπιστημίου. Έχει οριστεί μια επιτροπή και έχει ξεκινήσει η κουβέντα.

Το δεύτερο στάδιο, αφού καταλήξουν κάπου, είναι ότι το Υπουργείο θα συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες, τους αιρετούς θεσμικούς φορείς στη Δράμα, στην Καβάλα και στις Σέρρες, θα πάρει τις γνώμες, και το τρίτο στάδιο, ανεξαρτήτως απ’ αυτές τις κουβέντες που μπορεί να έχουν το άλφα αποτέλεσμα, το Υπουργείο θα αποφασίσει, σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά δεδομένα και τις ανάγκες της περιοχής. Άρα δεν υπάρχει τίποτα που να κινδυνεύει. Δέσμευση μάλιστα του κ. Γαβρόγλου, είναι ότι δεν θα κλείσει καμία Σχολή, δεν θα συγχωνευθεί καμία Σχολή. Εάν προχωρήσει ο σχεδιασμός της συγχώνευσης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, υπάρχει η δημιουργία Σχολών. Αλλά ας μην το προκαταβάλουμε και τρομάζουμε τον κόσμο με πράγματα που δεν ισχύουν. Οι Σχολές παραμένουν ως έχουν, υπάρχει η κουβέντα για το στρατηγικό μέλλον και όλα αυτά θα τα μαθαίνει και η κοινωνία εγκαίρως».

Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξει ζήτημα ότι ένα ίδρυμα θα έχει Σχολές σε δύο Περιφέρειες, τόνισε: «Όχι. Ίσως να υπάρχει μια σύγχυση εδώ. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο, είναι Πανεπιστήμιο που έχει μεταπτυχιακά τμήματα. Άρα η συνεργασία μ’ αυτό, έχει να κάνει με το ότι τα δύο ΤΕΙ Καβάλας και Σερρών θα συνεργάζονται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο για μεταπτυχιακούς τίτλους. Δεν θα συγχωνευτούν. Άλλο η συνεργασία και άλλο η συγχώνευση. Αν προχωρήσει και αν ευοδώσει αυτή η προσπάθεια, θα υπάρχει συνεργασία μεταπτυχιακών τμημάτων με το Διεθνές Πανεπιστήμιο με τις Σέρρες και την Καβάλα. Οι Σχολές δεν μετακινούνται και δεν συγχωνεύονται».