Home > Πρώτο Θέμα > Σε 18 μήνες από σήμερα ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια της πόλης θα ανακτήσει τη μεγαλοπρέπειά του 12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας – Εκπαιδευτήρια

Σε 18 μήνες από σήμερα ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια της πόλης θα ανακτήσει τη μεγαλοπρέπειά του 12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας – Εκπαιδευτήρια

Σε 18 μήνες από σήμερα ένα από

τα πιο επιβλητικά κτήρια της πόλης

θα ανακτήσει τη μεγαλοπρέπειά του

 

12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας – Εκπαιδευτήρια

 

Του Θρασύβουλου Πεγγαρά

Από εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση του 12ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Οι εργασίες που απαιτούνται για την προσωρινή μεταφορά της σχολικής μονάδας στο 13ο Δημοτικό Σχολείο, έχουν ήδη ξεκινήσει. Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει και την αντικατάσταση των κουφωμάτων, τουαλετών και τουαλετών ΑμεΑ, τοποθέτηση ανελκυστήρα, όπως επίσης και άλλες εργασίες που αφορούν στην αναβάθμισή του, καθώς το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο.

Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με το ποσό του 1.886.974 ευρώ, στο οποίο προστίθενται και τα 192.610 ευρώ από το Δήμο Δράμας. Στο έργο, καταλυτική ήταν η συνεισφορά της προέδρου της ΑΜΚΕ Μποδούρογλου, κας. Κατερίνας Μποδούρογλου, η οποία ανέλαβε το κόστος της πλήρους μελέτης. Τη μελέτη δε, έκανε ο κ. Ι. Κίζης, Ομότιμος Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο τελευταίος που ασχολήθηκε με τη συντήρηση των Εκπαιδευτηρίων τη δεκαετία του 1980.

Συνέντευξη τύπου παρουσία του «Π.Τ.», παραχωρήθηκε χθες Τετάρτη στο Δημαρχείο της Δράμας προς ενημέρωση ως προς την εκκίνηση και εξέλιξη των παρεμβάσεων σε ένα ακόμη από τα εμβληματικά κτήρια της πόλης, κατά την οποία ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Παπαδόπουλος υπέγραψε την σύμβαση με την εταιρία που θα υλοποιήσει το έργο και ανέφερε: «Είμαστε εδώ μαζί με την ανάδοχο εταιρεία, για να υπογράψουμε τη συγκεκριμένη σύμβαση για το 12ο Δημοτικό Σχολείο. Έχουν ξεκινήσει οι τοποθετήσεις των εργολάβων σε ότι αφορά τις ενεργειακές αναβαθμίσεις. Παρόλο που υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε σήμερα ένα έργο της τάξεως των 2.079.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη, κ. Τοψίδη, γιατί αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια του Δήμου Δράμας, βάζοντας ήδη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενεργειακών αναβαθμίσεων 10 σχολικά συγκροτήματα του Δήμου μας».

Παπαδόπουλος: «Ζητούμε την κατανόηση όλων για την ταλαιπωρία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην οικογένεια Μποδούρογλου»

«Σήμερα λοιπόν», συνέχισε ο Δήμαρχος της Δράμας, «υπογράφουμε τη σύμβαση για το 12ο Δημοτικό Σχολείο, τα «Εκπαιδευτήρια», όπως τα γνωρίζουν οι Δραμινοί. Οι δαπάνες οι οποίες δεν προβλέπονται από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, θα καλυφθούν από πόρους του Δήμου, και αφορούν ένα ποσό που αγγίζει τις 200.000 ευρώ. Θέλω να ευχαριστήσω για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας τη τεχνική υπηρεσία του Δήμου, και φυσικά την ανάδοχο εταιρεία. Η υλοποίηση του έργου θα διαρκέσει 18 μήνες από σήμερα, ημέρα της υπογραφής του. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω ιδιαίτερες ευχαριστίες, γιατί αυτό το έργο έχει ειδικά χαρακτηριστικά προστασίας ως διατηρητέο, και η μελέτη έπρεπε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, και σε αυτό βοήθησε η ΑΜΚΕ της κας Μποδούρογλου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω λοιπόν, την οικογένεια Μποδούρογλου για την προσφορά της σε ότι αφορά τη μελέτη του έργου. Θεωρώ ότι δεν θα ήταν εφικτό να έχουμε σήμερα υπογραφή αυτού του έργου, ούτε να έχει μπει στο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων των σχολικών δομών, αν δεν έτρεχε αυτή η μελέτη.

Είναι σημαντικό να ζητήσουμε και την κατανόηση πρωτίστως των γονέων γι’ αυτή τη μικρή ταλαιπωρία που θα υποστούν, γιατί θα μετακινούνται σε μεγαλύτερη απόσταση. Γίνονται ήδη παρεμβάσεις στο 13ο Δημοτικό Σχολείο και θα συνεχίσουν να γίνονται, έτσι ώστε να μπορεί να υποδεχτεί τα παιδιά του 12ου Δημοτικού Σχολείου. Βρεθήκαμε στο ίδιο τραπέζι δάσκαλοι και γονείς για να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από το ένα κτίριο στο άλλο».

Από αριστερά ο κ. Θεοδωρίδη, ο κ. Πρωτολάτης, ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Σαλπιγκτίδης


Σαλπιγκτίδης: «Θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις, το κτίριο επισκευάζεται εξ ολοκλήρου»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Σαλπιγκτίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, ο οποίος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις, αλλά και στην ιστορία του κτηρίου: «Πολύ σημαντικό ρόλο στη κατασκευή ενός έργου έχει πάντα η ανάδοχος εταιρεία. Αν είναι ένα έργο ολοκληρωμένο και λειτουργικό, ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης φέρει πάντα και ο εργολάβος. Ελπίζουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία. Το έργο περιλαμβάνει στατική ενίσχυση του κτιρίου, θερμομόνωση, αλλαγή κουφωμάτων, φωτισμό, αερισμό του κτιρίου, και ψύξη-θέρμανση. Μπαίνουν καινούργιες αντλίες θερμότητας και γενικά το κτίριο επισκευάζεται εξ ολοκλήρου. Η τελευταία ανακαίνιση είχε γίνει το ’92. 18 μήνες είναι το χρονοδιάγραμμα. Ελπίζουμε να τηρηθεί για να χάσουμε μία σχολική χρονιά μόνο. Τώρα θα δείξουν και οι επόμενοι μήνες το πόσο καλά θα προχωρήσει το έργο.

Προκειμένου να γίνει η παρέμβαση στο 12ο Δημοτικό Σχολείο, έγινε μία διαδικασία μετεγκατάστασης των μαθητών του στο γειτονικό 13ο Δημοτικό Σχολείο. Το 12ο Δημοτικό Σχολείο έχει 250 παιδιά και το 13ο Δημοτικό Σχολείο 120 παιδιά. Έχει αδειάσει ήδη το κτήριο του 12ου σχολείου, άρα από Δευτέρα κιόλας μπορεί να ξεκινήσει ο εργολάβος να στήνει το εργοτάξιο. Θα είμαστε δίπλα στον ανάδοχο. Το καλοκαίρι, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πλήρεις εργασίες και χωρίς καθυστέρηση».

Ακολούθως, ο κ. Σαλπιγκτίδης έκανε μία ιστορική αναδρομή για το εμβληματικό κτήριο: «Το 1907 ξεκίνησε η κατασκευή του κτηρίου. Το 1908 και 1909 αποπερατώθηκε. Τότε, με τη συνδρομή των Δραμινών, ενισχύθηκε με 100 χρυσές λίρες της οικογένειας του Παύλου Μελά του Μακεδονομάχου, με τη συνδρομή και τη βοήθεια του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης, Χρυσοστόμου. Για τρία χρόνια σταμάτησε τη λειτουργία του, το 1941 μέχρι το 1944, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διάστημα κατά το οποίο είχαν γίνει και πολλοί βανδαλισμοί στο σχολείο».

 «Έχουμε προνοήσει για όλα όσα αφορούν τη μετεγκατάσταση»

«Για τη μετακίνηση των μαθητών στο 13ο Δημοτικό Σχολείο», όπως επεξήγησε ο κ. Αντιδήμαρχος, «πέρα από όλες αυτές τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, δηλαδή η τοποθέτηση διαδραστικών πινάκων για να δεχτούν τους μαθητές του 12ου, αίθουσες που πρέπει να έχουν οι καθηγητές, είμαστε σε μία διαρκή προσπάθεια να βρούμε λύση για να ορίσουμε και τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, και ένα αστικό στις ώρες που πηγαίνουν τα παιδιά. Δηλαδή να σταματάει το αστικό λεωφορείο στο 12ο Δημοτικό, όπου θα πηγαίνανε οι μαθητές, να τους παίρνει και να τους πηγαίνει στο 13ο Δημοτικό. Είμαστε σε συζήτηση με το αστικό αυτή τη στιγμή, για το πόσα λεωφορεία και ποιες ώρες θα χρειάζονται. Οι αποστάσεις βέβαια δεν ειναι μεγάλες, αλλά για τα μικρότερα παιδιά, για λόγους ασφαλείας πρέπει να γίνεται η μετακίνηση μέσω αστικής συγκοινωνίας».

Η ανάδοχος εταιρεία με την οποία υπογράφηκε η σύμβαση είναι η «Τσορμπατζάκος – Πρωτολάτης Ο.Ε.», με τους κ.κ. Γεώργιο Πρωτολάτη, μηχανολόγο μηχανικό, και Θεοδωρίδη Ματθαίο, πολιτικό μηχανικό, να την εκπροσωπούν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.