Home > Πρώτο Θέμα > Σε επικίνδυνα μονοπάτια κινείται η φετινή καλλιέργεια της πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι-Οι έντονες βροχοπτώσεις δεν επιτρέπουν την σπορά

Σε επικίνδυνα μονοπάτια κινείται η φετινή καλλιέργεια της πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι-Οι έντονες βροχοπτώσεις δεν επιτρέπουν την σπορά

Οι έντονες βροχοπτώσεις δεν επιτρέπουν την σπορά

Σε επικίνδυνα μονοπάτια κινείται

η φετινή καλλιέργεια της πατάτας

στο Κάτω Νευροκόπι

Όσοι έσπειραν αναγκάζονται να ξηλώσουν και να σπείρουν από την αρχή

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πατάτας στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου, καθώς η παρατεταμένη  περίοδος βροχοπτώσεων, απειλεί πλέον την φετινή σπορά και βέβαια και την παραγωγή της, καθώς η πατάτα δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει την καλλιέργειά της.

Το πρόβλημα είναι πλέον ιδιαίτερα μεγάλο για τους παραγωγούς, καθώς ενώ ένα μικρό ποσοστό, λιγότερο από το 30% έσπειραν, αντιμετωπίζουν ζητήματα, μιας και οι σπόροι μέσα στο βρεγμένο χώμα έχουν αρχίσει και σαπίζουν και αναγκάζονται να ξηλώσουν και να σπείρουν από την αρχή.

Ο καιρός που επικρατεί αυτή την εποχή, προκαλεί σοβαρά ζητήματα σε όλους τους παραγωγούς, ακόμα και στα καλαμπόκια, στο βαμβάκι αλλά και στον ηλίανθο, που ναι μεν έχουν ήδη καλλιεργηθεί, παρ’ όλα αυτά με τις συνεχείς βροχοπτώσεις υπάρχουν θέματα.

Προφανώς όλη αυτή η κατάσταση, μπορεί να οφείλεται εν μέρη και στην κλιματική αλλαγή που κάνει ιδιαίτερα έντονη την παρουσία της.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης και το γεγονός ότι, ενώ όλοι οι παραγωγοί πατάτας έχουν αγοράσει σπόρους, με κόστος 300 ευρώ το στρέμμα, λιπάσματα και άλλα απαραίτητα υλικά, αντιμετωπίζουν και αυτό  το ζήτημα, μιας και δεν μπορούν να τα διατηρήσουν άλλο και έχει αρχίσει η διαδικασία φύτρωσης εκτός χωραφιού.

Για όλα αυτά τα προβλήματα, μιλάνε στον «Π.Τ.», τόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου, καθώς και ο ίδιος σπέρνει πατάτα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κ. Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Βέσμελης, όπως και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Δράμας και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Κεσκίνογλου.

Ιφόγλου: «Απογοήτευση…»

Όπως τονίζει αρχικά ο κ. Ιφόγλου, «αυτές οι βροχές είναι το χειρότερό μας και η κατάσταση είναι τραγική αυτή την ώρα». Όπως μας λέει, «είναι απογοητευτικά τα πράγματα. Μέχρι τώρα έχουν σπείρει κάποιοι, κάπου στο 30% των παραγωγών, ενώ κανονικά τώρα θα έπρεπε να είχαμε φτάσει στο 100% και να έχει ολοκληρωθεί πλέον η σπορά». Ο ίδιος πάντως μας λέει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σπείρει ακόμα τίποτα.

Λέει επίσης χαρακτηριστικά ότι, «όσο περνάει ο καιρός, όλο αυτό θα δημιουργήσει και μειωμένη παραγωγή. Εκεί θα φτάσουμε στο τέλος, εκτός του ότι πιθανώς κάποιοι δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την σπορά σε ένα εύλογο διάστημα και αυτό να τους αποτρέψει να σπείρουν κάποια στρέμματα».

Εξηγεί ακόμα ότι, «ακόμα και να σπαρθούν αυτά, ορισμένες ποικιλίες που δεν είναι πρώιμες, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο στον χρόνο που τους απομένει και θα υπάρχει σοβαρό ζήτημα».

Ο ίδιος θυμάται πάντως ότι μια παρόμοια χρονιά ήταν το 2014, που ενώ είχαν σπείρει, παρ’ όλα αυτά υπήρξαν επίσης προβλήματα κατά τον Μάιο. «Τώρα όμως, όλο αυτό το διάστημα δεν μας έχει αφήσει καθόλου κάποιο κενό χρόνο να μπορέσουμε να κάνουμε την σπορά».

Κεσκίνογλου: «Επικίνδυνη κατάσταση»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ν. Δράμας κ. Κεσκίνογλου, ο οποίος επί της ουσίας επιβεβαιώνει την άσχημη κατάσταση, λέγοντας ότι αυτοί που έσπειραν είναι κάτι λιγότερο από το 30% και διαβεβαιώνει ότι «η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Από εδώ και πέρα υπάρχει μεγάλο ρίσκο. Η παραγωγή πηγαίνει αρκετά πίσω», ενώ σημειώνει ότι, «όσο πιο αργά σπείρουμε, τόσο δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει τον κύκλο της η πατάτα.

«Εμείς έχουμε ήδη κάνει τις αγορές μας, έχουμε αγοράσει τους σπόρους, δεν μπορούμε να τους καλλιεργήσουν και αυτά πάνε να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους, γιατί φυτρώνουν μέσα στις αποθήκες».

«Όσοι έχουν σπείρει αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα, μιας και έχουν αρχίσει να σαπίζουν γιατί το χώμα δεν είναι στεγνό. Μάλιστα έχει χωράφια που έχουν σπαρθεί και τώρα τα ξηλώνουν για να τα σπείρουν και πάλι. Έχει πρόβλημα ο σπόρος γιατί σαπίζει, όπου κρατάει νερά το χώμα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ερωτώμενος σχετικά με τις άλλες σπορές στον κάμπο σχετικά με το βαμβάκι, τα καλαμπόκια και  τον ηλίανθο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Κεσκίνογλου μας εξηγεί ότι, «ναι μεν καλλιεργήθηκαν και εκεί τα χωράφια, όμως ο καιρός αυτός δεν είναι ότι καλύτερο. Η χρονιά τελικά είναι όψιμη και το καλό θα είναι να έχουμε ένα ήπιο καλοκαίρι, να βοηθήσουν οι συνθήκες και να πάει λίγο καλύτερα η χρονιά».

Βέσμελης: «Σοβαρός κίνδυνος»

Στα ίδια προβλήματα αναφέρεται και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κ. Νευροκοπίου κ. Βέσμελης, επισημαίνοντας με τη σειρά του ότι «υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να έχουν χαμηλή παραγωγή φέτος. Ο συνεχώς βροχερός καιρός εδώ και μεγάλο διάστημα, δυσκολεύει την σπορά και την καλλιέργεια και σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά ζητήματα κατά την συγκομιδή με χαμηλή παραγωγή, αλλά και με την πατάτα να μην προλάβει  να ολοκληρώσει τον κύκλο της».

Ερωτώμενος πάντως αν θυμάται κάποια παρόμοια περίπτωση, σημειώνει πώς στα τόσα πολλά χρόνια παραγωγός πατάτας, δεν έχει ξανασυμβεί μια παρόμοια κατάσταση με τόσο έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις. «Για να μπορέσουμε να σπείρουμε, θα πρέπει να έχουμε κενό μιας εβδομάδας με καλό καιρό, να στεγνώσει λίγο το χώμα για να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Αν σύντομα δεν αλλάξει αυτός ο καιρός, τότε δεν ξέρω που θα οδηγηθούμε», συμπληρώνει.