Home > νέα > Με ρεκόρ συμμετοχών οι φετινοί Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου Στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου

Με ρεκόρ συμμετοχών οι φετινοί Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου Στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου

 Στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου

Με ρεκόρ συμμετοχών

οι φετινοί Αγώνες Βουνού

Παρθένου Δάσους Παρανεστίου

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Συνέντευξη τύπου για την φετινή διεξαγωγή των 13ων Αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους στο Παρανέστι Δράμας, παραχώρησαν ο δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Τεχνικός Σύμβουλος Ασφαλείας των Αγώνων, κ. Στέλιος Μελισσινός, και ο Α’ Τεχνικός Διευθυντής των Αγώνων, κ. Δημήτρης Κιόρογλου.

Οι Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου – Virgin Forest Trail, πραγματοποιούνται για 13η συνεχόμενη χρονιά, και θα πραγματοποιηθούν στις 11 με 13 Οκτωβρίου, σε διοργάνωση του Δήμου Παρανεστίου, της Περιφέρειας ΑΜΘ – Π.Ε. Δράμας και του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, με τη συνδρομή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Παρανεστίου.

Προβολή του φυσικού πλούτου του Παρανεστίου μέσω των Αγώνων

Την έναρξη της παρουσίασης των φετινών αγώνων, έκανε ο δήμαρχος Παρανεστίου, ο οποίος όπως υποστήριξε, οι αγώνες προβάλουν την περιοχή του Παρανεστίου και τις ομορφιές που διαθέτει. «Συνεχίζουμε ως νέα διοίκηση αυτή την διοργάνωση, με την προϋπόθεση τη νέα χρονιά να αναβαθμίσουμε τους αγώνες και να τους εμπλουτίσουμε, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Ο Δήμος Παρανεστίου, όπως επεσήμανε ο κ. Καγιάογλου, διαθέτει παρθένο δάσος, ιαματικά λουτρά, καταρράκτες, φράγματα, λίμνες, τον ποταμό Νέστο, και πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφθεί την περιοχή. «Μέσω των αγώνων, προβάλλεται η περιοχή μας και ενισχύεται η τοπική κοινωνία. Έρχονται επισκέπτες, αθλητές και συνοδοί, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό. Ενισχύεται παράλληλα και η ευρύτερη περιοχή του νομού Δράμας, ενώ χρειάζεται και πρέπει να υπάρχουν και να διατηρούνται τέτοιες δράσεις.

Ως νέα διοίκηση, βρήκαμε την διοργάνωση των αγώνων σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ υπάρχει και η Οργανωτική Επιτροπή, η οποία βοηθάει πάρα πολύ, καθώς επίσης και οι εθελοντές, όπου χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι αγώνες. Είναι η ψυχή των αγώνων, και φέτος αριθμούν περίπου τους 350», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Παρανεστίου.

Μάλιστα, ο κ. Καγιάογλου αναφέρθηκε και στην αφίσα της φετινής διοργάνωσης, η οποία απεικονίζει έναν αθλητή που τρέχει και έχει δοθεί από τον Δραμινό φωτογράφο, κ. Δημήτρη Κατραντζή.

agvnes

Ασφάλεια και τεχνικά χαρακτηριστικά των Αγώνων Βουνού

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κ. Μελισσινός, ο οποίος συμμετέχει στους Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου από το 2007, ενώ φέτος όπως σημείωσε θα έχει επιτελικό ρόλο. Αντικαταστάτης του κ. Μελισσινού θα είναι ο κ. Γιώργος Διδασκάλου.

Το σημαντικότερο, όπως ανέφερε ο κ. Μελισσινός, είναι να έρθει ο αθλητής να τρέξει, αλλά και οι διοργανωτές να φροντίσουν για την ασφάλεια αυτών που τρέχουν, αλλά και των εθελοντών.

Οι φετινές συμμετοχές αναμένεται να είναι εντυπωσιακές, καθώς στον μεγάλο αγώνα των 162 χλμ. αναμένεται να αγωνιστούν περίπου 80 αθλητές, στα 109 χλμ. οι συμμετοχές ανέρχονται περίπου σε 80 αθλητές, στα 46 χλμ. η συμμετοχή των αθλητών αναμένεται περίπου στους 180, και περίπου 200 αθλητές θα αγωνιστούν στα 10 χλμ., τα οποία όπως επεσήμανε ο κ. Μελισσινός, είναι τα καλύτερα 10 χιλιόμετρα ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα.

Από πλευράς ασφάλειας, η διοργάνωση διαθέτει 12 σταθμούς ελέγχου, όπου εκεί θα προσφέρονται όλες οι παροχές στους αθλητές, ενώ οι ποσότητες και οι προμήθειες έχουν υπολογιστεί από σύμβουλο της διοργάνωσης. «Ό,τι θερμίδες χάνονται στα 10 χλμ., που είναι η απόσταση από σταθμό σε σταθμό, θα αντικαθιστώνται στον επόμενο σταθμό.

AGONES BOYNOY

Από αριστερά οι κ.κ. Δ. Κιόρογλου, Αν. Καγιάογλου, και Στ. Μελισσινός

Επιπλέον, η διοργάνωση διαθέτει 19 σημεία ελέγχου, για να μην χαθούν οι αθλητές, καθώς το βουνό έχει πολλά μονοπάτια και διασταυρώσεις, οπότε εκεί θα βρίσκονται εθελοντές οι οποίοι θα κάνουν την τροχονομική εργασία των μονοπατιών.

Έχουμε γιατρούς, αλλά έχουμε μια μικρή δυσκαμψία στους φυσικοθεραπευτές γι’ αυτό και υποβάλω δημόσιο αίτημα για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει», ανέφερε ο κ. Μελισσινός.

Επιπλέον, η διοργάνωση διαθέτει τρεις διασωστικές ομάδες, οι οποίες είναι: η Διασωστική Ομάδα Ξάνθης και Ροδόπης, καθώς και η Ελληνική Διασωστική Εθελοντική Ομάδα (Ε.Δ.Ε.Ο.) της Δράμας, οι οποίοι θα βρίσκονται στα μονοπάτια και σε διάφορες περιοχές κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων.

Ακόμη, σε όλα τα σημεία, θα βρίσκονται ασυρματιστές του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ν. Δράμας, και γενικότερα θα συμμετέχουν 22 εθελοντικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, από πλευράς ασφάλειας, υπάρχουν οι περιβόητες «σκούπες». Είναι ζευγάρια ατόμων, κυρίως μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου αλλά και άλλοι ορειβάτες οι οποίοι ακολουθούν τις διαδρομές, από τους σταθμούς τροφοδοσίας (στεκ).

Σηματοδότηση των μονοπατιών

Τέλος, ο κ. Κιόρογλου μίλησε για την σηματοδότηση των μονοπατιών και την επίβλεψη. Ομάδα εθελοντών όπως μας εξήγησε ο κ. Κιόρογλου, έλεγξε όλα τα χιλιόμετρα που θα διανύσουν οι αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων, προκειμένου η σηματοδότηση να είναι άρτια.

Φέτος, σε όλα τα κομβικά σημεία και σε όλες τις διασταυρώσεις θα υπάρχουν μεγάλα και ευδιάκριτα σήματα, τα οποία θα δίνουν την κατεύθυνση στους αθλητές, αν πηγαίνουν ή αν βρίσκονται στην επιστροφή του αγώνα.

«Θεωρώ ότι με αυτή την κίνηση οι αθλητές θα μπορούν απρόσκοπτα να αγωνιστούν, σε συνθήκες ημέρας και νύχτας. Αυτό που χαρακτηρίζει γενικότερα τους Αγώνες Παρανεστίου, είναι η πολύ καλή οργάνωση, και οι εξαιρετικοί εθελοντές που έχουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κιόρογλου.