Home > νέα > Σε ανοικτό χώρο στάθμευσης μετατρέπεται το πρώην Φρουραρχείο Δράμας Η τύχη του πρώην ΚΙΧΝΕ που σήμερα κυριολεκτικά ρημάζει

Σε ανοικτό χώρο στάθμευσης μετατρέπεται το πρώην Φρουραρχείο Δράμας Η τύχη του πρώην ΚΙΧΝΕ που σήμερα κυριολεκτικά ρημάζει

Σε ανοικτό χώρο στάθμευσης μετατρέπεται

το πρώην Φρουραρχείο Δράμας

Η τύχη του πρώην ΚΙΧΝΕ που σήμερα κυριολεκτικά ρημάζει

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ του πρώην Κέντρου Διερχομένων – Φρουραρχείου Δράμας σε χώρο στάθμευσης οχημάτων, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Σήμερα, το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στην ιδιοκτησία των Ενόπλων Δυνάμεων και για το λόγο αυτό έχει υποβληθεί πρόταση προς την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση του οικοπέδου με σχετικό σχέδιο σύμβασης μίσθωσης.

Στόχος της δημοτικής αρχής, είναι η αξιοποίηση του οικοπέδου σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης, τόσο προς διευκόλυνση των κατοίκων και επιχειρήσεων της περιοχής, όσο και της Αστικής Συγκοινωνίας Δράμας, καθώς λίγο μέτρα πιο κάτω στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, βρίσκεται η αφετηρία των Αστικού ΚΤΕΛ.

Αν και το σώμα ψήφισε τελικά ομόφωνα θετικά, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μλεκάνης, σημείωσε ότι «έπρεπε να αξιοποιηθεί σε κάτι πιο παραγωγικό και πιο σημαντικό ο χώρος. Νομίζω ότι ως χώρος στάθμευσης υποτιμάται, υποτιμάται η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου, καθώς θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα, πιο σημαντικά και πιο αξιόλογα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της στάθμευσης των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ Δράμας, ο κ. Μλεκάνης είπε: «Να πω ότι και η πρόσβαση βαρέων οχημάτων όπως τα ΑΣΤΙΚΑ μέσα στο ακίνητο αυτό, δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρξει. Είναι στενή η είσοδος, δηλαδή υπάρχουν και άλλα ακίνητα από την άλλη πλευρά αλλά και πρόβλημα στάθμευσης στην περιοχή φυσικά δεν υπάρχει για να πούμε ότι λύνουμε ένα πρόβλημα στάθμευση των αυτοκινήτων. Με αυτές τις παρατηρήσεις χωρίς να διαφωνούμε επί της αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου θα ψηφίσουμε το θέμα».

Το Φρουραρχείο Δράμας

Για όσους από τους παλαιότερους συμπολίτες μας θυμούνται, το Φρουραρχείο Δράμας, επί της οδού Εθνικής Αμύνης λίγα μόνο μέτρα πριν από το Σιδηροδρομικό Σταθμό, αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους φαντάρους μας.

Αρκετοί συμπολίτες μας, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι σήμερα, είχαν πάρει το πρώτο Φύλλο Πορείας κατάταξης από εκείνο το παμπάλαιο κτίριο, το οποίο έκλεισε προς το τέλος της δεκαετίας του 1980.

Απ’ όταν έκλεισε και καθώς περνούσαν τα χρόνια, το κτίριο εγκαταλείφθηκε και σταδιακά κατέπεσε, με αποτέλεσμα σήμερα να βλέπει κανείς ορισμένα χαλασμένα ντουβάρια. Άλλο ένα δείγμα, που δείχνει ότι όσα κτίρια εγκαταλείπει ο Στρατός, στο τέλος καταρρέουν χωρίς καμία τύχη. Και όταν τα ζητούν οι Δήμοι προς οποιαδήποτε αξιοποίηση, κάνουν πολλά χρόνια για να πάρουν μια τελική απόφαση, αν και σήμερα πλέον που το κράτος έχει ανάγκη από χρήματα, φτάνουν στο σημείο να τα παραχωρούν με ένα αρκετά καλό συμβόλαιο μίσθωσης.

Σήμερα, στο χώρο όπου στεγαζόταν το Φρουραρχείο Δράμας, δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε καν κτίρια, παρά μόνο ένα αδειανό οικόπεδο και ένα γκρεμισμένο απομεινάρι της πέτρινης περίφραξης.

Το ΚΙΧΝΕ Δράμας

Την ίδια παρόμοια τύχη έχει και το γνωστό μας Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το περίφημο ΚΙΧΝΕ επί της οδού Ιπποκράτους, το οποίο επίσης ρημάζει και βρίθει από χόρτα και ξερά κλαδιά.

Με τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής και έπειτα, υπήρξε μια ευαισθητοποίηση και ο χώρος καθαρίστηκε και καθαρίζεται κάθε καλοκαίρι, παρ’ όλα αυτά ο χώρος ρημάζει, καθώς δεν υπάρχει καμία σωτηρία γι’ αυτό.

Το ΚΙΧΝΕ Δράμας έκλεισε τις πύλες του το 2000, όπου ακόμα και μέχρι τότε, νοσηλεύονταν εκεί στρατιώτες και λειτουργούσε κανονικά. Με το κλείσιμό του, άγνωστοι έκλεψαν σταδιακά ό,τι υπήρχε μέσα, ενώ ξήλωσαν και πήραν ακόμα και τα κουφώματα, καλώδια, ακόμα και τον λέβητα. Το κτίριο του ΚΙΧΝΕ, είναι μια ακόμα καλή περίπτωση, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, καθώς ως δομή δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Το ΚΙΧΝΕ, τα αρχικά του οποίου σημαίνουν: Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας, κατασκευάστηκε το 1860, είχε μεγάλη αίγλη παλαιότερα. Όπως έγραφε συμπτωματικά τον Ιανουάριο του 2018 στον «Πρωινό Τύπο» ο Γιάννης Σταυρίδης και στη στήλη του «Παλιά Δράμα», [Στη δεκαετία του 1920 ήταν από τα μοναδικά στρατιωτικά νοσοκομεία στα οποία υπηρετούσαν καταξιωμένοι γιατροί του στρατού μας. Ποίοι νοσηλεύονταν;  Όσα φανταράκια χρειάζονταν νοσηλεία από Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, και Κομοτηνή. Και δεν ήταν απλά νοσοκομείο πρώτων βοηθειών. Γινόντουσαν χειρουργικές επεμβάσεις με πλήρη επιτυχία, αποσπώντας την αναγνώριση και τον σεβασμό και της Δραμινής κοινωνίας μας. Σε ένα μεγαλοπρεπές κτίριο που σήμερα ….. σαπίζει εγκαταλειμμένο στον χρόνο.]

Σε κάποια ηλεκτρονική περιήγηση στην πόλη της Δράμας σε ιστοσελίδα του Δήμου Δράμας, βρίσκουμε την εξής φράση: [Σχολείο τουρκικό ήταν επίσης και το πρώην «Στρατιωτικό Νοσοκομείο» (ΚΙΧΝΕ)], προφανώς πριν από την απελευθέρωση του 1913!