Home > Πρώτο Θέμα > Σε άγνωστα νερά η ΔΕΚΠΟΤΑ… χωρίς επιχορήγηση από το Δήμο

Σε άγνωστα νερά η ΔΕΚΠΟΤΑ… χωρίς επιχορήγηση από το Δήμο

Σε άγνωστα νερά η ΔΕΚΠΟΤΑ…

χωρίς επιχορήγηση από το Δήμο

► Το Δ.Σ. της επιχείρησης πέρασε προϋπολογισμό 2,7 εκατ. ευρώ κατά πλειοψηφία

► Με … χορηγία η μεταφορά των οικίσκων της Ονειρούπολης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ… σε άγνωστα νερά φαίνεται να έχει αρχίσει να πλέει η ΔΕΚΠΟΤΑ, παρ’ όλα τα ήσυχα ως συνήθως, νερά της Αγίας Βαρβάρας. Όπως είναι γνωστό, οι αντιπολιτεύσεις του Δήμου Δράμας έχουν ήδη ψηφίσει θετικά να περάσει η πρόταση για τη λύση και εκκαθάριση της δημοτικής επιχείρησης, παρ’ όλα αυτά όμως, ο πρόεδρός της κ. Καλλινικίδης, συνεχίζει να ψηφίζει προϋπολογισμό και να προγραμματίζει δράσεις για το 2020!

Αν και το άρθρο αυτό γράφεται λίγες ώρες πριν από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για τον προϋπολογισμό του Δήμου, εντούτοις, αυτές αναμενόταν να καταψηφίσουν την επιχορήγηση της ΔΕΚΠΟΤΑ από το Δήμο, εκτός από τα διάφορα λειτουργικά έξοδα, τη μισθοδοσία και τις οφειλές που έχει προς τρίτους (περίπου 500.000 ευρώ).

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Και πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα ο πρόεδρος της επιχείρησης;  Για να γίνει ξεκάθαρο, ο Δήμος Δράμας χρηματοδοτεί τη ΔΕΚΠΟΤΑ για όλα τα έξοδά της, από δράσεις, οφειλές προς τρίτους, δράσεις και άλλα διάφορα, και το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης προϋπολογίζει ανάλογα μ’ αυτά που έχει.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πάντως, ότι ακόμα και μέχρι χθες το μεσημέρι, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, δεν έχει καθαρογραφεί και δεν έχει ανεβεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ήδη σημαντική καθυστέρηση. Θα πρέπει να πάει αρχικά για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να ακολουθηθεί μια διαδικασία. Τώρα βέβαια, σε τι ακριβώς οφείλεται αυτή η καθυστέρηση, είναι ένα ζήτημα!

 

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της ΔΕΚΠΟΤΑ

Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 31 Ιανουαρίου, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΚΠΟΤΑ. Ο πρόεδρος κ. Καλλινικίδης, μεταξύ άλλων θεμάτων, έφερε προς συζήτηση και ψήφιση τον αναλυτικό προϋπολογισμό της επιχείρησης, ο οποίος αγγίζει φέτος τα 2.758.155,74 ευρώ.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε το μέλος κα. Βασιλική Κασάπη («Project Δράμα 2020») λέγοντας ότι «έχει ήδη ψηφιστεί το κλείσιμο της επιχείρησης». Καταψήφισε επίσης η κα. Κυριακή Κωφίδου («Πόλη+Ζωή») η οποία είναι και αντιπρόεδρος του Δ.Σ., με την αιτιολογία ότι, «θα ήταν καλό να μην προτρέχουμε όσον αφορά τον προϋπολογισμό, γιατί το ποσό επιχορήγησης από το Δήμο θα είναι πολύ μικρότερο απ’ όσο γνωρίζω».

Στα αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού, αναφέρεται «χρηματοδότηση ετήσιου σχεδίου δράσης από το Δήμο Δράμας 800.00 ευρώ», 176.124,17 ευρώ επιχορήγηση προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο έχει ήδη περάσει στο Δήμο Δράμας, επιχορήγηση προγράμματος ΚΔΑΠμεΑ 125.000 ευρώ, έσοδα Ονειρούπολης 212.500 ευρώ, έσοδα από ίδρυση και λειτουργία ΚΔΑΠ 178.000 ευρώ, έσοδα ΠΟΠΕ από Καταλογιστικές Αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου 299.636,57 ευρώ και άλλα.

Προγραμματίζονται επίσης έξοδα για διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις και για διάφορες λειτουργικές ανάγκες όπως νερό, φως, τηλέφωνα, χαρτικά και άλλα.

oneiroupoli9

Κάλεσμα φορέων για Ονειρούπολη

Στο μεταξύ, σε άλλο θέμα της ίδιας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στις 31 Ιανουαρίου, πέρασε επίσης κατά πλειοψηφία, πρόταση για την έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης προτάσεων από φορείς και πολίτες για τη δράση «Ονειρούπολη 2020-2021».

Η ΔΕΚΠΟΤΑ ανοίγει τη διαδικασία με κάλεσμα προς τους πολιτιστικούς συλλόγους, διάφορα σωματεία και άλλους ενδιαφερόμενους όπως εμπόρους, καταστηματάρχες και πολίτες, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις για την επόμενη διοργάνωση της Ονειρούπολης.

Κατά ψήφισαν τα μέλη του Δ.Σ. η κα. Κωφίδου και η κα. Κασάπη, με την αιτιολογία ότι έχει ήδη κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η λύση και η εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ.

 

Το μάζεμα των οικίσκων

Στο μεταξύ, όπως γράφαμε και στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου, ακόμα και χθες, τα σπιτάκια της Ονειρούπολης παράμεναν στη θέση τους. Όπως είχαμε δημοσιεύσει, στη σύμβαση που είχε γίνει για το στήσιμο των οικίσκων, είχε προβλεφθεί μόνο η εγκατάσταση αυτών και όχι η απεγκατάστασή τους. Τελικά το Δ.Σ. στην ίδια παραπάνω συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα, να δεχθεί την χορηγία του αναδόχου που είχε κάνει την αρχική μεταφορά τους, ώστε τώρα να τα απεγκαταστήσει εντελώς δωρεάν!