Home > νέα > Σε απεργία κατεβαίνουν τη Δευτέρα οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών-Διαμαρτύρονται για την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου

Σε απεργία κατεβαίνουν τη Δευτέρα οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών-Διαμαρτύρονται για την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου

Διαμαρτύρονται για την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου

Σε απεργία κατεβαίνουν

τη Δευτέρα οι μικροπωλητές

των λαϊκών αγορών

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία έφτασε πλέον το ζήτημα της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Όπως είναι γνωστό, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών αλλά και οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, διαμαρτύρονται γι’ αυτό, καθώς όπως υποστηρίζουν, το νομοσχέδιο θα τους βλάψει ιδιαίτερα και πολλοί θα πρέπει να πληρώνουν ακριβότερα τις θέσεις τους.

Στο πλαίσιο, η Ομοσπονδία Παραγωγή Επαγγελματικών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας –  Θεσσαλίας – Θράκης «Ομόνοια», κήρυξε 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί άλλη μια φορά για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε προ ημερών για ψήφιση στη Βουλή και κινείται προς την κατεύθυνση αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ενώ ρυθμίζονται και διάφορα άλλα θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με ανακοίνωσή της, η «Ομόνοια» σημειώνει ότι η προαναφερόμενη κινητοποίηση είναι η πρώτη σειράς άλλων που εξετάζονται, ενώ τονίζει: «ζητάμε, έστω και την ύστατη ώρα, επιτέλους να μας ακούσει η κυβέρνηση».

Ορισμένα από τα αιτήματα των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα εξής: ίδρυση νομικών προσώπων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των λαϊκών αγορών, να συνεχίσει η απρόσκοπτη προσέλευση παραγωγών στις λαϊκές αγορές και να μην προκηρύσσονται οι θέσεις (παραγωγών) μία φορά ετησίως, «όχι» στην οποιαδήποτε μετατροπή παραγωγών σε εμπόρους κ.ά.

Στην ανακοίνωσή της, η «Ομόνοια» υπεραμύνεται ακόμα του κοινωνικού θεσμού των λαϊκών αγορών και σημειώνει ότι «οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους Έλληνες καταναλωτές, δεν χαρίζονται σε μονοπώλια, δεν πωλούνται».

Αντιπροσωπεία της Δράμας στην απεργία

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρους του Σωματείου Μικροπωλητών Ν. Δράμας κα. Παρασκευή Παπαδοπούλου, εκφράζει την αγωνία της για την ισχύ των νέων μέτρων του νομοσχεδίου όταν τεθούν σε εφαρμογή.

Μάλιστα όπως η ίδια σημειώνει, ετοιμάζεται μια ομάδα από Δραμινούς μικροπωλητές να κατεβούν με λεωφορεία στην Αθήνα στην απεργιακή συγκέντρωση για τη διαμαρτυρία τους. Όπως λέει, «σκοπός τους είναι να δώσουν τις λαϊκές σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες, οι οποίες θα ελέγχουν τις θέσεις και θα τις βγάζουν σε δημοπρασία. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει επί της ουσίας ο λαϊκός χαρακτήρας των λαϊκών αγορών και πολλοί μικροπωλητές θα δυσκολευτούν μ’ αυτή την κατάσταση».

Αντίθετη η Πανατική Ομοσπονδία

χαρακτηριστικό είναι πάντως, ότι, η Πανατική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματικών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) έχει διαφορετική άποψη και τονίζει ότι τη Δευτέρα οι λαϊκές αγορές στην Αττική θα λειτουργήσουν κανονικά!

Όπως τονίζει μάλιστα σε ανακοίνωσή της, «βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που διεκδικήσεις ετών γίνονται πραγματικότητα, με τις λαϊκές αγορές σύντομα να αλλάζουν μορφή για το καλό της οικονομίας, της αγροτικής παραγωγής, αλλά και φυσικά της ίδιας της κοινωνίας».

Επισημαίνει ότι «όπως όμως, συμβαίνει σε κάθε σημαντική αλλαγή, έτσι και εδώ βρέθηκαν κάποιοι που ανακάλυψαν… δράκους μέσα στο νομοσχέδιο φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δήθεν στις λαϊκές αγορές θα έρθουν τα καρτέλ να στήσουν πάγκους»  και συμπληρώνει: «Η νέα λαϊκή αγορά που προκύπτει από το νομοσχέδιο-σταθμό είναι το φιλόξενο υπαίθριο πολυκατάστημα που απλώνεται σε όλη την πατρίδα μας και θα υποδέχεται πλέον με υπερσύγχρονους όρους όλους τους Έλληνες».